- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Vintips inför julhelgen: Systembolaget
Vintips inför julhelgen: Systembolaget

Vintips inför julhelgen: Systembolaget
Då är vi framme vid min tredje tipsomgång, viner du kan hitta i den lokala Systembolagsbutiken. I tidigare inlägg har jag tipsat om viner i beställningssortimentet och hos konkurrenterna nätet. Jag valde att börja med dessa då man där måste beställa vinerna och sålunda vara ute i god tid.
Nu är ju utbudet inte exakt detsamma i Systembolagets allas 420+ butiker, och saker och ting kan också sälja slut så det kan vara idé att även här vara ute i god tid. Jag har för enkelhetens skull valt ut en butik, i en mellanstor svenska stad och utgått från deras sortiment. Tanken med detta är att sortimentet torde stämma hyfsat väl överens med majoriteten av butikerna. Om något är slutsålt kan du du också fråga personalen om ett liknande vin.
Om ni läst de tidigare artiklarna har jag utgått från min smak och vad jag gillar på julbordet det gör jag också här. Mitt julbord är ganska traditionellt även om jag gillar att tillföra något nytt eller annorlunda varje år. Det brukar finnas skinka, julkorvar, lax, såväl inkokt som rökt, rökt ål, tunga, några pastejer, rödkål, köttbullar, janssons frestelse, ank- eller gåslever, ostron, rullader, revbenspjäll, sill, sillsallad, brysselkål, svampomelett med mera. Jag äter inte sill så där får ni klara er själva och min nubbe tar jag i slutet av julbordet för inte förstöra smaklökarna men för lugna magen.
Denna samling av mat är rätt fet, salt och samtidigt är smakerna ganska mjälla. För att matcha mot detta inmundigar vill jag att det ska finnas något i vinerna som kan ta tag i smakerna, lite frukt, lite kropp och gärna mineralitet och lite aromatiska toner men framför allt vill jag ha syra, syra som bryter av och ger fräschör. Det betyder vitt vin, champagne och rosé, orangea viner fungerar också bra men det fanns inget i den aktuella butiken (eller i någon?).
Mousserande viner
Jag nämnde rosé och på julbordet vill jag ha champagne, så varför inte slå två flugor i en smäll med Gosset Grand Rosé. Detta är ett vin som funnits i det fasta sortimentet länge och det är ett vin som alltid levererar. Just det att det finns en lätt röd ton med inslag av hallon, röda vinbär och äpplen tillsammans med en fin brödighet gör detta till ett utmärkt matvin. Det finns också en hint av citrusfrukter men framför allt en riktigt fin syra. Att det är champagne förhöjer samtidigt stämningen. Ett riktigt bra julbordsvin!
Är du mer traditionell och vill ha champagne utan rosa färg finns det mycket att välja på. I butik brukar det dock oftast bli Pol Roger Brut Réserve för mig. Det har alla de klassiska champagne-tonerna du vill ha – torrt, friskt och elegant. Syran förstärks av smakerna av gröna äpplen och citrus och i avslutet kommer en lite nötter och fina ekfatstoner. Ett extra plus är att den finns i magnumbutelj vilket är utmärkt om man är många kring julbordet, det känns också extra lyxigt med en stor flaska. Vill man gå upp i kvalitet finns också ofta Blanc de blancs 2004, brut vintage 2004 eller Cuvée Sir Winston Churchill 2000 att tillgå i butikerna. Trots namnet på den sistnämnda är den inte gratis, men kyld är det mycket god!
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne är ett av de vassare mousserande vinerna på bolaget om man går utanför Champagne. Vinet är som namnet anger gjort i bourgogne med den traditionella metoden, dvs på samma sätt som i champagne på 60% pinot noir och 40% chardonnay. Detta är ett vin jag ofta har hemma, det är gott, det friskt, det är rent, det torrt och har en fantastisk syra. Är man många är detta ett bra alternativ då det är lite billigare men man får ut mycket vin för varje krona!
Vitt vin
Vill man köpa ett lite lyxigare vin som levererar varje år är Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2009 från Alsace, Frankrike, mitt säkra kort, dock kommer det inte några mängder av flaskor så det tenderar att ta slut förhållandevis fort. Om så är fallet är Trimbach Riesling 2012 ett bra alternativ. I cuvéen finns massor med smak, äpplen, exotiska frukter, citrus, lite aromatiska toner och en hint av vinet börjar få lite lagring. Detta toppat med en utmärkt syra ger ett komplext, vackert och utmärkt vin för julbordet.
Riesling hör julbordet till och ett annat riktigt trevligt alternativ är A. Christmann Riesling 2013. En tysk riesling från Pfalz som är något av ett husvin hemma hos oss. Jag besökte Pfalz och Christmann tidigare i år, ett trevligt besök och flera strålande viner – läs mer här. Det som är bra med detta är att det fungerar både till vardag och fest och även här det syran och mineraliteten jag vill åt. Till skillnad från Trimbachen ovan är denna purung, ren och fräsch med en fin smak av vindruvor smak söta päron och gröna äpplen. Skål!
Gillar man inte riesling och vill ha med lite mer kropp och lägre syra är the Hermit Crab 2013 från Australien ett riktigt bra alternativ. Här får man ett nya världen vin med mer frukt med inslag av honungsmelon och apelsinblommor. Det har mer kropp och lite lägre syra men fortfarande med en bra komplexitet och elegans och smaker som kommer gifta sig bra på julbordet. Ett mycket bra all-round vin som är lätt att bli förförda av.
Rosé
När vi kommer till rosé har jag valt två viner med olika stil från de två främsta rosévinsområdena, Tavel i Rhône och Provance. Bägge med andra ord från Frankrike och där nästan grannar med varandra. Jag besökte för övrigt Tavel för en dryg månad sedan läs mer om Tavel och det besöket här.
Från Tavel rekommenaderar Les Lauzeraies Tavel 2013, denna är smakrikare och mer rosa i tonen, men låt er inte förledas den smakar inte hallonbåtar eller röda ferraribilar utan är torr, fräsch och elegant med ett tydligt inslag av mineralitet och röda bär, granatäpple och citrusfrukt samt gaurrige-örter. Mycket trevligt!
Mycket trevligt är också dess kollega från Provance M de Minuty Rosé 2013, detta vin finns också i magnumbutelj. Här är det istället ett lättare vin, laxrosa med en lätt bärig smak med inslag av hallon och smultron, citrus och örter. Lätt och elegant.
Bägge dessa viner kommer funka strålande, vinet från Tavel klarar av lite kraftigare rätter medans vinet från Provance är underbart till fisk, skaldjur och chark.
Röttvin
Till just julbordet är inte röda viner min favorit, men detta beror på vad ni serverar och det finns ju många andra dagar under helgerna där röda viner kan passa utmärkt. Bägge dessa viner funkar bra till rött kött, stekar eller grytor men också till lagrad ost. Här vill jag också passa på att utfärda en liten varning, drick inte Amarone till julbordet, det är vin som absolut inte passar in där, med undantag om ni har något som gammalt och vällagrat. Om detta är det ända rödvinsstil ni dricker välj hellre en Ripasso men det finns mycket annat som är kul och smakrikt – varför inte prova något av dessa istället?
La Rioja Alta Gran Reserva 904 2004 är en klassisk Rioja gjord på tempranillo cirka 85%, mazuelo (carignan) och graciano 15%. Om du älskade Rioja på 80- och 90-talen kommer du bli förälskad igen. Jag provade 2001:an tidigare i år och kastades tillbaka till mitt 90-tal, läs mer här. Där skrev jag så här:
La Rioja Alta är traditionell i sin stil, långlagrad, lite syrlig, tydlig ek, inslag av vanilj och dill samt läder. Men det finns också en pigg syra och fin frukt, slånbär, röda äpplen, körsbär och vinet har en lång kryddig eftersmak. Det finns också ett lite inslag av kakaobitterhet. Tillsammans ger det såväl elegans som kraft och komplexitet, ett vin som utvecklas i glaset och som får smaklökarna att dansa.
Beskrivningen stämmer väl på 2004:an också men den kanske en lite aning varmare och har lite inslag av torkade körsbär och dadlar och just de smakerna tror jag kommer appellera till er som gillar Amarone men det ger också en fin julig ton till vinet.
Ett annat kraftfullt vin kommer från sydvästra Frankrike och regionen Madrian: Château Montus 2011. Nu är detta egentligen för ungt men om ni funderar på att grilla nötkött, äta oxfile med en gräddig eller smörig sås tror jag ändå att detta kan vara ett riktigt kul vin.
Det är lite som en käftsmäll, stort, kraftigt, vill ta plats, nästan lite buffligt med hur mycket smak som helst. Ändå finns där en elegans och skönhet i det hela, lite som att se Muhammad Ali boxas. Här finns röd frukt, svarta vinbär, mörka plommon och björnbär varvat med lakritstoner, örter, grön paprika, lagerblad, tobak, ekfat och svarta oliver. Det finns lite av allt och det tillsammans ger ett vin med massor av uttryck och karaktär.
Som sagt inte ett vin jag rekommenderar för julbordet men väl för mellandagarna och till rött kött.
Vill man ha något riktigt kul och bra är ett tips är att snabbt ta sig till bolaget och köpa et par flaskor SP68 Rosso från Occipinti. Detta vin kommer från Sicilien och görs på druvorna nero d’avola och frappato. Det här är ren drickglädje. Ur glaset slår en blommig doft med inslag av lavendel och sommarblommster, svartpeppar och hav. Vinet är ungt med väl sammahållet med inslag av plommon, blåbär och björnbär, blommigt, tomatpuré, massor med örter och en saltig havston och en mycket fin syra. Detta är ett rödvin som kan fungera på julbordet, men ännu bättre är att göra en juldagsrisotto och klunka detta till.
Här får man dock skynda om man vill ha en flaska eller två – risken är stor att dessa redan är slutsålda när denna artikel läggs upp. Finns det några kvar bör du dock köpa minst en flaska!
Portvin, Madeira, Sauterns
Tyvärr finns inga av minaport-favoriter i butik nr vi kommer till söta viner men det finns några söta viner som är bra till exempel framför allt ett Maderia vin!Fonseca Guimaraens Vintage Port 1998 – Det har börjat få lite ålder och har en fin ton med inslag av fikon, kryddnejlikor, söta mogna bär och givetvis choklad och nötter kombinerat med en bra syra och lite strama tanniner. Jultonerna finns här och tillsammans med lite choklad, undvik dock mjölkchoklad gå på något mörkare, fudge eller varför inte lite stilton-ost är detta riktigt trevligt.
Många vill ha ett Sauterns, tyvärr finns det inte mycket som är jättekul men Castelnau de Suduiraut 2008 är inte så dum. Här finns en fin syra som gör att det sockerfruktiga och honungstonerna inte tar över utan istället finns här en elegans. Jultoner med inslag av saffran, och marsipan blandas med tropiska frukter.
Men det bästa alternativ är en Madeira – Justino’s Madeira Colheita 1999 som är riktigt bra. Jag har tyvärr inte provat 1999:an själv så beskrivningen är kommer i detta fall från Systembolaget: Söt, komplex, knäckig smak med inslag av fat, russin, torkade aprikoser, fikon, nötter, kanel och pomerans. Denna stämmer dock förhållandevis bra mot min av 1995;an som jag drack för ett par år sedan. Har dock införskaffat mig en 1999 som ska avsmakas inom kort!
Notera att jag inte tagit ut några boxar, detta har inget med snobbism att göra men jag kan för mitt liv inte hitta någon som är tillräckligt intressant, åtminstone inte för en matfest så som julen är. Passa på tillfället att lyfta blicken, köp något nytt, något gott och något som ger en upplevelse och inte bara en buzz.
När jag skriver detta är jag på vinmässa i Portugal och skickar därför också med ytterligare ett tips ur beställningssortimentet. Vill man ha något annat än riesling är Soalheiro Alvarinho från just Portugal ett riktigt trevligt alternativ.
Läs om vintips inför julen på Systembolagets beställningssortiment och hos Nätvinhandeln.
Magnus Reuterdahl