Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Pedro Baldo Biodynamic Rioja
Skriven av Magnus Reuterdahl

Rioja moderna tider

Rioja, Spaniens mest kända vindistrikt har utvecklats under århundraden, sedan 1785 kan man tala om ett modernt Rioja, detta är del 2 i sagan om det moderna Rioja.

Rioja är en vinregion i Spanien som de flesta är bekanta med. När det kommer till Rioja pratar man ofta modernt kontra traditionellt vin. Jag beslöt mig att göra en djupdykning i vad som format regionen och dess viner. Man skulle kunna säga att det moderna Rioja börjar redan 1785, för 230 år sedan. Läs mer om de första 150 åren av moderna Riojor här.

Under 1900-talet skulle ytterligare förändringar ske, förändringar som då var moderna men som idag känns traditionella. Genom att följa utvecklingen i Rioja kan vi se hur det traditionella långsamt byggs upp och vi kan följa en mängd kända varumärken från dess födsel och genom dess utveckling.

Herederos del Marques de Riscal 2011 Reserva (600x338)

När vi träder in i 1900-talet har receptet för rioja som vi känner det idag till största delen uppfunnits. Man har sina druvor, främst tempranillo men också garnacha och några mer internationella druvor. Man har använt amerikanska fat i åtminstone 50 år och därmed gett vinerna dess karakteristiska vaniljtonerna som också förstärker fruktigheten. Man lagrar vinerna så de har lite mogna toner och många flaskor har det nät kring flaskan som ofta associeras med Rioja. Om de doftar krondill ska jag dock låta vara osagt.

När det kommer till druvan garnacha var detta en druva som blev allt mer populär. Under 1970- och 80-talen var det många som skyllde Riojas sjunkande kvalitet på att man hade allt för mycket av druvan i vinerna. Idag har den dock börjar komma till nåder igen.

Klassificeringar, Rioja

Efter hand börjar man att klassificera  vinerna efter hur länge vinet lagras. De som endast lagrats en kortare tid kallas crianza, efter ordet criar, vilket betyder att höja, vårda eller uppfostra t ex ett barn. Om jag förstått det rätt betydde det inledningsvis endast att vinet var ekfatslagrat och var ett sätt att skilja vinerna fån viner från andra områden. Efterhand dök namn som reserva och gran reserva upp. Inledningsvis användes namnet för vinfat som reserverats av franska vininköpare men på 1920-talet började man att använda dessa på etiketterna.

Marques de Murrieta reserva 2011 rioja (600x319)

Idag betyder klassificeringarna Crianza att vinet har lagrats minst 1 år på ekfat och 1 år i flaska, Reserva att vinet har lagrats minst 1 år på ekfat och 2 år i flaska och Gran Reserva att vinet har lagrats minst 2 år på ekfat och 3 år i flaska.

1964 Monte Real

Det dröjer dock till 1960-talet innan man börjar skriva ut årtal på flaskorna, håll för övrigt utkik efter Rioja årgång 1964 – jag har druckit ett antal, alla helt strålande. På etiketten stod istället hur länge vinet lagrats, t ex 3er Año, 5˚Año etc, (3 år respektive 5 år efter skörd). Det är inte ovanligt att man ser dessa benämningar på etiketter ända in på 1980-talet.

Joven, Rioja

Något som är vanligt förekommande idag, åtminstone i Spanien, är unga oekade viner från Rioja kallade joven – vilket betyder ung. Dessa viner har inte funnits mycket mer än 40 år och är en produkt av renare vinerier samt bättre vinmakning och man började använda mer stål- och betongtankar. Detta är för övrigt en typ av vin jag gärna skulle se mer av i Sverige. Unga, friska lite primörfruktiga viner som ger ett leende på läpparna och passar utmärkt till en chorizo eller skinka.

Riscal Rioja Bordeaux (506x600)

Fröet till joven-vinerna kom kanske från den första av modernisten bland de som senare kom att kallas det moderna Rioja, Enrique Forner. Återigen hittar vi kopplingar Bordeaux där Forner bodde under några år och arbetade i vinindustrin. Han kallades sin bodgega för Marqués de Càceras, efter sin finansiär, och var den första i Rioja som började jäsa sina viner i ståltankar med temperatur kontroll. De första vinerna såldes 1970. Han använde dock oftast ek för att lagra sina viner även om han gjorde vita viner helt utan ek.

Modern Rioja

Det som brukar kallas moderna Rioja växte dock främst fram under 1980- och 1990-talen genom vinmakare som Artadi, Roda och BaiGorri m fl. Precis som tidigare generationer av modernister tog man vad som fanns och omformade det till del. Man börjar skapa single vineyard eller cru viner, lite som Ygay en gång i tiden, man börjar använda nyare ekfat vilket ger vinerna en tydligare ekfatssmak i en mer internationell stil, en del gick tillbaka till franska ekfat, vilket inte används sedan den första halvan av 1800-talet, detta tar bort vaniljtonerna och flera börjar experimentera med internationella druvor igen.

3 x Roda 1 resreva

Sett ur denna uppställning kan 1980- och 90-talens moderna Rioja kanske ses som tillbakablickande. Detta är dock en sanning med modifikation, det ska snarast ses som ett resultat av en mer internationaliserad vinmarknad, vinmakare med utbildningar som tagit dem ut i världen, vinrecensenter som lyckades sätta en viss stil på världskartan och ett allmänt behov av att återuppfinna Rioja samt höja kvaliteten på Riojas viner. Med modernisterna återkom Rioja med ett brak! Precis som i andra regioner där man moderniserat sig vid denna tid, såsom Barolo, tog dock vissa det ett eller ett par steg för långt, men tack vara denna tid var dock Rioja åter på benen.

Den moderna riojan kan beskrivas som mer intensiv både till färg och i frukten. I de bästa möts elegans och finess med mjuka tanniner  i ett mer expressivt anslag.

Nuläge, Rioja

När intresset vaknar för Rioja vaknar också intresset för de ”traditionella” vinerna igen och även dessa producenter hade arbetat med att höja kvaliteten. Det ska också sägas att många gör viner i såväl den traditionella stilen som i den moderna.

Vid sidan av detta kommer det också en ny våg, den ekologiska vågen, biodynamikerna och en ny generation vinmakare som tittar både bakåt och framåt.

Pedro Baldo Biodynamic Rioja

 

Vilka som är bäst är upp till din smak. För närvarande frossar jag personligen i traditionell Rioja. Vill du prova Rioja av de olika stilarna hittar du lite tips på producenter nedan. Många av dem kan du hitta i Sverige. Tyvärr har jag dock inte hittat någon riktigt bra joven från Rioja för tillfället och inte heller några biodynamiska Riojor. Känner du till någon får du gärna tipsa mig!

Mvh

Magnus Reuterdahl

Traditionella:

Prova Riscal, Tondonia, La Rioja alto och Borfon, Faustino, Muga och Murrieta och många fler

Moderna Riojor

Roda, Finca Allende, Artadi, Luis Cañas och BaiGorri

Det nya Rioja

Bodegas Moraza (ekologiskt), Olivier Riviere (biodynamiskt), Telmo Rodriguez (biodynamiskt) och Pedro Balda (biodynamiskt).

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer