Svenska flaggan
Röd modern Rioja - Roda 1 reserva - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Röd modern Rioja – Roda 1 reserva

Om det är något många förknippar med Spanien och vin så är det Rioja. Men det finns olika typer av Rioja, förutom röd och vit. Vet du vilka`och vad skillnaden är mellan modern och traditionell rioja? Här kommer några idéer samt ett par ord om en av de bästa modernisterna, Bodegas Roda.

När man är intresserad av smaker inser man att hur ens smak förändras över tid. Det som var spännande igår känns gammalt och trött igår, men det är också på något sätt cykliskt, ibland blir man sugen, kanske nostalgisk, på det man älskade då. Andra saker vill man glömma. Nostalgiskt kan jag komma på mig att vilja ha Oboy, sötlev och smaklös ost – om du också blir det gör inte misstaget att prova. Däremot tror jag aldrig att jag kommer bli nostalgisk över smakerna i vinerna Aurora, La Garonne, Diamant eller Kir.

Det finns dock vissa saker som är intressanta att gå tillbaka till. Rioja är en sådan. För ett gäng år sedan blev jag helsåld på Bodegas Roda, ett modernt Rioja-vin. Det var vinet som fick mig att åter börja uppskatta tempranillo. Efter några år hade jag dock tröttnat på det moderna Rioja. På senare år har det snarast varit traditionell Rioja som gällt. I vinkällaren har dock några flaskor legat kvar och nu var det dags att öppna upp tre flaskor Roda 1 reserva, årgångarna 2002, 2003 och 2004.

Bild från DinVinGuide

Rioja

Rioja är en klassisk spansk vinregion som många älskar i Sverige. Vinerierna ligger i kluster i Ebrodalen och sträcker sig tolv mil längs floden Ebro från nordväst till sydväst. Haro är en av centralorterna och där hittar man mer än 80 vinerier. Distriktet består av tre delar – Alavesa, Alta och Bajo.

Rioja

För många är Rioja synonymt med druvan tempranillo, men det är långt ifrån den enda druvan man odlar. Garnacha, graciano och mazuelo är andra förhållandevis vanliga druvor och man gör också en del vita viner på viura (macabeo) och malvasia. Röda viner är dock vanligast och utgör ungefär 85% av produktionen.

Vinerna görs i fyra olika stilar:

  • Cosecha eller vino jóven – ett ungt vin som vanligen inte fatlagras.

  • Crianza – vinet ska lagras minst 12 månader på ekfat och får inte börja säljas före början av det tredje året efter skörden. I regel är detta fruktiga viner.

  • Reserva – vinet måste lagras i minst tre år innan det säljs, varav minst ett år i ekfat.

  • Gran reserva – vinet ska lagras minst två år på ekfat och tre år på flaska och får inte börja säljas förrän före det sjätte året efter skörden.

Rioja

Man brukar också prata om det moderna och traditionella Rioja, även detta handlar om stil.

De moderna brukar beskrivas som fruktigare och kraftigare viner med mycket färg, det är inte ovanligt att de är ”single vineyard” viner och de lagras ofta på fransk ek. Sammantaget brukar vinerna vara expressiva och intensiva med ganska strama tanniner. Bra exempel på bra modern Rioja hittar du nedan.

De traditionell riojorna är ofta lite blekare, lite oxiderade och har mer mogna toner med inslag av jord och örter. Här finner man ofta rundare tanniner och vinerna går mer mot det eleganta och mjuka. Det är inte ovanligt att de legat på amerikanska fat. Ett tips om du vill smaka på en bra traditionell Rioja rekommenderas Faustino I Gran Reserva 2001 eller La Rioja Alta 2004 Gran Reserva 904.

Bild från DinVinGuide

Bodegas Roda

Namnet Roda kommer från begynnelsebokstäverna i ägarnas efternamn, Mario Rottlant och Carmen Daurella blir Ro-Da. Man började sitt projekt redan 1987 med ett mål att skapa kvalitetsviner.

Utifrån 17 utvalda vingårdar med gamla vinstockar påbörjades projektet. De viktigaste vingårdarna ligger i Estacion nära Haro. 1992 släppte man sina första viner, Roda 1 reserva och Roda 2 reserva, detta bytte namn från och med 2001 till endast Roda reserva. 1998 släppte man första årgången av sitt flaggskepp Cirsion. Dessa tre viner görs uteslutande på druvor från gamla stockar, 35-100 år gamla. Efterhand har man också planterat nya vinstockar och 2008 presenterade man Sela, ett vin som görs på druvor från unga vinstockar, omkring 20 år gammla. Enligt uppgift ska Sela vara döpt efter den by (Sälen?), någonstans i Skandinavien, dit Mario och Carmen brukar resa för att åka skidor.

Roda 1 (800x460)

Majoriteten av vinstockarna är tempranillo men man har också mindre bestånd av garnacha och graciano. I äldre årgångar finns också inslag av mazuelo. Vingårdarna är organiska och man handplockar alla druvor. Vinifieringen görs genom spontanjäsning i 17 stora ekfat, så kallade foudre, ett per vingård. Från dessa förs vinet via gravitation ned till franska ekfat, vanligen ett år gamla (för Cirsion används nya fat), för att lagras. Roda 1 reserva och Roda 2 reserva, (numer bara Roda reserva) brukade lagras upp till 18-20 månader på fat men över tid har denna tid förkortats till omkring 14-15 månader. Vinerna är ofiltrerade och klarifieras ej.

Roda 1 reserva (800x376)

Den stora skillnaden mellan Roda 1 reserva och Roda reserva är att den förstnämnda har mer blå samt mörka bär och frukttoner medan den sistnämnda har mer röda frukter och bär. Bägge vinerna har också lite garnacha och/eller graciano i mixen beroende på årgång. Skillnaderna i smak kommer främst från druvselektering då vinmakningen i övrigt är i princip densamma.

Roda 1 reserva 2002 (800x533)

Vi provade Roda 1 reserva 2002, 2003 och 2004. Tre riktigt bra viner där 2002 var lite rikare, sötare och mer expressiv. 2003 var lite lättare med högre syra och mer elegans. 2004 är kraftig, intensiv och ännu lite för ung, men med bra lagringspotential. Har du 2002 eller 2003:or i källaren är de dags att dricka – de känns färdiga, 2004 kommer dock utvecklas i flera år till.

Roda 1 reserva 2003 (800x679)

Det som är gemensamt för de tre vinerna är att de är fruktdrivna med tydliga inslag av mörk frukt och mörka bär. De har ganska silkiga tanniner, mycket örter med drag åt färsk tobak samt örter samt valnötstoner och snyggt integrerade ekfat. Överlag är det mycket välbalanserade. Vinerna har definitivt vunnit på att lagras, de har fått mer karaktär och komplexitet. Jag får lov att säga att jag tycker att de är riktigt goda men de är inte denna stil jag personligen letar efter idag. Med detta sagt kan jag nog tänka mig återfalla lite då och då och njuta av ett glas eller två när andan faller på. Detta är väldigt välgjorda viner med stora kvaliteter.

Roda 1 reserva 2004 (800x458)

Skål

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer