Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
rökt mat
Skriven av Magnus Reuterdahl

Rökt mat och vin

Jag är nog inte ensam om att vilja äta enkel och smidig mat under sommaren. Om man reser vid kusten och stannar till vid ett fiskrökeri är det nästan omöjligt att hålla fingrarna borta. Rökt eller lufttorkat kött tillsammans med annat kallskuret och potatissallad är också en klassiker. Gott, snabbt och enkelt.

Efter en lång dagen i värmen behöver man något som är salt för att ersätta det man svettats ut. Nu har inte den sommaren varit den varmaste men igår var det en bit över 30, i solen. Det är tillräckligt för att jag ska bli så där lite lagom sommarseg. Vid de tillfällena lockar det mig inte att ställa mig framför spisen och då är det perfekt med något som går snabbt men är gott, t ex en rökt fisk, lite rökt kallskuret.

rökt

Tänk på att rökt mat kan vara lite skarpt för magen i längden. Jag brukar välja kallrökt om det finns, detta då det är lite snällare mot magen. Vidare tar inte rökigheten också så mycket utan det lämnar mer fisk eller köttsmak kvar. Rökiga smaker kan också finnas i barbecuesåser eller kryddor vilket gör att du kan få smakerna utan att behöva röka maten.

rökt mat

Vill du att det ska gå snabbt rekommenderas butiken. Känner du att du har lite krafter kvar är det inte svårt att röka maten själv. Det finns enkla och smidiga rökar man köpa eller så kan du göra det i grillen. Hur man gör just det får du dock leta efter i en annan artikel.

Här funderar jag istället lite på vilka viner som går ihop med den rökta maten. Rökning är en metod att såväl krydda mat som att konservera den som använts länge. Röken i sig ger en speciell kryddighet beroende på vilka träslag och vilken värme som man använder sig av. Det ger ofta en hint av trä till smaken vilket gör att jag inte är så glad i viner med alltför mycket ekfat till. Undantaget är till grillat kött med röksmak då kan ekfaten fungera bra. I kallskuret och fisk finns det också i regel en framträdande sälta vilket gör att jag gärna vill ha något med mycket syra eller stensälta.

rökt fisk

Rökt fisk är en klassiker såväl på sommaren som på vintern. Under sommaren äter vi dock lite fler sorters fisk än på vintern. Då blir det oftast lax men sommartid glider det ned en och annan flundra, makrillar och sikar. Det här är ett utmärkt tillfälle att plocka fram det mousserande vinet eller rena fräscha lite aromatiska vita viner som riesling eller furmint. Roséchampagne bör också övervägas.

Ungerskt vitt vin

Vintips: Királyudvar Tokaji furmint sec, Tokaj, Ungern, 249:-, Nr 90044, Systembolaget (tillfällig lansering)

lättrökt/kallskuret

Till lite mer lättrökt kött och kallskuret vill jag gärna ha något fräscht och lite lättare vin. Mousserande viner, roséviner, röda viner gjorda på pinot noir eller gamay från Bourgogne eller ett rött från Bardolini i Italien fungerar ofta bra. En bra Lambrusco är också ett spännande alternativ. Jag tycker också om vita viner gärna med lite stensälta, t ex viner som kommer från vulkanisk jord, t ex från Etna i Italien eller Santorini i Grekland.

Grekiskt vitt vin

Vintips: Domaine Sigalas Santorini Assyrtiko 2016, Santorini, Grekland, 199:-, Nr 91064, Systembolaget (tillfällig lansering)

rökt grillat/stekt kött

Om köttet istället är mer kraftigt rökt och pepprigt fungerar det med mer fullödiga röda viner på rhone-druvor som syrah och grenache. Ett smakrikt vin från Alentejo med lite mer solmogen frukt och den där lite jordiga alicante bouschet smaken gifter sig fint med det rökiga. En annan bra druva att matcha med är malbec från Syd- eller Nordamerika.

Hedges Red Mountain 2012

Vintips: Hedges Red Mountain 2014, Washington state, USA, 249:-, Nr 99930, Systembolaget beställningssortimentet

Testa något nytt så hittar du kanske en ny favorit.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer