- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Rapport från Madrid Fusion 2018
Rapport från Madrid Fusion 2018

En mässa är en mässa, har du varit på en har du varit på alla, så känns det ibland. Madrid Fusion är dock något annorlunda. Vart du än vänder dig finns det världsberömda kockar främst från Spanien men också från många andra håll i världen. Här har du möjligheten att se kockar med en, två eller tre stjärnor som visar upp tekniker och tankar.

Mässan går av stapeln på Palacio Municipal de Congresos de Madrid och bara den byggnaden är imponerande i sig, dock mer på insidan än utanpå. De använder sig av fyra våningsplan. Här hittar jag allt från råvaror till färdiga produkter, köksredskap, böcker och givetvis olika drycker.

Mässan är för stor för att du ska kunna hinna med allt, jag har valt att koncentrera mig på det jag kan bäst, vin. Denna del av mässan kallas Eno fusion och omfattar ett våningsplan och två provningssalar, vilket känns ganska lagom. Totalt finns det omkring 300 viner att prova plus ett antal ute i den andra delen av mässan.

Det är fortfarande en dag kvar och jag har ännu inte hunnit prova mig igenom allt, men kanske omkring 200 viner. Vinerna kommer främst från Spanien mer här finns också lite smått och gått från andra länder. Jag har bland annat varit på en spännande sake-provning. En annan intressant provning var vin från yngre vinmakare i Ribera del Duero, DinVinguide.se återkommer till dessa under våren.

Tittar vi lite närmare på vinerna som provats på ett mer generellt plan kan jag se en positiv utveckling, många viner är lite lättare och fräschare. Detta gäller från de flesta regioner. Alkoholhalten förefaller ha sänkts generellt, det är fler spännande druvor än tidigare och det kommer mer och mer ekologiskt och även en del biodynamiskt.

Jag har hittat en hel del kul viner vilka vi kommer att återkomma om under våren när jag gått igenom mina anteckningar och titta lite på vad som finns tillgängligt hemma i Svedala.

Det är också spännande att få en inblick i Madrids restaurangliv, då främst restauranger med lite högre kvalitet. Jag har bland annat ätit på Canalla bistro Madrid som drivs av Ricard Camerena, i en före detta biograf. Här har de behållit utseendet från salongen och på olika våningar finns olika stilar av mat och matupplevelser. Detta är väl värt ett besök för såväl maten som stämningen. Maten är vad man skulle kunna kalla fusion – spanskt som fusioneras med till exempel japanskt och mexikanskt.

En ann kul punkt var att besöka det kungliga slottet och besöka deras kök. Slottet i sig är enormt med omkring 3 200 rum. Köket är ett av få slottskök i Europa som bevarats så som de såg ut på det sena 1800-och tidiga 1900-talet. Det som vi får se idag är en form av museum, med föremål som visar hur livet i köket var, vad som tillagades och hur.


Nu är det dags att åter kasta sig in i mässan och njuta av dofter och smaker samt kanske det viktigaste, att träffa nya spännande människor.
Magnus Reuterdahl