Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Ribera del Duero
Skriven av Magnus Reuterdahl

Ribera del Duero & generation Y

Förändringens tid är här! Drivs den av generation Y, så kallade millennials eller är det en mer allmän trend? På mässan Madrid Fusion 2018 hölls en work-shop på detta tema, med utgångspunkt från den spanska vinregionen Ribera del Duero.

Mat och vin kan i sina bästa stunder berätta en historia, ge en bild eller insikter om det område de härstammar från. För att berätta en historia behövs dock ibland en ny vinkel, något som fångar uppmärksamheten hos publiken eller indikerar att det finns något nytt att berätta. Jag var nyligen i mässan Madrid Fusion 2018. Där var jag med på en provning som kallades ungefär Ribera del Duero – generationen Y (los Millenial de la Ribera del Duero).
För mig är Ribera del Duero som vinregion spännande nog, men arrangören behövde en hook. De ville visa att det hänt något nytt genom att visa upp viner i en ny stil, av unga vinmakare.
Ribera del Duero är en av de vinregioner som vuxit rejält sedan det blev en DO 1982, från omkring 6 000 till mer än 22 000 hektar. Kanske växte den för snabbt eller så fastnade många vinmakare i det ekorrhjul som följde på Robert Parkers inverkan på vinvärlden. Vinerna blev allt större, alkoholhalten högre och ekfaten mer påtagliga, de blev till sist lite gammalmodiga och klumpiga.
Jag har provat viner från Ribera del Duero då och då över årens lopp. De bästa vinerna är och har varit fantastiska men det finns också många som har känts lite som levande fossil, något som hör till en svunnen tid. Hur ser det ut nu? Har saker ändrats? Finns det en röd tråd i vinerna från dessa yngre vinmakare och vinproducenter?

Ribera del Duero

Innan jag kommer till vinerna kan det finns anledning att fräscha upp kunskaperna om regionen. Ribera del Duero ligger i den norra delen av Spanien, cirka 2-3 timmars bilväg från Madrid. Den sträcker ut sig i östvästlig riktning kring Duero-floden, samma flod som i Portugal kallas Douro. 
Jordmånen består främst av kalksten och märgel som täcks av lera och silt. Många vingårdar ligger på hög altitud, vissa upp mot 800 meter  över havet. De skyddas av bergen i Sierra de la Demanda och Sierra de Guadarrama. Allt detta  ger tillsammans utmärkta förutsättningar för viner av hög kvalitet.

Tempranillo i Ribera del Duero

Majoriteten av vinodlingarna utgörs av druvan tempranillo, den druva som de flesta kopplar samman med Rioja-vinerna. Kanske är det därför många håller kvar de lokala namnen på druvan, tinto fino eller tinta del pais.
Det är en druva som kan ge stora, kraftiga viner med massor av frukt och relativt hög alkoholhalt. Den kan även ge viner med en härlig fräschör, fin syra, komplexitet och elegans. Jag söker de sistnämnda!  De bästa vinerna från Ribera del Douro har såväl elegans som komplexitet, en djup smak av mörka frukter och bär, kryddighet och en lite stenrökig ton.

 

Det bästa från Los Millenial de la Ribera del Duero

Oftast försöker vi att skriva om viner som finns tillgängliga i Sverige hos Systembolaget, i beställningssortimentet eller hos någon av nätvinhandlarna. När vi är ute och reser kan det dock vara svårare då de inte är utvalda för vår marknad. Några finns tillgängliga, andra har importörer, så de kan eventuellt privatimporteras, läs mer om privatimport här.
Detta är viner som visar på att något händer på en lite bredare front i regionen och det är viner som definitivt visar på en mycket positiv utveckling i regionen.
Pruno 2013 är ett riktigt bra rödvin om inte riktigt upptäckts i regionen. Det är rent och fräscht, har en mörk frukt med inslag av röda skogsbär, lätt blommigt aromatisk och har en mycket fin syra. Perfekt vin till såväl vardag som fest!
Finca Villacreces köptes 2007 av familjen Anton. Det omfattar 64 hektar och vinmakare är Lluis Laso. Årgång 2013 finns inte i bolagets sortiment. Pruno 2016, 155:-, Nr 79053 finns dock i beställningssortimentet. Jag har dock inte provat denna årgång.
Rött vin Ribera del Duero

Pago de los Capellanes reserva 2014 är ett rött vin med en riktigt härlig fantastisk syra och massor med elegans. Den mörka frukten har en lite röd kant, ekfaten är riktigt fint integrerade och vinet har en bra längd. Elegant och komplext.
Pago de los Capellanes startade upp 2001, det är omkring 120 hektar stort och vinet är gjort av vinmakaren Francisco Casas. Just detta vin finns på bolaget med 2014 crianza, 268:-, Nr 83144 och 2013 reserva, 422:-, Nr 82152 finns i beställningssortimentet.
Rött vin Ribera del Duero

Felix Callejo 2014 Vinedos de la Familia är ett ungt rött vin. Det är ett välgjort, komplext vin med en intensiv mörk frukt, en härlig fräschör  och massor med kryddor som ackompanjeras av ekfat. Avslutet är mycket långt och har en liten stenrökig ton. Det är såväl komplext som elegant.
Bodegas Felix Callejo finns representerat på Systembolaget, dock inte detta vin. I Spanien kostar det ca 80 euro. Vinet görs av den nya generationen i familjen, José Felix och Noelia Callejo.
Från samma producent finns dock vinet Maljuelos de Callen, 299:-, Nr 70080, i beställningssortimentet. Ett riktigt trevligt vin som inte bör missas.
Rött vin Ribera del Duero

Sei Solo 2014 är ett komplext rött vin med fin längd och djup som känns modernt och friskt. Det har tydliga tanniner och ekfatstoner, är kryddigt och ligger kvar länge i gommen.
Bodegas Sei Solo har samma ägare som Aalto och startades upp 2007. Vinmakare är Javier Zaccagnini, vingården omfattar endast 3 hektar. Första årgången var 2011. Vinet finns inte på bolaget men årgång 2013 finns hos Winefinder.se för 799:-.
Rött vin Ribera del Duero

La Alegria de Valtoñar rosado 2017 från bodegas Valtoñar är snygg rak rosé med fin frukt och fin fräschör. Avslutet har en liten beska och en liten läskande sälta.

Valtoñar startade 2004, är cirka 25 hektar stort och vinmakare är Alfonso Rioja López. Vinet finns ej på bolaget. Pris i Spanien cirka 6 euro.
Rose vin Ribera del Duero
Alvides Tercera generacion 2015 från Bodega Casado Alvides är ett rött vin med ganska klassisk smak från Rueda del Duero. Här finns en fin mörk frukt och en fin ekfatston. Det är fräsch, har en fin längd, är elegant och bra balans. Enkelt, rakt och gott.
Bodega Casado Alvides startade 2001 och omfattar omkring 17 hektar. Vinet Finns ej på bolaget. Pris i Spanien är ca 15 euro.
Rött vin Ribera del Duero
 
Dessa viner uppvisar just det jag söker. Viner i balans, med fräschör, elegans och där fruktsmaken ligger i centrum. Det finns det en röd tråd i just dessa viner. Om det beror på att vinmakarna är unga är dock svårare att säga. Ungdom i sig är ingen garanti för förändring. Jag har träffat många gamla vinmakare som kontinuerligt strävar efter förbättringar och förnyelse och unga som är stockkonservativa och helst står och stampar på säker mark samt vice versa.
Något håller dock på att ske, något positivt och bra. Jag tror att trenden rörande fräschare och mer eleganta viner är mer allmän, men låt oss hoppas att detta gäller hos såväl unga som äldre vinmakare. Passa på att prova viner från Ribera del Duero nästa gång du får tillfälle. Du kanske hittar en ny eller nygammal kärlek!
 
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer