Portugisiska viner från norr till söder

Ett av mina favoritländer när det kommer till vin är Portugal. Det är ett litet land med massor av intressanta druvor och vinregioner. Landet producerar utmärkta viner till grillat kött och grillade grönsaker vilket passar bra nu när grillarna tänds i var och varannan trädgård. Jag har letar upp några trevliga röda portugisiska viner från norr till söder.

Annons:

Portugal är ett litet land med stor variation. Här finns höga berg, floddalar, heta torra områden. Många av vinområdena påverkas också av närheten till Atlanten. Till detta kommer en stor mängd druvor och vinmakningstraditioner.

Portugal hamnar lätt i skuggan av större vinländer på bolagets hyllor, men på senare tid har det letat sig in lite fler viner. De vinerna som jag plockat fram finns dock främst via beställningssortimentet, i små partier och något finns också i vissa butiker.

Häng med på en resa till Portugal, som du kan uppleva i ditt vardagsrum och som kanske kan utmana din bild av portugisiska viner.

Portugisiska viner från norr till söder

Portugisiska viner från norr till söder

Boina Tinto 2016, Douro, Portugal, 139:-, Nr 91317, Små partier Systembolaget

Detta är ett lite mer egensinnigt men mycket gott vin från Dourodalen i norra Portugal. Det är ett av de vackraste vinområdena i världen, jag rekommenderar varmt ett besök. Just detta vin är gjort på druvor från Douro Superior och Cima Corgo, två vinområden i Douro. Stockarna är 60 år gamla. Druvorna är fottrampade (lagar), de är jästa på den naturliga jästen och till 95% lagrat i ståltank. En mindre del är lagrat i gamla ekfat för att ge struktur till vinerna. Som vanligt är det många druvor när vi är i Douro, här hittar vi touriga franca, tinta amarela, tinta carvalha, tinta fransisca och sousao. Fruktigt, blommigt och örtigt. Släpps i små partier den 3 maj och kommer finnas i utvalda butiker. På med kepsen och häng med på Douro-tåget!

Portugisiska viner från norr till söder

Frei Joao 2015, Bairrada, Portugal, 109:-, Nr 2401, Systembolaget beställningssortimentet och vissa butiker

Bairrada är ett spännande område i Portugal där det finns mycket elegans och en tydlig atlantisk påverkan i vinerna. Här görs riktigt bra mousserande viner men också bra röda viner. Detta vin är gjort på druvorna baga, touriga nacional och cabernet sauvignon. Fruktdrivet med inslag av mörk frukt och röda bär, färska örter och lite havstoner. Om du vill prova att lagra ett vin är detta bra, det är inte så dyrt så du kan köpa ett sex-pack och prova någon flaska om året för att se hur de utvecklas. En klassiker som finns på många bolagshyllor.

Portugisiska viner från norr till söder

Conciso 2014, Dao, Portugal, 309:-, Nr 76058, Systembolaget beställningssortimentet

Många kommer nog ihåg billiga viner från Dao som fanns på bolaget på 90-talet. De var fruktdrivna, stora och varma. Detta är ett mer elegant och fräscht vin med komplexiteten från druvor som kommer från gamla stockar. Bakom vinet står Douro-mästaren Dirk Niepoort och som så ofta blir resultatet utmärkt. Ett vin gjort på druvorna baga, jaen och outras. Vill du upptäcka potentialen i Dao är detta ett vin för dig. Smakrikt, långt och komplext med en tydlig blinkning åt Bourgogne.

Portugisiska viner från norr till söder

Quinta de Chocapalha Tinto, Lisboa, Portugal, 129:-, Nr 83271, Systembolaget beställningssortimentet

Sandra Tavares da Silva gör många strålande viner, detta kan kallas för hennes röda instegsvin. Vingårdarna ligger i vinregionen Lisboa, cirka 5 mil norr om Lissabon. Vinet är gjort på en blend av druvorna alicante-bouschet, castelão, syrah, tinta roriz och touriga nacional. Det är ett riktigt bra exempel på det moderna Portugal. Stilrent, snygg struktur, fin bärig smak och en bra längd. Ett utmärkt allroundvin till allt vid grillen!

vardag och fest

Dom Rafael, Alentejo, Portugal, 124:-, Nr 74712, Systembolaget beställningssortimentet

(From 1 juni finns vinet i butik med ny årgång, 2017 samt nytt artikelnummer och pris, nr 2229, 119:-)

Herdade do Mouchâo är en klassisk vingård som ligger mitt i Portugals största jordbruksområde, Alentejo. I denna soldränkta del av Portugal är det lätt att vinerna blir för stora och klumpiga, men det finns vinmakare som lärt sig läget. Mouchâo är en av dessa och det märks i detta vin gjort på druvorna alicante-bouschet, aragonez, castelão och trincadeira. Detta är stilsäkert och smakrikt men samtidigt fräscht. Ett utmärkt till rött vin till kött och vilt.

Om du är uppmärksam och kan ditt Portugal så vet du att det finns såväl fler vinregioner och sydligare sådana än dessa. Detta var de vi vill visa denna gång. Dessa producenter har en hel del mer att erbjuda så om du får blodad tand kan du leta dig vidare hos dem eller andra viner från respektive region. Om du planerar en resa utomlands och inte bestämt dig så rekommenderas Portugal. Du kan hitta många artiklar om viner och restips rörande Portugal här hos oss på DinVinguide.se

Mvh

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar