Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Viner Frankrike Norra Rhone
Skriven av Magnus Reuterdahl

Med fokus på Norra Rhône

Med fokus på norra Rhône, detta är ett av de vinområden som när det väl tagit ett grepp om ditt hjärta inte släpper det. Här produceras några av världens bästa viner – punkt! Detta gäller såväl röda viner på druvan syrah som vita vinerna på druvor som viognier, marsanne och roussanne.

Är Rhône världens främsta vinregion? Det är en fråga som till stor del handlar om smak. Om vi ser på vinrecensenter som använder 100-poängsskalan så är det en av de regioner med flest 100 poängs-viner, så är det definitivt en starkt utmanare. Oavsett dessa recensioner är det en av mina favoritregioner. Särskilt bemängd med sådana högpoängare, är den lilla appellationen längst i norr, Côte-Rôtie och producenten E. Guigal.

Bara det är en anledningar nog att titta lite extra på norra Rhône. Det finns dock fler fantastiska appellationer såsom Hermitage och Condrieu och ytterligare fem som är kanske lite mer okända för de många. Denna artikel handlar om appellationer i norra Rhône och just vinproducenten E. Guigal, som inom kort släpper nya årgångar på bolaget från bland annat Côte-Rôtie och Hermitage.

vingård Rhonedalen

Rhônedalen

Rhônefloden är över 800 km lång och en av Europas längsta floder. Den rinner genom sydvästra Schweiz genom sydöstra Frankrike hela vägen ut i Medelhavet. Vinregionen Rhône följer dock inte hela floden är en del som sträcker sig från lite söder om staden Lyon i norr ned till Medelhavet i söder.

Vinområdet utmed floden är mest känt för sina röda viner men här produceras också fantastiska vita viner och smakliga roséviner samt en del bra bubbel. Vingårdarna ligger utmed floden, framförallt på den västra stranden.

Regionen delas ofta upp i norra och södra Rhône, utifrån skillnader i topografi och klimat. Bägge delarna har överlag ett varmt klimat men i den södra delen blir den än varmare och fuktigare, där råder mer av ett medelhavsklimat. Landskapet i den norra delen av regionen karaktäriseras av branta sluttningar och kullar medan det i den södra delen är mer kargt, flackt och stenigt.

Guigal & Rhône

Det är som sagt inte utan fog man kan lyfta fram E. Guigal som en de mest legendariska vinproducenterna Rhône, men också i världen. De är också intressanta då de äger vingårdar i nästan alla appellationer i Rhônedalen vilket gör att vi kan få smaka deras vision av regionen.

Vinproducent Frankrike Rhone

Marcel Guigal, 2022, Wine Paris

Guigal startades av Etienne Guigal men det var när Marcel Guigal tog över efter i början av 1960-talet som verkligt stora saker började hända. Idag drivs Guigal vidare med säker hand av sonen Philippe, som fortsätter i samma anda med fingertoppskänsla och stor kunskap.

Tre av deras vingårdar står ut lite från alla andra. Dessa ligger i appellationen Côte-Rôtie och heter La Mouline, La Turque och La Landonne. Vinerna från dessa brukar utifrån namnen kallas för LaLaLa-vinerna. De är dyra, men i jämförelse med många andra viner som ofta hamnar på listan ”världens bästa viner” så är de rena fyndvinerna, sett till priset på dem. Just nu kan du hitta viner från dessa tre vingårdar på bolaget från årgång 2017 och 2018.

När jag besökte Wine Paris tidigare i år fick jag möjlighet att prova flera av Guigals toppviner tillsammans med Marcel och Philippe Guigal. Det var något som verkligen fått mig att fokusera lite extra på området under det här året.

Vinproducent Frankrike Rhone

Philippe Guigal, 2022, Wine Paris

Med fokus på Norra Rhône – Appellationerna

I norra Rhône finns åtta appellationer. Vi tar dem från norr till söder och med dem har jag också med några vintips från viner jag provade under Wine Paris tidigare i år samt viner som jag provat nu under slutet av sommaren.

Côte Rôtie – den stekta sluttningen

Côte Rôtie är ett av Rhônes och Frankrikes främsta vinområden. Området är litet och ligger vid staden Ampuis. Vingårdarna ligger i princip i en och samma branta sluttning som har upp till 60° lutning. Här regerar druvan syrah och vinerna får ligga länge på fat. Det som också gör vinerna intressanta är att det är tillåtet att använda upptill 20 procent av den gröna druvan viognier i vinerna.

Vinerna är underbara som unga med en pigg härlig frukt och tack vare inslaget av viognier får de också en fin aromatisk blommighet i tonen. Om du lagrar dem kommer du dock få en fantastisk utväxling och viner med stor komplexitet.

Vinerna delas ibland upp utifrån lägena i området, dessa kallas Côte Blonde och Côte Brune. Côte Blonde har ljusare jord och ger viner med mer elegans och Côte Brune har mörkare jord och ger viner med mer koncentration och täthet.

Côte Rôtie på bolaget av Guigal

Rött vin Norra Rhone Frankrike

I Paris fick vi prova en full hand av viner från appellationen: Brune et blond 2018, Chateau d’Ampuis 2018, La Mouline 2018, La Turque 2018 och La Landonne 2018. Fem fantastiska viner, varav de flesta faktiskt finns i Systembolagets beställningssortiment.

När man har fem glas av viner som nästan slår knock out på smaklökarna vid varje klunk är det svårt att välja ut ett eller två av dem. Det är viner man ska sitta och njuta av, gärna efter några år i källaren. Men det som på stående fot charmade mig mest just denna dag var La Mouline 2018, som hade en härlig intensitet och djup samt en längd som aldrig tog slut.

Har du inte provat vin från Côte Rôtie rekommenderas att du försökt komma över några flaskor av Brune et blond 2018 som släpps den 26/8 (Nr 93432, 539:-). Det är ”instegsvinet” i appellationen gjort på druvor från både Côte Blonde och Côte Brune.

Brune et blond 2018 är ett klassiskt vin från området med såväl elegans som fin energi och en härlig frukt. I smaken finns mörka körsbär, plommon, björnbär och blåbär som drar ut i en blommig och pepprig avslutning. Vinet har fin struktur och en härlig fräschör. Drick nu eller spara i källaren.

Condrieu & Château Grillet

Norra Rhônes gyllene vita vin görs på druvan viognier i appellationen Condrieu. Det är smakrika viner med förhållandevis låg syra men ända en hel del fräschör. En del ser dessa viner som lite gammaldags i stilen. Glöm det, de är absolut fantastiska! I smaken finns ofta en fin ton av friska blommor och smak av aprikos.

De absolut bästa vinerna kommer vanligen från den lilla appellation Château Grillet som ligger mitt inne i Condrieu och omfattar 3 hektar med vingårdar. Vinerna därifrån har oftast högre fruktsyra, viket ger mer elegans, det lagras också längre tid på gamla ekfat vilket ger mer struktur och komplexitet till vinerna.

Guigal gör ett par olika viner i Condrieu, jag har nyligen provat La Doriane 2020 som går att privatimportera via den svenska importören.

La Doriane 2020 är ett riktigt vackert vin, det är smakrikt och fylligt och har en härlig koncentration. I smaken finns stenfrukter som aprikos och persikor samt söta äpplen kantade av en fin blommighet och stänk av exotiska örter. Trots att syran är låg finns det en riktigt fin fräschör och trots att alkoholen är hög känns det aldrig tungt eller hett. Ledordet är balans. Eftersmaken är istället lång och mjuk och låter smakerna komma i våg efter våg mot gomseglet. Här kommer toner av mandelmassa, saffran, stenkryddighet och salinitet.

Hermitage – vin för en ensling?

Nästa appellation hittar vi mitt emellan Alperna och Provence på berget Hermitage. Om det är ett berg eller en kulle kan diskuteras men att det är ett av Rhônedalens främsta vinområden är odiskutabelt.

Inom appellationen finns 20 terrasserade lägen fördelade på omkring 135 hektar med vingårdar. Här odlas syrah, marsanne och roussanne. Såväl de vita som de röda vinerna är i världsklass, men de behöver vanligen lagras i många år för att nå sin fulla potential.

Rött vin Norra Rhone Frankrike

Hermitage Rouge E Guigal 2019 (489:-, Nr 4633) är ett purungt vin med en härlig primörfruktighet. Det är en våg av smaker som träffar smaklökarna, alla underbara, men i denna fas lite bångstyriga. I smaken finns björnbär, slånbär, körsbär, hallon och örter. Ekfaten ger såväl smak som struktur och tanninerna biter ifrån. Avslutet är långt och pepprigt, med inslag av såväl vit- som svartpeppar. Detta är ett vin för vinkällaren och framtiden, det är uppenbart att potentialen finns för att detta kommer bli ett riktigt stort vin om 10-15 år eller så.Vitt vin Frankrike Norra Rhone

Hermitage Blanc E. Guigal 2018 (459:-, Nr 93452) är kanske i yngsta laget just nu, även om det har en hel del charm redan i denna fas. Det är kraftfullt och expressivt men också elegant och komplext. I smaken finns gula och vita stenfrukter, äpplen kantat av blommiga toner. Vinet har fin kropp och härlig struktur med toner av ekfat. Avslutet är långt och bär med sig en ton av honung som bygger frukten och lite salinitet som ger extra fräschör. Drick nu eller lagra!

Saint-Joseph, Crozes-Hermitage & Cornas

Saint-Joseph omfattar 1 300 hektar av vingårdar. Området är lite flackare än övriga delar av Norra Rhône och här produceras främst röda viner av syrah. De är ofta lite enklare men charmiga med smak av mörka bär och inslag av typisk syrahpepprighet. Det finns också en mindre produktionen av vita viner på marsanne och roussanne, dessa är ofta riktigt bra matviner.

Crozes-Hermitage ligger mitt emot Saint Joseph på flodens östra sida och omger Hermitage på tre sidor. Detta är den största appellation i Norra Rhône med sina 1800 hektar. Majoriteten av vinerna är röda och gjorda på syrah. Vinerna påminner om de från Hermitage, men har sällan den komplexitet och elegans som de vinerna har. Om du gillar druvan syrah produceras dock här mycket som är utmärkt till grillen.

Rött vin Norra Rhone FrankrikeCornas är en liten appellation om 150 hektar på flodens västra sida, direkt söder om Saint Joseph. Vinodlingarna ligger i branta sluttningar vilket ger viner med högre energi och mer variation. De bästa vinerna slåss faktiskt med Hermitage när de kommer till smak, de är också ofta lite yppigare i smaken som unga och där med tillgängliga.

Saint Joseph Rouge 2018 (285:-, Nr 73875) har ett härligt anslag med en generös fruktighet, fina tanniner och bra längd. I smaken finns björnbär, slånbär, röda körsbär och blommiga örter. Tanninerna är finlemmade och lite torra, ekfaten finns där men ger mer struktur än smak. Avslutet är långt och lite svartpepprigt.

Saint-Péray – bubbel från norra Rhône

Längst ned i den södra delen av norra Rhône hittar vi Saint-Péray. Det är kanske den mest okända appellationen i norra Rhône.

Appellationen omfattar bara omkring 60 hektar med vingårdar. Här görs framförallt vitt och mousserande vin på druvorna marsanne och roussanne.

Jag har provat få viner från denna appellation och tyvärr inte några av dem som för tillfället finns tillgängliga på bolaget. De jag har provat av tidigare årgångar har dock varit intressanta, särskilt de mousserande.

Norra Rhônes röda och vita viner är utmärkta viner för sensommarens och höstens maträtter och i E. Guigals viner kan du uppleva nästan alla av Rhônedalens appellationer De är väl värda att njuta av och prova!

Magnus Reuterdahl

Med fokus på Norra Rhône – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer