Old school i nya världen: Carignan

Carignan – är en druva som hamnat lite i skymundan. För inte så länge sedan var den världens mest planterade druvor. Trots det är den ganska okänd. Det är dags att upptäcka den, varför inte i viner från Maule i Chile.
Old school i nya världen: Carignan

Carignan kommer sannolikt från Spanien, men är också vanlig i Frankrike, USA och Sydamerika. Det är en druva som ger tanninstinna viner med mycket syra och en viss bitterhet, drag som ger den en rustik ton. Carignan trivs i varmt klimat vilket gör att den också kan ge smakrika viner med mogen frukt.

Det kan dock bli för mycket av det goda. I varmt klimat är detta en druva som kan ge stora skördar, då blir dock vinerna i regel också mer ointressanta. På senare tid har planteringarna minskat kraftigt i såväl Europa som i Nya världen. I många vingårdar har man valt andra druvor istället.

Detta är kanske inte helt av ondo. Carignan är en druva som blir bättre när smakerna koncentreras, t ex på gamla stockar. Många av de vingårdar som finns kvar har nu nått viss ålder vilket ger viner med mer komplexitet och ett större djup. Många av dessa vinodlingar finns i södra Frankrike, framförallt i Laguedoc, och i Spanien. I Rioja går druvan under namnet mazuelo. Jag har också provat några från Sardinien som inte går av för hackor.

Ett annat riktigt intressant område är Maule i Chile. Maule är ett av de äldsta vinområdena i Chile. Det är också ett område med innovation och nytänkande, fast på ett gammaldags sätt. Här är det gamla stockar med carignan som gäller. De bästa kommer från en som går under namnet Vigno.

Vigno – Vignadores de Carignan

Vigno är en förkortning av Vignadores de Carignan. Detta är en grupp av vinmakare, 12 stycken, som 2011 bestämde sig för att göra vin på ett särskilt sätt. Att tillsammans sätta Maule på kartan!! Bland reglerna ingår att vinerna ska innehålla minst 65% carignan, alla vinstockar med carignan måste vara 30 år eller äldre, man får inte bevattna vingårdarna och vinerna måste lagras minst två år innan de säljs.

Jag har provat några viner från ett par av dessa vinmakare och jag är helt såld. Vinerna har en rustik charm, kraft, fyllda med röd intensiv frukt och en härligsyra som toppas av kalknoter som ger lite havstoner. Till detta finns en härlig tanninstruktur och lite sköna bittra toner i avslutning.

Nyligen kom ett av vinerna från Vigno in på bolaget:

rött vin Chile

Vigno Gillmore Winery 2012, 245 kronor, Nr 99225

Detta är ett fruktigt vin med saftiga mörka körsbär och mogna jordgubbar och en liten ton av björnbär. Fruktigheten balanseras av en riktigt bra syra. Det finns en fin kryddig ton med lite fänkål, svartpeppar och vilda örter. I avslutet kommer lite kalktoner vilket ger längd och får vinet att ligga kvar länge. Ett vin som värmer i vinterkylan och passar utmärkt till en fin köttbit.

Den här hösten har jag provat mycket bra från Chile och Argentina, viner som visar på potentialen av vinerna i Sydamerika och att jag måste dricka mer viner från denna del av världen. Det finns ytterligare ett vin från en Vigno producent på bolaget (Nr 97044), som jag inte smakat… än!

Skål

Magnus Reuterdahl

Old school i nya världen: Carignan - DinVinguide | DinVinguide.se