Svenska flaggan
Nya Zeelands viner bortanför ringen
Skriven av Magnus Reuterdahl

Nya Zeelands viner bortanför ringen

Sagor börjar ofta med frasen det var en gång och avslutas med orden slutet gott, allting gott. Så, det var en gång ett land långt, långt härifrån, där några, för inte så länge sedan, började producera vin. De första stegen var stapplande och vinerna slog kanske inte någon med häpnad, de kommande stegen gjorde vinlandet populärt och idag producerar de riktigt bra viner som många älskar. Idag tittar vi närmare på vinlandet Nya Zeeland och några av de viner därifrån som bolaget har att erbjuda.

Nya Zeelands viner bortanför ringen

Nya Zeeland väg till att bli ett vinland är något av en saga i sig. Det är dock inte den enda sagan som idag förknippas med Nya Zeeland. Genom Peter Jacksons filmer blev landet nästan synonymt med Tolkiens värld, något jag inte tror att J.R.R. Tolkien tänkte sig när han skrev trilogin om härskarringen. Då, på 1950-talet, när trilogin gavs ut var det nog i princip ingen, som heller kopplade samman Nya Zeeland med vinproduktion. Sagan om vinet, började på allvar i Nya Zeeland under 1960-talet. Några årtionden senare var det ett vinland att räkna med, med en produktion som idag efterfrågas världen över. För det krävdes dock att några vågade ta det där första steget…

Över tid är vi många som kommit att förälska oss i de fruktiga aromatiska vinerna på sauvignon blanc och charmiga pinot noir-vinerna från Nya Zeeland. Kärleken var dock inte ögonblickligen, åtminstone inte för mig. Jag är osäker på när jag drack mina första viner från landet, men det torde ha varit på 1990-talet. Då såg jag dem främst som prisvärda men ganska enkla. Efterhand började det dock ramla in bättre och mer intressanta viner på bolagshyllorna och då vaknade mitt intresse till liv.

Det som fick mig att verkligen få upp ögonen på landets potential var när jag provade Mountford Estates viner på pinot noir, kring år 2008 eller 2009. De fick mig att betrakta vinlandet Nya Zeeland med helt nya ögon och aktivit börja leta efter fler guldkorn. Det letandet har lett till att jag hittat flera favoriter över åren, gjorda på druvor som pinot noir, riesling, chardonnay och sauvignon blanc. Häromdagen provade jag också en riktigt bra pinot gris.

It’s the job that’s never started as takes longest to finish, as my old gaffer used to say - Samwise Gamgee genom J.R.R. Tolkien
Bild från DinVinGuide

Vinlandet Nya Zeeland

Jag har rest mycket i vinvärlden, men jag har ännu inte haft förmånen att besöka Nya Zeeland. Något ska man ha kvar att sukta efter! Jag har dock druckit och provat mycket vin därifrån och det finns många jag älskar, och som jag återkommer till år efter år. Varje år hittar jag vanligen också nya favoriter, ett par sådana hittar du här nedan.

Landet Nya Zeeland består av två större öar, Sydön och Nordön samt några mindre kring dem. Vindistriken hittar vi dock på det två stora landmassorna, där finns idag tolv vindistrikt. Det mest kända är troligen är Marlborough på Sydön.

På Sydön finns också distrikten Central Otago, Nelson, Canterbury Waipara och Waitaki. Nordöns distrikt är Auckland, Gisbourne, Northland, Waikato, Bay of Plenty, Hawke’s Bay och Wairarapa.

Det har odlats vin på Nya Zeeland sedan början av 1800-talet. Då odlades det framför allt för hushållsbehov. På 1960-talet ändrades lagstiftningen och det blev enklare att sälja vin. Detta fick några att börja göra vin på allvar. Den stora ökningen av produktionen skedde dock i kölvattnet av att landets mejeriindustri havererade under 1980-talet. Bönderna behövde något nytt att fokusera på och de hade mängder av tomma stålcisterner. De visade sig fungera utmärkt för att jäsa och lagra vin i. Sedan 1960-talet har vinodlingarna växt från 400 hektar till uppemot 35 000 hektar idag.

Bild från Dinvinguide

Nya Zeeland ett hållbart val!

En stor del av produktionen från Nya Zeeland är ekologisk och det sägs att omkring 98% av druvorna är hållbarhetscertifierade. Nya Zeeland är också kända för utvecklingen av skruvkapsylen, som även används på majoriteten av landets toppviner.

År 2018 bildades Appellation Marlborough Wine (AMW), de ställer höga krav på de producenter som är medlemmar. Vinerna ska vara ekologiskt certifierade, druvorna ska var odlade i Marlborough, buteljeringen ska ske på Nya Zealand och skördeuttaget får inte vara för högt. Detta är ett sätt att stärka kvalitetsvinernas position i distriktet, men det stärker även Nya Zeelands position som vinland. Jag tror att vi kommer se en likande utveckling även i de andra distrikten inom några år.

Bild från DinVinGuide
Ho, Ho, Ho! To the bottle I go, to heal my heart and drown my woe.
Rain may fall and wind may blow, and many miles be still to go.
But under a tall tree I will lie,  and let the clouds go sailing by - J.R.R. Tolkien

Nya Zeeländska pavor på bolagshyllan

Det finns omkring 150 viner från Nya Zeeland på bolaget för tillfället, en del på hyllan och en del i beställningssortimentet.

Några av vinerna kommer från producenten Villa Maria Estate som jag träffade härom veckan. De tillhör den grupp av vinmakare som började göra vin på 1960-talet. Villa Maria gör många riktigt bra viner, såväl instegsviner såsom deras sauvignon blanc, Earth Garden, som kommer in i det fasta sortimentet från och med den 1 september, läs mer om det i DryckesListan.se, som viner kopplade till enskilda dalgångar eller vingårdar, några sådana kan du läsa om här nedan.

Vitt vin Nya ZeelandVilla Maria Taylors Pass Single Vineyard Sauvignon Blanc 2020, Marlborough, Nya Zeeland, 219:-, Nr 59078, Systembolaget

Taylors pass är en single vineyard sauvinon blanc från sydön. Här finns en koncentrerad frukt och fokuserad syra. I smaken finns tydliga citrustoner med inslag av citron, lime och solmogen grapefrukt kantat av aromatisk örter och en liten vitpepprig ton med inslag av grön paprika. Vinet har fått ligga på sin jästfällning vilket ger vinet såväl struktur som lite djup, i avslutet finns också stänk av salinitet som bygger på fräschören. Det är ett härligt vin med såväl elegans som komplexitet som passar utmärkt till skaldjur, grillad fisk och sallader.

Ett annat vin på sauvignon blanc som jag tycker är riktigt bra kommer från Wairarapa på Nordön. Detta görs av Schubert Wines som grundades i slutet av 1990-talet.

Vitt vin Nya ZeelandSchubert Sauvignon Blanc 2021, Wairarapa, Nya Zeeland, 239:-, Nr 94013, Systembolaget

Detta är ett vin med en härlig energi, ren frukt och distinkt fräschör. I smaken finns gula krusbär, citrusfrukter som citron och lime samt stänk av ananas och exotiska frukter. Detta kantats av färska örter och aromatiska toner med inslag av svartvinbärsblad och nyslaget gräs. Vinet har en fin liten kropp och en lång avslutning med stänk av havsälta. Det är ett elegant och smakrikt vin som passar utmärkt till fisk- och kycklingrätter.

Som jag nämnt är Nya Zeeland mycket mer än bara sauvignon blanc. Villa Maria visar här hur bra viner som går att göra på druvan chardonnay i Nya Zeeland.

Vitt vin Nya ZeelandVilla Maria Taylors Pass Chardonnay 2020, Marlborough, Nya Zeeland, 225:-, Nr 57251, Systembolaget

Detta är en riktigt snygg chardonnay med fin ryggrad och rik fruktighet, i stilen påminner den om vinerna från södra Bourgogne men med lite mer exotiska toner. I smaken finns citron, gula stenfrukter och exotisk frukt inramat av ekfatstoner och ekfatskryddor. Avslutet är långt och har inslag av rostad mandel, en lätt flintrökighet och salinitet. Vinet har en härlig fräschör, är elegant och smakrikt. Det passar utmärkt till grillat ljust kött och lagrad ost.

En annan druva som fungerar bra i den Nya Zeeländska myllan är riesling.

Vitt vin Nya ZeelandStoneleigh Riesling 2022, Marlborough, Nya Zeeland, 109:-, Nr 6498, Systembolaget

Stoneleigh är ett av de stora namnen från Nya Zeeland. Ett vin som jag ofta korkar upp, eller snarare skruvar kapsylen av när det vankas det asiatiskt eller lite hetare mat är deras riesling. Årgång 2022 är riktigt frisk och läskande som har en fin fruktighet med smak av gröna äpplen, passionsfrukt, lime och krusbär kantat av aromatiska örter. Vinet har en fin struktur med en lätt ekfatskyss vilken lämnar en snygg liten kryddighet i avslutningen. Vinet passar också utmärkt till skaldjur!

Från vita viner till rött, och en riktigt bra pinot noir.

Rött vin Nya ZeelandVilla Maria Seddon Single Vineyard Pinot Noir 2019, Marlbourough, Nya Zeeland, 330:-, Nr 55782, Systembolaget

Charmig och fruktdriven pinot noir med fin struktur och bra syra. I smaken finns röda solmogna körsbär, jordgubbar och röda vinbär samt färska örter. Vinet har mjuka tanniner, en liten ekfatston och en saftig ton i avslutet som drar ut i en fin kryddighet med inslag av lagerblad och en hint av kärnbeska. Utmärkt till grillat och stekt kött samt chark.

Allt rött från Nya Zeeland är dock inte pinot noir. I förra veckan skrev jag om druvan syrah och här kommer ett riktigt skönt vin på den druvan från Hawkes Bay på Sydön.

Rött vin Nya ZeelandTrinity Hill Hawke’s Bay Syrah 2020, Hawke’s Bay, Nya Zeeland, 179:-, Nr 95019, Systembolaget

Saftigt och mörkfruktigt med inslag av blåbär, björnbär, plommon och kryddiga örter samt lila blommor. Vinet har polerade tanniner och en fin ekfatston. Avslutet är långt och bär med sig toner av kaffe, kakao, lagerblad och svartpeppar samt lakrits. Det är läckert och fruktigt med lite umpf som passar utmärkt till höstens grytor.

Jag nämnde ovan att jag också provat ett riktigt bra vin på druvan pinot gris, även denna från Villa Maria. Tyvärr har årets vin sålts slut så för att prova det kommer du få vänta tills nästa årgång kommer i vår, håll ögonen öppna för det är den värd. Med dessa ord så släpper jag Nya Zeeland för denna gång och återvänder till en värld där Tom Bombadill vandrar genom skogarna, åtminstone i mina böcker.

Slutet gott, allting gott, skål!

Magnus Reuterdahl

Ho! Tom Bombadil, Tom Bombadillo! By water, wood and hill, by reed and willow, By fire, sun and moon, harken now and hear us! Come, Tom Bombadil, for our need is near us! - J.R.R. Tolkien
Bild från DinVinGuide

Nya Zeelands viner bortanför ringen

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer