Svenska flaggan
Oyster
Skriven av Magnus Reuterdahl

Ostron och vin

Ostron omnämns ofta som ett afrodisiakum, det vill säga något som ska framkalla lust eller kärlek. För mig representerar de en lust till havet snarare än kåthet. I smaken, i sältan och smakerna finns det något som omedelbart får mig att associera med stränder, havet och dess smakliga skatter.

Havstoner finns dock inte bara i ostron och andra skaldjur du kan också finna dem i vin. Det beskrivs oftast med ordet mineralitet. Med detta menas olika typer av stensmaker och dofter, sälta och en viss typ av fräschör som hör ihop med detta.

mineralitet

Det finns en debatt i vinvärlden om att inte använda ordet. Debatten handlar om vad som avses med mineralitet och vad det är man tycker sig smaka eller känna doft av. Ett missförstånd är att mineraler tas upp via vinstocken och druvan och avsätter sig som smak och doft i vinet. Det gör de inte, med det sagt så påverkar jordmånen vinerna på olika sätt. Det finns många smakbeskrivningsbegrepp som kan vara svåra att förstå men som ändå kan utnyttjas om du förstår ungefär vad de avser.

mineralitet

Vill du läsa mer om mineralitet rekommenderas Pontus Jennerholms artikel Mineralitet i vin.

När det kommer till ostron och vinmatchning är mineralitet dock ett begrepp som kan vara bra att hålla utkik efter. Två andra smakindikatorer som jag gillar med ostron är citrusfrukter och det är aromatiskt. Personligen är min favorit matchning en typ av vin som heter Muscadet sur lie från Loire i Frankrike. Jag skrev om det tidigare år, läs den här. Det finns dock många andra viner som också passar bra till ostron.

Oyster

Ostron och vin

Ostronen ska dofta fräscht och av hav. Det ska inte vara för sladdrigt utan ha lite tuggmotstånd och köttighet, det ska finnas sälta och krispighet men också en liten sötma. Vinstilar som fungerar bra är till exempel champagne, chablis eller torr riesling eller en sancerre gjord på sauvignon blanc. Torrt och fräscht är med andra ord ytterligare bra ledord. De bör också vara eleganta snarare än smakrika.

Vid sidan av vinerna som nämns ovan har jag hittat tre intressanta viner att dricka tillsammans med ostron. God spis!

Det första är gjort på druvan piquepoul (picpoul) blanc, en intressant druva som är vanligt förekommande i Languedoc i Frankrike. Viner gjorda på denna druva är ofta riktigt bra tillsammans med ostron. Ett bra exempel kommer från producenten Domaine la Grangette.

Vit vin Frankrike

Poule de Pic 2015 Picpoul de pinet, Languedoc, Frankrike, 151:-, Nr 70591, Systembolaget beställningssortimentet.

Det här är ett lätt och fräscht vin med en lite blommigt aromatisk doft. Vinet har en fin  smak kantat mot hårda gråa päron och citron med en hint av torkade blommar som bergamott. Vinet har en bra syra och i avlutas med en tydlig mineralitet som drar mot sälta och en antydan av skalbeska.

En annan druva som kan ge riktigt trevliga skaldjursviner är den sicilianska druvan grillo. En favoritproducent är Marco di Bartoli som man ibland kan hitta på restaurang. Tyvärr finns det inte så många att på Systembolaget men ett som är riktigt bra görs av Baglio del Cristo di Campobello:

Vitt vin Italien

Adenzia Bianco 2016, Sicilien, Italien, 129:-, Nr 99949, Systembolaget

Vinet är gjort på druvorna grillo och insolia. Här finns en härlig fräschör från citrusfrukter kombinerat med smak av nätmelon, sandpäron och ananas samt en hint av vita blommor. Vinet är fruktigt vilken möts upp av en fins syra och viss mineralitet. Tillsammans ger det ett läskande vin som passar fint till såväl skaldjur som fisk.

Vinet släpptes i små sortimentet i våras men finns fortfarande kvar i några butiker och kommer förhoppningsvis gå att beställa via beställningssortimentet framöver.

Det tredje vinet kommer från ön Santorini i Grekland och gjort på druvan assyrtiko. Viner gjorda på vulkanisk mark får en lite speciell sälta med drag av jod. De fungerar ofta mycket bra tillsammans med skaldjur.

Grekiskt vitt vin

Domaine Sigalas Santorini Assyrtiko 2016, 199:-, Nr 91064, Systembolaget

Det här är ett elegant vin med massor av fräschör. I vinet finns en riktigt fin syra vilken byggs på av en härlig mineralitet i avslutet. Det finns också en distinkt smak av citrusfrukter med inslag av citron, lime och en hint av apelsinskal samt gula äpplen. Frukten kantas av en ton av färska blommor. Vinet ligger kvar länge och gifter sig utmärkt med ostron och andra skaldjur.

Smaken av hav gifter sig med många olika typer av viner. Några är nämnda här ovan men det finns många andra du kan experimentera med. Druvor som alvarinho/albarinho, arinto, carricante, furmint med flera är några ytterligare för dig att prova tillsammans med ostron.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer