Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Färska oskalade räkor
Skriven av Magnus Reuterdahl

Räkor och vitt vin

Är räkor och vitt vin date-mat? Lite kladdigt, lite salt, möjligen något daterat men kräver inga större förberedelser och är riktigt gott.

För några år sedan kunde det läsas att Flygande Jakob var en av de vanligaste middagsrätterna vi den första dejten, hemma. Det är en rätt jag ätit många gånger, främst på 1980-talet men aldrig på en dejt.

styckad tupp

De där första gångerna när jag nervöst bjöd hem någon ville åtminstone inte jag laga mat. Jag vill ha något enkelt, ett säkert kort och via den tidens ”sociala medier”, dvs SVT 1, SVT 2, hyrvideo, böcker samt ”stora” livsstilsmagasin som Café och Slitz. Där någonstans hade man lärt sig att räkor och vitt vin var en säker grej. Sett i backspegeln så var inte alla av dessa de bästa källor!

Färska oskalade räkor

Vitt vin och räkor. Sen är det kört!

Citat ut filmen Repmånad (1979). Öberg (Lars Haldenberg) till Jonsson (Lasse Åberg) om dejten med Bea (Lena Maria Gårdenäs).

Som en ung man hade vin ännu inte blivit min grej. De viner som köptes hem tillhörde inte direkt några smakmässiga mästerverk. Jag vet inte heller om det att var något mästerdrag att sitta och pilla med räkskal då man jagade romantik.

räkor oskalade

Färska räkor, en hemgjord aioli, ett gott vitt bröd och ett bra vin är dock riktigt gott. Är du dessutom i ett förhållande så behöver man inte bekymra sig om vitlöksandedräkten, räkdoften och att man blir lite allmänt nedkladdad.

Aioli

En hemmagjord aioli går jättesnabbt att dra ihop och blir riktigt gott. Enklast är att göra den i tillbringare med plattbotten och en stavmixer.

Du behöver:

  • 1 dl rapsolja (eller solrosolja)
  • 1 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • saften från en citron (det går också bra med lime)
  • lite rivet citronskal
  • 3 vitlöksklyftor (pressade)
  • en nya salt
  • en nypa vitpeppar

Det är bra om ägget och oljan har samma temperatur. Häl ned allt i tillbringaren, placera mixern över äggulan, kör igång. När du ser att äggulan börjar att mixas ut, lyft mixern sakta och det är klart. Om aiolin inte riktigt sätter sig, bli fast, prova att ha i lite mer olja och kör ett varv till. Smaka av salt om det behövs mer.

Vitt vin till räkorna

Jag tycker att friska viner med en lite krispig syra samt stentoner med lite sälta fungerar bäst med räkor. Om syran eller mineraliteten, dvs stenstonerna, finns där kan det också vara gott med ett vin med lite mer frukttoner. Klassiskt är vita viner från Chablis eller Lorie. Men det finns mycket annat som är gott, till exempel detta nya världen vin.

Vitt vin Australien

Aquarius Marsanne Viognier 2016, McPherson Wines, Australien, 100:-, Nr 2465

Ett modernt fräscht vin från Australien. Två druvor som kanske mest kopplas samman med norra Rhone men som här får här en lite annan kostym. Fräscht, flörtigt och riktigt gott. Det är enkelt och okomplicerat med fin frukt och härliga stentoner som drar åt sälta. Perfekt till räkorna!

Vitt vin Frankrike

Sancerre Les Pierris 2015, Loire, Frankrike, 159:, Nr 2259, Systembolaget

Vita viner från Loire och skaldjur hör ihop. Det må vara en Sancerre, en chenin blanc eller muscadet sur lie. Det är ett vinområde som är som skapat för skaldjur. Just detta är ett elegant och smakrikt vin med tydlig smak av sauvignon blanc. Här finns krusbär och citrusfrukter samt en blommig aromatisk ton med inslag av nässlor och svarta vinbärsblad. Det som dock verkligen lyfter vinet är en perfekt rak syra som backas upp av fräscha havssalta stentoner i avslutet.

Det är bara att börja skala räkorna.

Vitt vin Frankrike

L Chablis, Domaine Laroche, Bourgogne, Frankrike, 145:-, Nr 79925

Ett klassiskt relativt smakrikt vin från Chablis. Det har allt du vill från ett vinområde. Gröna och gula äpplen, hårda päron, citrusfrukter och stenigt kryddiga och salta toner. Vinet har även lite rondör och örtighet som drar åt bergamott och earl grey. Ett vin som passar bra med de flesta skaldjur.

Så plocka upp en gammal favorit och toppa det med ett bra vin.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer