Svenska flaggan
Vinlandet Portugal
Skriven av Magnus Reuterdahl

Portugalskolan – Portugals vita viner

Ibland är det kul att kunna fokusera på ett land eller enstaka regioner. Detta gör vi på DinVinguide.se i våra olika vinskolor. Vi har ett antal vinskolor, som Baroloskolan och Chablisskolan med flera. Nu kommer vi fokusera på vinlandet Portugal och vi börjar med en artikel om Portugals vita viner.

De flesta har nog provat något vin från Portugal, om inte annat portvin eller madeiravin. När det kommer till vita och röda viner så finns det också några som vi i Sverige tagit till våra hjärtan. Några av dessa har kommit och gått men Periquita från José Maria da Fonseca och Alvarinho Contacto av Anselmo Mendes finns på många bolagshyllor liksom Mateus rosé och Casal Garcia. Ett vin som länge stod på hyllan men som tyvärr många glömt bort är utmärkta Vila Santa från João Portugal Ramos, men det kanske får en renässans igen.

Portugalhyllan på bolaget har dock aldrig varit särskilt stor, i alla fall inte om man jämför med länder som Frankrike, Spanien eller Italien. Den har dock börjat växa på senare år vilket är kul då det finns mycket mer, riktigt gott, att upptäcka.

Taste of Portugal

Portugalskolan

Eftersom våren knackar på dörren, åtminstone vissa dagar, så har vi valt att börja Portugalskolan med en artikel om vita viner som kan ge dig en inblick i var vinlandet Portugal befinner sig just nu. Denna kommer följas upp med en om röda viner. I dessa två artiklar fokuserar vi på några utvalda regioner och mjukstartar på så sätt denna vinskolan.

Längre fram under året kommer vi att komma tillbaka och fördjupa oss med minst en artikel om vinlandet Portugal och dess vinregioner samt en om Portugals druvor. Senare, lagom till att kylan kommer, avslutar vi med en artikel om fortifierade viner, de som verkligen kan värma en frusen själ. Välkommen att lära dig mer om eller upptäcka vinlandet Portugal.

Portugalskolan – Portugals vita viner

Det görs vitt vin i alla Portugals vinregioner. I denna artikel finns ett visst fokus på Vinho Verde, då det är en region där det framförallt produceras vita viner. Vi kommer också titta på vita viner från regionerna Douro, Bairrada, Dão, Lisboa och Alentejo.

Som jag skrev ovan har det hänt något på bolaget när det gäller portugisiska viner, på hyllorna såväl som i beställningssortimentet. Det börjat se riktigt kul ut och helt plötsligt hittar jag många av de viner som jag förälskat mig i under mina resor till Portugal. Idag finns det mer än 80 vita viner att välja på och det kommer hela tiden in fler.

Om du är intresserad av att prova portugisiska viner innan du börjar med tokfylla din vinkällaren, så finns det flera bra vinbarer och restauranger som fokuserar på Portugal. Läs mer om några av dem i slutet av artikeln.

Lissabon med omnejd

Vinet & maten

Portugal är ett fantastiskt vin- och matland. Det har en lång kust och mycket av matkulturen kan kopplas till havet. I matkulturen hittar vi också spår av landets historia som fiskarnation, till exempel i de saltade och torkade fiskrätterna på bacalhau. En annan viktig ingrediens är kryddorna som kommer från Portugals historia som kryddimportör och från den period då de hade flera kolonier runt om i världen. Idag är det dock många som förknippar Portugal med just bacalhau, men Portugal är också ett land med mycket jordbruk och utmärkta köttprodukter.

Historia & bakgrund

Tillbaka till fisken och skaldjuren. Till dessa dricks vanligen vitt vin och till kryddig mat kan det vara gott med ett vitt vin med en liten restsötma. Det är med denna kunskap vi ska titta närmare på Portugals vita viner. När det kommer till vinerna är det inte i första hand resandet och kolonierna som skapat förutsättningarna. Handeln har dock påverkat framväxten av vissa vintyper. Den stora skattkistan är de inhemska druvorna toppat med att många vingårdar har riktigt gamla vinstockar. Det är i dessa vi finner det unika med Portugal.

Portugal ekfat

Vid sidan av handeln som bland annat påverkat de fortifierade vinerna och dess utveckling så har vinlandet Portugal skapats och förändrats genom politiken. Under 1900-talet byggdes det upp stora kooperativ som formade vinernas smak och vinböndernas förutsättningar. Efter revolutionen förstatligades en del av vinproduktionen för att senare privatiseras. Därefter kom EU-inträdet som gav ytterligare påverkan på vinlagar och regioner, Portugals viner har därefter moderniserats i flera steg, Vinbönderna och vinproducenterna har dock lyckats bevara sina egna traditioner och gamla druvor. Detta ger oss idag ett vinland med massor av smaker och spännande uttryck.

Bild från DinVinGuide

Vinho Verde

Vinho Verde är den största DOCn i Portugal. Den ligger i den nordvästra delen av landet där klimatet påverkas av Atlanten, och de närbelägna bergen och de genomrinnande floderna Minho och Douro. Jorden är bördig, det regnar förhållandevis mycket men det är också varmt och regionen är oftast lummigt grön.

De två druvor som vi ser mest av på bolaget är alvarinho och loureiro, men det finns flera andra druvor i området såsom trajadura, arinto (ibland kallad pedernã), avesso och azal branco.

Idag ser vi Vinho Verde som en vitvinsregion. Det är dock inte mer än cirka 50 år sedan som Soalheiro började plantera alvarinho efter revolutionen. Innan dess odlades det framförallt blåa druvor i området. Idag kan vi se spår av detta i de syrahöga och rustika vinerna av den blå druvan vinhão, de återkommer jag dock till en annan gång.

Vinho verde vingård

Vinho Verdes vita viner

De vita vinerna är ofta lätta, friska och aromatiska. Det är inte ovanligt att det kan finnas en liten antydan till bubblor i vinerna. Traditionellt berodde detta på att vinerna, på grund av klimatet inte alltid hann jäsa färdigt, det är dock något som ännu idag eftersträvas av vissa producenter. I vissa viner kommer du med andra ord fortfarande känna denna effekt, men i mer kontrollerad form. Andra arbetar mer med vinerna och bygger in struktur med hjälp av t ex ekfatslagring eller längre skalkontakt. Några har också gått längre och gör orange vin.

Många av de bästa vinerna kommer från områdena kring städerna Melgaço och Monção i den norra delen av Vinho Verde vid floden Minho. I denna del av området är vädret lite varmare och torrare. Här ligger också vingårdarna lite mer skyddade från havets påverkan. Detta ger viner som i sig har lite fylligare ton, lite mer fruktiga smaker, men också mer komplexitet. Många av dessa viner är utmärkta att lagra och de får då en struktur som kan minna om vit bourgogne.

Om du vill få en känsla för denna region så rekommenderar jag dig att börja med dessa fyra viner, de visar lite av regionens bredd och framför allt Melgaço e Monção fantastiska potential.

Portugals vita vinerSoalheiro alvarinho 2020 (kolla årgång), Melgaço e Monção, Vinho Verde, Portugal, Nr 74935, Systembolaget

Soalheiro var först ut med alvarinho i regionen och planterade sina vingårdar redan 1974, samma år som revolutionen. Detta är klassisk alvarinho från Vinho Verde. Fruktigt med smak av ljusa stenfrukter, honungsmelon, ananas och citrus. Vinet har en fin syra och lång avslutning. Som ung är det elegant och riktigt gott med lite kryddstark mat eller skaldjur. Lagrat går det mer åt vit bordeaux och passar då utmärkt med ljuts kött, fågel eller varför inte grillad fisk. Det går att att lagra åtminstone 5-10 år för att få mer komplexitet.

Bild från DinvinguideAlvarinho contacto 2020, Melgaço e Monção, Vinho Verde, Portugal, Nr 6707, Systembolaget

En annan klassisk vinmakare är Anselmo Mendes. I contacto låter han vinet få lite skalkontakt. Detta ger vinet en riktigt bra struktur, mer kryddighet och en lite modern känsla. I smaken finns en fin fruktighet med toner av päron, citrusfrukter och ananas, kantat av en fin örtig kryddighet. Det är ett utmärkt vin, med en skön combo av fräschör och komplexitet som passar bra till grillad fisk, kyckling eller fläsk.

Bild från DinvinguidePoema alvarinho reserva 2017, Melgaço e Monção, Vinho Verde, Portugal, Nr 50085, Systembolaget

Poema alvarinho reserva är ett vin med en liten rondör och lite mer kropp. Det är ett vin som känns lite burgundiskt redan som ungt. Här finns en fin fruktighet med inslag av ananas och vita persikor och har en liten lätt jästighet. Vinet har en mjuk rundhet och en härlig fräschör. Det är snyggt, elegant och komplext. Ett vin att njuta av och kontemplerar över.

Bild från DinvinguideQuinta do Ameal Loureiro 2018, Lima, Vinho Verde, Portugal, Nr 79843, Systembolaget

Allt är inte alvarinho som glimrar i Vinho Verde, det visar detta vin på druvan loureiro från producenten Quinta do Ameal. Här finns en härlig fruktighet med inslag av exotisk frukt och citrus kantat av en blommig aromatisk ton. Vinet har massor med fräschör genom en bra syra och stänk av havsälta. Vinet är från 2018 och lagringen har gett vinet lite struktur och extra längd. Läckert! Prova till ostron eller musslor.

Andra producenter från regionen att hålla koll på är till exempel Aphros, Niepoort, Quinta do Santiago och Aveleda, med flera.

Portugals vita viner: Douro, Dão & Bairrada

Detta är tre regioner som egentligen är mer kända för andra viner än sina vita. Det är också tre regioner som trots att de gränsar emot varandra gör viner skiljer sig en hel del i stil. Douro påverkas av Dourofloden och sitt läge som sträcker sig från Spanien, genom Portugal ut till Atlanten. Dão ligger mer skyddat inne i landet medan Bairrada ligger mer öppet för havets krafter.

Douro

Douro är mest känt för sina portviner och på senare tid också röda viner på druvor som touriga nacional, toriga franca, tinta roriz med flera. De vita vinerna är dock minst lika bra och spännande som de röda, ibland till och med bättre.

Bild från Dinvinguide

Ett av mina favoritviner när det kommer till vin från Douro är vitt och görs av Niepoort. Tyvärr finns det bara ett fåtal flaskor kvar av detta vin, men om du lyckas få fingrarna på någon av de flaskorna kan du vara nöjd. Det finns dock mycket annat som också är värt att hålla ögonen öppna efter.

Portugals vita vinerNiepoort Coche 2018, Douro, Portugal, Nr 95269, Systembolaget

Coche görs på en blend av många druvor, några av dem är rabigato, códega do larinho och arinto m fl. alla från gamla stockar.

Detta är ett stort vin som bär Dirk Niepoorts signum, dvs det har perfekt balans och massor av elegans och en hel del komplexitet. Vinet har en fin lite rund kropp genom vilket det går en bra rak syra. I smaken finns gula och vita stenfrukter och örter. Vinet har en mycket lätt ekfatston som kan anas i smaken men framförallt i strukturen. Eftersmaken är lång och har en fin stenig ton som ger extra fräschör och kryddighet. Det är ett vin att lagra och att njuta av.

En annan riktigt bra producent är Wine & Soul. Detta är ett riktigt bra allround vin att ha hemma då det passar till såväl vegetariskt, frisk och ljust kött.

Portugals vita vinerManoella Branco 2018, Douro, Portugal, Nr 77641, Systembolaget

Manoella branco görs på en blend av druvorna rabigato, viosinho, gouvejo och codega do larinho. Detta är ett fräscht vin med fin mjuk struktur och en liten jästrondör. I smaken finns vita och gula stenfrukter, citrus och en fin blommighet. I slutet byggs fräschören på av en fin stensälta. Detta är ett utmärkt vin till mat. Jag tänker kyckling, spädgris eller varför inte en svulstig räkmacka.

Andra producenter att hålla koll på är till exempel Lavradores de Feitoria, Quinta do Popa och Vallado med flera.

Dão

Dão är mest känt för sina röda mycket lagringsdugliga viner. Området ligger söder om Vinho Verde och Douro samt öster om Bairrada. Vid sidan av alla fantastiska röda viner görs här också riktigt bra viner på en av Portugals mest spännande gröna druvor, encruzado. Druvan odlas också med framgång i Bairrada.

Portugals vita vinerRibeiro Santo encruzado 2019, Dão, Portugal, Nr 6875, Systembolaget

Än så länge finns det inte så många viner på denna druva på bolaget. Det finns dock ett par från producenten Ribeiro Santo. Detta är deras instegsvin på druvan och i denna finns det också lite malvasia. Här finns en fin fruktighet med ton av grå päron, gula päron och grapefrukt. Vinet har en lätt ekfatskaraktär, en kryddig avslutning med en lätt nötighet. Det är härligt rent, fräscht och har en lite karg rustik ton som passar utmärkt till sallader, fisk och skaldjur samt grönsaker.

Portugals vita vinerNiepoort Conciso branco 2018, Dão, Portugal, Nr 73286, Systembolaget

Ett vin i en annan stil kommer från Niepoort, även i detta ingår encruzado, men i en blend med druvorna bical och malvasia. Detta är ett vin som har lite mer exotisk frukt, vita stenfrukter och en fin örtighet. Vinet har en bra ekfatsstruktur, rak syra och en elegant avslutning med en touch av stensälta. Det är ett snyggt all-round vin som passar till såväl enklare rätter som till fina fester.

Andra producenter att hålla koll på är till exempel Casa da Passarella, Quinta da Ramalhosa och Quinta dos Carvalhais med flera.

Bairrada

Bairrada har kanske främst blivit uppmärksammade för sina mousserande viner och röda viner gjorda på druvan baga. Det görs också riktigt bra vita viner, tyvärr lyser de med sin frånvaro på bolaget just nu. Det finns dock ett ljus i tunneln. Om några veckor, förhoppningsvis den 11 maj, startar försäljningen av ett vitt vin i bolagets beställningssortiment.

Portugals vita vinerKompassus reserva branco 2018, Bairrada, Portugal.

Årgång 2017 finns på bolaget, Nr 51469, Systembolaget

Kompassus är en riktigt bra producent som drivs av João Povoa. Vinet är gjort av deras vinmakare Magda Costas i samarbete med Anselmo Mendes.

Detta är ett snyggt vitt vin med massor av struktur och fräschör. Vinet görs på druvorna arinto och bical och har en härlig citruston och lite underliggande smaker av gula stenfrukter. Det har en kombination av smaker som går från det lätt mogna till mycket unga. Passar utmärkt med stekt eller grillad fisk och skaldjur.

Andra producenter att hålla koll på är till exempel Filipa Pato, João Pato, Niepoort/Quinta de Baixo och Caves São João Frei Joao med flera.

Portugals vita viner: Lisboa & Alentejo

Lisboa är regionen som ligger norr om Lissabon och kallades förr för Estremadura. Alentejo ligger in i landet, öster och sydöst om Lissabon. Detta är två områden som skiljer sig mycket från varandra, men har det gemensamt att det görs riktigt bra viner i bägge regionerna.

Lisboa

Lisboa är en stor och framförallt varierad region där många av vinområdena ligger nära havet. Ett område som uppmärksammats på senare år är Colares, eftersom man kan hitta mycket gamla viner som odlade i sanden. Ett annat riktigt bra område är Alenquer, där vingårdarna skyddas lite av bergen och det är lite varmare. Läs mer om Colares och dess speciella viner här.

Ett vin som jag tycker representerar Lisboa riktigt bra kommer från Sandra Tavares da Silva som driver Quinta de Chocapalha.

Portugals vita vinerArinto by Quinta de Chocapalha 2017, Lisboa, Portugal, Nr 73109, Systembolaget

Gillar du hög syra är arinto din druva. I detta vin finns syran och en dos av härlig havssälta i avslutet, vilket bygger på fräschören och sätter igång saliveringen. Tack vare den fina solmogna frukten blir detta vin dock ingen syrabomb, utan ett riktigt fint balanserat vin med smak av citrusfrukter, gröna äpplen, papaya och melon.  Ett utmärkt vin till bufféer, fisk och skaldjur.

Andra producenter att hålla koll på är till exempel Adegamãe, Quinta de Sant’Ana, Quinta da Folgorosa, Hugo Mendes, Serra Oca,Vale do Mata med flera.

Landskap

Alentejo

I den centrala och södra delen av Portugal ligger Alentejo, Portugals brödkorg. Här det varmt och torrt. Landskapet är fullt med korkekar och du kan nästan se tjuren Ferdinand bakom varje krök. Det är också ett fantastiskt område för viner och trots det torra varma klimatet görs här också riktigt bra vita viner med smak av solmogen frukt och en hel del fräschör, bland annat dessa två:

Portugals vita vinerQuinta do Mouro branco (white) 2017, Alentejo, Portugal, Nr 92686, Systembolaget

Quinta do Mouro har länge varit en av mina favoritproducenter, trots att Miguel Louro ursprungligen var tandläkare. Detta vin är inget undantag. Det är gjort på en blend av druvorna alvarinho, arinto och verdelho.

Vinet har en lätt oxidativ ton men också mycket fräschör. I smaken finns mogna äpplen och päron, vit persika och en hint av torkad frukt. Här finns också vita och gula blommor, bland annat kaprifol vilket ger vinet en lätt aromatisk touch. Vinet har fin ekfatsstruktur och i avslutet finns en liten snygg spelande beska och en hint av bivax. Detta är ett komplext vin som trots att det är ungt ändå känns moget. Det är ett sådant där vin man bara vill ha en sipp till av för att se vilka smaker man hittar denna gång. Ett vin för kontemplation och god mat.

Portugals vita vinerEsporão colheita 2019 branco , Alentejo, Portugal, Nr 79169, Systembolaget

Esporão colheita branco är ett vin gjort i en lite yngre, mer direkt och elegantare stil med fin struktur. I blenden hittar vi druvor som antão vaz, viosinho och alvarinho plus några till. Här står citrustonerna i centrum. Citron, lime, och grapefrukt backas upp av gula tropiska frukter och liten hint av earl grey ton med smak av torkad bergamott. Ett perfekt vin till grillad fisk eller grillat fläsk.

Andra producenter att hålla koll på är till exempel Cortes de Cima, Fitapreta, Herdade do Rocim med flera.

Att prova portugisiska viner

Majoriteten av vinerna i denna artikel finns att köpa eller beställa på Systembolaget, några dock i lite mindre kvantiteter. Många av dessa producenter har också fler viner som du kan välja, det rekommenderas! Efter vinerna finns det också ett antal rekommenderade producenter om du vill leta vidare, en del av dessa finns på bolaget och en del inte. Flera av dem går också att hitta på restauranger och barer. I Stockholm finns det två som jag rekommenderar lite särskilt om du är sugen på just Portugal.

Min första rekommendation är vinbaren Cork i Gamla stan i Stockholm. Här får du en härlig känsla av hur det är att glida in på en vinbar i Alfama (Gamla stan), Lissabon. Massor med viner, fantastisk personal och riktigt skönt häng. Om du är hungrig har de sicilianska mat och några enstaka portugisiska specialiteter.

portugisiska viner

Min andra rekommendation är restaurang Botica vid Finnboda hamn (ungefär vid Sickla och du kan ta färjan dit!). Här kan du uppleva lugnet av att sitta vid en flod precis som i Lissabon eller Porto, fast i detta fall i formen av inloppet till Stockholm. Maten är modern, portugisisk och riktigt bra. När jag sitter i restaurangen och sneglar ut genom fönstret och ser vattnet, kan åtminstone jag känna mig lite närmare Portugal. Vid sidan av maten finns också en mycket bra vinlista och snart, så fort solen kommer så öppnar de en uteservering!

Portugisisk restaurang

Se nu till att njuta av vitt vin från Portugal!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer