Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Lissabon med omnejd
Skriven av Magnus Reuterdahl

Något nytt, något gott och något spännande från Portugal

Det nya Portugal är kanske lite av en överdrift, men det händer mycket på Portugals vinscen. En del kommer från gamla kändisar, annat från nya generationer av vinmakare och en del från nygamla druvor. När jag besökte Portugal senast hittade jag fyra vinmakare som alla hade något nytt i sina pavor. Utöver det så tipsar jag om det bästa från Portugal på bolaget.

Det är alltid kul att komma till Portugal. Människorna här är välkomnande, klimatet är skönt och vinerna utmärkta. Varje gång jag kommer hit hittar jag också något nytt och spännande. Jag brukar passa in mina resor till Portugal så jag hinner med en vinmässa, det ger mig tillfälle att prova mycket och få en ögonblicksbild av vad som händer just nu. En sådan mässa är Adegga och i år hade de satt upp två särskilda bord för att ge nya vinproducenter och vinprojekt chansen att visa upp sig.

Här hittade jag dels ett antal riktigt bra vin men också flera spännande vinproducenter som blir spännande att följa i framtiden. Någon kände jag till sedan tidigare, då han arbetat hos andra producenter, andra var helt nya för mig. Någon använde en druva som jag inte provat innan, en annan använde en druva jag trodde jag kände till väl men presenterade den på ett nytta sätt och andra gjorde viner i annorlunda stil. Dessa viner finns ännu inte i Sverige, därför tipsar jag i slutet av artikeln om några av de bästa vinerna som du kan fynda på bolaget just nu

Zarague, Vinho verde

Zarague är ett ungt projekt som drivs av vinmakerskan Sara Garrido Ramos. Vingårdarna planterades år 2013 och hennes första officiella vin är Zarague alvarinho 2017. Det är detta vin som du bör leta efter just nu. Det har riktigt fin fruktig ton som drar åt passionsfrukt och citrusfrukter, kombinerat med frisk syra och fin längd samt en liten komplexitet. Årgång 2018 är ännu bara för vinkällaren. Det är lite för fruktigt och busigt. Vänta ett år och sedan kommer även detta att skina. Hon gör vinet på familjens gård Quinta de Sant’Iago Mayor i Vila Sêca, Barcelos, Vinho Verde. Produktionen är ännu liten och vid sidan av alvarinho odlar hon också loureiro. Totalt har de 10 hektar med vingårdar. Detta är riktigt bra, kul och personligt. Håll ögonen öppna!

Portugal
Sara Garrido Ramos, Zarague

Quinta da Ramalhosa, Dão

Quinta da Ramalhosas vingårdar ligger i Besteiros, Dão. Det är en ung och spännande vinproducent med många järn i elden, de gör såväl vin som öl. Bakom vinerna står Pedra Cavaleira och Patrícia Santos. Vinerna är både smakrika och stringenta, har fin längd och en riktigt fin fräschör. Det är klassiskt Dão, med mycket personlighet och energi. Alla druvor handplockas, det mesta görs i ståltank, allt görs med känsla. Detta ger fruktiga och friska viner med en härlig balans och mycket elegans. Håll koll efter både hans röda och vita viner!

Portugal
Pedra Cavaleira, Quinta da Ramalhosa

Hugo Mendes, Lisboa

Hugo Mendes är en vinmakare med en hel del erfarenhet genom andra vinerier och vinprojekt. I Portugal är han bland annat känd för att han bloggar om vinmaking under namnet the Wizard apprentice. Just detta vin har tagits fram genom crowd-funding. De som satsat har gjort hel rätt, detta är riktigt snygga och fräscha viner. Dessa viner är gjorda i Lisboa. Ett sätt att beskriva dem är att de är nakna. Det är mycket precis vinmakning bakom dem. Vinerna är enkla, raka och fräscha med en fin energi och frukt, det finns ingenstans att gömma fel eller skavanker. Om du ser dem, passa på att prova dem, de är mycket bra. Min favorit är Lisboa vital 2018. Vital (malvasia corado) är en ganska okänd portugisisk druva som främst odlas i den västra delen av Portugal. Att det går att göra bra vin druvan märks i detta vin!

Portugal
Hugo Mendes, Lisboa

Serra Oca från Quinta do Olival da Murta, Lisboa

Från Lisboa kommer också Quinta do Olival da Murta som gör vinet Serra Oca. En ung vingård men gammalt familjejordbruk. En av vinmakarna är Joana Vivas. Dessa viner ligger nära naturviner i stilen, druvorna handplockas och de använder inga herbicider eller pecticider. Vinern är rena och friska i tonen och fin längd. Min favorit är Serra Oca branco 2017 som bäst kan beskrivas som ett organge vin. Det görs med 10 dagars skalkontakt och där en del av vinet legat på ekfat i 6 månader. Vinet är gastronomiskt med en riktigt fin balans, bra struktur och smak av torkad frukt, lite apelsinskal, en lite vegetativ ton med inslag av färska gröna örter och en fin kryddighet. Prova till kyckling eller fläsk.

Portugal

Herdade Anta de Cima, Alentejo

Till sist vänder vi oss inåt i landet till Alentejo där Herdade Anta de Cimas vingårdar finns. De ligger i den norra delen av regionen. Det är en liten vingård med cirka 7.5 hektar vingårdar, alla förhållandevis högt i terrängen. Gården drivs av familjen Tenreiro. De arbetar bland annat med portugisiska amforor och de är dessa viner som sticker ut mest, på ett positivt sätt. Rena snygga, stringenta viner, med torra tydliga tanniner och riktigt fin syra. Håll ögonen efter Talha de Argilla 2016 tinto och branco. De gör också ett vin som du definitivt inte bör missa Rosa d’Argilla 2015. Ett rosé som minner mer om en claret. Det är ett ljusrött fräscht vin med smak av jordgubbar, hallon, apelsin, pesika och en fin örtighet. Jag fick det blint och slängde ur mig, jag vet vad det inte är, alicante bouchet. Sedan fick jag stå där med skägget i brevlådan för det var just var det var. När det smakar så bra har jag dock inga problem med det. Störtskönt!

Portugal
Rita Roquette Tenreiro, Herdade Anta de Cima

Portugal i Sverige

Dessa viner går inte att hitta i Sverige, åtminstone inte just nu. De rekommenderas dock åt hugade importörer! Jag brukar också skriva en lista på de bästa vinerna jag provat på Adegga, då ganska få av dem finns i Sverige gjorde jag det på engelska, min top 30 lista hittar ni här. Däremot är det ju kul att se att det kommer mer och mer bra vin från Portugal till Sverige. Jag vill dock se ännu fler! Mina bästa tips just nu är:

Vitt vin – Ameal Solo Único 2017, Vinho Verde, Portugal, 159:-, Nr 99114, Systembolaget i vissa butiker och i beställningssortimentet

På druvan loureiro. Ett rent frisk vin med lite kropp, lätt aromatisk ton med inslag av krusbär, gröna hårda päron och äpplen. Funkar till, skaldjur och sallader, Utmärkt i värmen!

Rött vin – Dom Rafael 2017, Alentejo, Portugal, 119:-, Nr 2229, systembolaget

Ett av sommarens bästa grillviner. Härligt friskt, djup fruktighet med röda och mörka bär, ekfatskryddor och fin örtighet med drag av eukalyptus.

Portugal

Fortifierat vin -Moscatel de Setubal 20 años, Setubal, Portugal, 394:-, Nr 85523, beställningssortimentet

En liten bit av himmelrike från José Maria da Fonseca. varför fortifierat i värmen? För att det är gott, för att det passar utmärkt efter maten istället för en snaps. För att det passar till frukt, till ost och till chark. Muscat eller moscatel blir lätt för parfymerat, för aromatiskt och sött, helt enkelt överväldigande – inte när du har ett fullblod som detta vin, här det perfekt balans mellan alla element och en grym syra på det. Köp och njut!

Si så sådär, tre viner som får dig att må som en kung eller drottning. Tips på viner att hälla ögonen öppna efter, i Portugal absolut, i Sverige, förhoppningsvis.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer