Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
röda viner
Skriven av Magnus Reuterdahl

Röda viner till julhelgen

Julen närmar sig med stormsteg. Personligen dricker jag mest vitt vin till julmaten men det finns flera andra dagar under julhelgen, därmed finns det också tillfällen att dricka rött vin. Vilka viner som är aktuella beror givetvis på vad som serveras. Hemma hos mig blir det ofta något på viltkött, en kalkon eller varför inte en helstekt fläsksida.

Passa på och njut av långledigheten, om du har en sådan. När det är helg rekommenderar jag att du väljer att prova på något nytt och spännande. Något som är lite annorlunda än det du vanligen brukar dricka.

Drick hellre ett glas mindre men ett som smakar mer. En av de saker som skiljer många riktigt bra viner från de som är mer alldagliga är att de räcker längre. Smakerna ligger kvar längre i gommen och åtminstone jag vilja gärna dra ut på det en stund, för att få njutningen att bli längre. Unna dig en julklapp i form av ett eller några viner från lite udda regioner eller som är gjorda på intressanta druvor.

Det börjar dock bli knappt om tid att få hem beställningar till julen så jag har botaniserat på bolaget. Turligen släpptes det en hel del kul viner i små partier för någon vecka sedan. Vill du ha några julhelgsviner som är riktigt goda men lite annorlunda från vardagens viner så hittar du några sådana här nedan.

Tre röda viner till julhelgen

Ett av dess viner kommer från Lujan de Cuyo vid Anderna i Argentina. Det börjar dyka upp en del kul och bra viner från Sydamerika, detta är ett av dem. Det är gjort på druvan malbec, som ursprungligen kommer från Frankrike med som fått en revival i bland annat Argentina.

Röda viner

Hey Malbec 2016, Argentina, 145:-, Nr 96881, Systembolaget

Ett modernt vin med ett fint fruktigt anslag. Här finns saftiga mörka frukter och bär med en liten hint av sötma. Det finns också smak av ekfat och tanniner som ger vinet struktur och en fin syra som ger fräschör. I eftersmaken finns en liten blommig ton med inslag av viol och en pepprigt kryddig ton som drar åt söt lakrits. Rakt på, snyggt och gott. Utmärkt till stekt eller grillat nötkött.

Vi är många som gillar Spanien och dess viner. Ofta handlar vi dock från några få regioner, till exempel från Rioja. Det finns dock många fler spännande spanska vinregioner. En sådan region är Madrid. Jag besökte Bodegas Bernabeleva i våras och de gör riktigt härliga viner. Vinet nedan kommer från dem och är gjort på druvan garnacha. Läs mer om Madrid här.

Röda viner

Camino de Navaherreros, Madrid, Spanien, 119:-, Nr 4980, Systembolaget

Det här är ett läckert vin med en härlig rustik charm. Vinet är ungt och fräscht med en riktigt fin syra och smak av söta skogsbär samt tranbär och lite beska lingontoner. Dessa backas upp av en fin kryddig ton med inslag av både aromatiska och blommiga örter. Riktigt gott, bara att njuta! Perfekt till kalkonen om du gör en sådan.

Kan man dricka röda viner från Tyskland? Absolut, det görs många bra röda viner runt om i Tyskland. De ger dock druvorna tyska namn vilket kan vara lite förvirrande. Spätburgunder är till exempel pinot noir. Det finns många som gör bra viner på denna druva och Weingut Rings är en av dem.

Röda viner

Spätburgunder Rings 2015, Pfalz, Tyskland, 149:-, Nr 2183, Systembolaget

Det här är vuxensaft. Det är smakrikt, elegant och har en riktigt fin syra. I smaken finns mogna körsbär, jordgubbar, hallon, blåbär och slånbär. Frukten kantas av örter och en fin ekfatskaraktär med lite rostade toner och exotiska kryddor. Här är det kombinationen av det fräscha och det lite söta som ger ett vin som passar utmärkt till grillat fläskkött med aromatiska örter som rosmarin.

Nu är det bara att luta sig tillbaka och njuta av julen.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer