Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Screw caps Austrian wine
Skriven av Magnus Reuterdahl

Österrike-skolan Niederösterreichs vita viner

Österrike-skolan Niederösterreichs vita viner. För många är Österrike lika med winerschitzel, stroh rum och skidåkning, men det är också ett riktigt bra vinland. Detta är något som står klart varje gång jag fördjupar mig i landets viner. Druvor som blaufränkish, zweigelt, grüner veltliner och riesling kan ge storslagna vinupplevelser. Idag tittar vi lite närmare på Österrikes vita viner.

Österrike-skolan inleds med en närmare titt på Österrikes vita viner från Niederösterreich. Om du redan gillar Österrike är det sannolikt att du hittat landet genom druvor som riesling eller grüner veltliner. Det gjorde jag och blev förälskad i landet såväl som vinerna.

Över åren har jag har besökt Österrike flera gånger och det är ett vinland med många ansikten och vid sidan av de vita fräscha vinerna på riesling och grüner veltliner görs också många fantastiska söta viner och riktigt bra rödtjut. Min slutsats är att vi alla borde dricka mycket mer österrikiska viner!

Vinlandets Österrike – en mycket kort historik

Namnet ”Ostarrichi” finns dokumenterat sedan år 996 e. Kr. De började dock odla viner långt innan det!

Österrike är ett gammalt vinland där det odlats vin sedan bronsåldern. De äldsta spåren utgörs av fynd av druvkärnor i Traisental, daterade till omkring år 1000 f.Kr. Andra arkeologiska spår kommer från Burgenland och kopplas till den så kallade Hallstattkulturen och är från 700-talet f.Kr. Förhistoriska viner har dock inte så mycket att göra med våra moderna viner.

Det moderna vinlandet Österrike bottnar i mitten av 80-talet och är ett resultat av vinskandalen med dietylenglykol. Detta tvingade Österrike att ta nya tag och omformera sin vinindustri. Det gjordes bland annat med nya strikta vinlagar och en utvecklad kontrollapparat. Lagarna har sedan uppdaterades 2002 med DAC-systemet (Districtus Austriae Controllatus – är det bara jag som tänker på Asterix och Obelix när jag läser det?). Idag finns det 16 sådana appellationer.

Allt är dock inte lagar,  paragrafer och tillsyn, vinmakarna har också arbetat med att höja kvaliteten i olika processer och i odlingarna, något som vi kan se ibland annat arbetet med ekologiskt och hållbarhetstänkande. Detta har gett resultat och idag är den Österrikiska vinproduktionen starkare än någonsin och med bättre viner som resultat.

Wien, vingårdar

Anledningar till att dricka mer Österrikiskt vin!

Det finns många anledningar till att uppmärksamma vinlandet Österrike lite extra. En är att det är ett av få länder som har lokal vinproduktion i sin huvudstad, så här kan du ta bussen eller pendeltåget rakt ut i vingårdarna. Där kan du också uppsöka de lokala vinbarerna, så kallade Heuriger och njuta av de senaste vinerna från området.

Vidare är det ett land för dig som gillar ekologiska, biodynamiska och/eller hållbara viner. Omkring 15 procent vinodlingarna är ekologiska mer än 7 procent har idag ett lokalt certifikat för hållbar produktion. Såväl eko, biodynamiskt och hållbart ökar kontinuerligt hela tiden, men just nu ökar särskilt fokuset på det hållbara mest.

Den främsta anledningen till att jag tycker att vi ska dricka mer österrikiska viner är dock att vinerna är riktigt goda!

Österrike-skolan Niederösterreichs vita viner

Omkring 2/3 av Österrikes vinproduktion är vita viner och det finns 26 gröna druvor som är godkända för produktion av kvalitetsvin. Bland dessa finns inhemska sorter som grüner veltliner, zierfandler och rotgipfler mer internationella druvor såsom riesling, sauvignon blanc, pinot blanc och olika varianter av muscatdruvor.

Mest vin produceras i landets östra delar, i Niederösterreich, Burgenland och Steiermark. Idag fokuserar vi på Niederösterreich då de dominerar i bolagets olika sortiment. De har idag omkring 300 viner från Österrike, varav 220 är vita och cirka 150 från Niederösterreich. Jag har inte haft möjlighet att prova alla, men väl ett antal som är riktigt bra för dig som vill upptäcka vinlandet Österrike och området Niederösterreich.

Niederösterreich

Niederösterreich ligger i den nordöstra delen av Österrike och gränsar mot Slovakien och Tjeckien. Det är Österrikes största vinregion både till ytan planterade vingårdar, ca 27 000 hektar, och producerade flaskor med vin. I regionen finns åtta kvalitetsområden för vin. De är Carnuntum, Kamptal, Kremstal, Thermenregionen, Traisental, Wachau, Wagram och Weinviertel.

Området kan lite slarvigt delas in i tre klimatzoner. Den första är Weinviertel i norr. Detta är framförallt känt för sina viner på grüner veltliner. Den andra är Donauregionen som känd för sina fantastiska viner på druvan riesling. Området sträcker sig över Donau och dess biflodsdalar väster om Wien. Den tredje zonen är Niederösterreich i sydost. Detta område utmärks av ett stort slättlandskap och ett klimat med kalla nätter samt varma dagar. Här det görs såväl bra vita som röda viner på en stor blandning av druvor.

Vitt vin ÖsterrikeLoimer Lenz Riesling 2021, Niederösterreich, Österrike, 150:-, Nr 4350, Systembolaget

Kamptal är ett område som producerar utmärkta viner på druvan riesling. Detta är ett bra exempel på det. Loimer gör ett rent, fräscht och fruktigt vitt vin. I smaken finns exotiska frukter med stänk av lime och grapefrukt uppbackat av en bra syra, viss fyllighet och härlig längd med en avslutande stenkryddighet.

Vitt vin ÖsterrikeJochinger Riesling Federspiel Weingut Josef Jamek 2021, Niederösterreich, Österrike, 189:-, Nr 95427, Systembolaget

Från Wachau kommer denna unga, strama och friska riesling. Federspiel är en av tre kvalitetsklasser som används av odlarna i Wachau. I smaken finns inslag av gröna päron, nätmelon, vit persika och lime samt lite nyrivet citronskal. Avslutningen är lång med en härlig syra som minner om grapefrukt och inslag av stenrökighet och bergsörter. Detta är ett vin med framtiden för sig, just nu har den ungdomens charm men med något eller några år i källaren kommer mer komplexitet komma fram. Utmärkt till skaldjur!

Vitt vin ÖsterrikeForstreiter Ried Schiefer Grüner Veltliner Kremstal 2021, Niederösterreich, Österrike, 159:-, Nr 3036, Systembolaget 

Weingut Forstreiter i Kremstal gör ett fruktdrivet vin med fin energi och mycket fräschör. I smaken finns päron, nektariner och andra stenfrukter, nätmelon och lime. Vinet har en fin struktur, pigga örter och ett långt avslut med inslag av vitpeppar och salinitet. Smakrikt och fräscht, utmärkt till sallader och fiskrätter.

Vitt vin ÖsterrikeLeth Grüner Veltliner Familien Reserve 2021, Niederösterreich, Österrike, 129:-, Nr 76570, Systembolaget

Leth gör viner i Wagram och är en nästan en institution på bolagshyllorna i Sverige. Detta är ett härligt balanserat vin med en fin fruktighet och fin syra. I smaken finns gula och gröna päron, gula stenfrukter, ananas, grapefrukt och lime. Eftersmaken är lång och bär med sig den typiska vitpepprigheten. Klassiskt, utmärkt till laxrätter och sallader.

Inom någon månad kommer de byta årgång till 2022, den är ännu ett strå vassare med lite mer fräschör och energi!

Vitt vin ÖsterrikeHuber Ried Zwirch Erste Lage Grüner Veltliner 2020, Niederösterreich, Österrike, 249:-, Nr 94706, Systembolaget

Från Traisental kommer denna charmiga och stringenta grüner veltliner. Här finns såväl komplexitet som fin fräschör. I smaken finns gröna päron, tropiska frukter och citrus. Vinet har en fin struktur och lite kropp samt ett långt avslut med en lite kalkig fräschör och vitpepprighet. Utmärkt vin till grönsaker, rotfrukter, fisk, chark och rätter av ljust kött.

Vitt vin ÖsterrikePfaffl Gemischter Satz Harmony 2021, Niederösterreich, Österrike, 149:-, Nr 75019, Systembolaget

Med gemischter satz menas att druvorna kommer från en field blend, dvs att flera olika druvor odlas tillsammans. Detta vin är gjort på en blandning av druvorna grüner veltliner, muskateller och riesling. Vinet kommer från Weinviertel DAC.

Pfaffl gör ett riktigt charmigt vin med en inbjudande fruktighet och stänk av aromatiska kryddor. Här finns syran och piggheten från riesling samt lite stänk av lime, den gula stenfrukten och exotiska frukter från grüner veltliner och den aromatiska örtigheten från muscat. Allt i en riktigt fin balans. Ett utmärkt terrassenwiene (altanvin) som passar perfekt till lite kallskuret när altanen badar i vårsolens första strålar.

Passa på att njuta av Österrikes härliga vita viner. Gärna till en kalvschnitzel med österrikisk potatissallad. Prost!

Magnus Reuterdahl

Österrike-skolan Niederösterreichs vita viner – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer