Svenska flaggan
label Tahbilk
Skriven av Magnus Reuterdahl

Marsanne på andra sidan Hermitage

Marsanne är en druva som vanligen förknippas med norra Rhône där omkring 90 procent av allt vin som görs på druvan. Det vin som kanske mest förknippas med druvan är det legendariska vinet Hermitage Blanc, då ofta blandad med lite roussanne. Gillar du druvan ska du också hålla koll på Australien där den odlas med stor framgång, ända sedan 1860-talet. I dag är Australien den näst största producenten av druvan, med omkring 5 procent av världsproduktionen.

Varför gå över ån efter vatten? För att ibland är gräset minst lika grönt på andra sidan. Detta är ett sådant fall!

En av de mest kända och bästa australienska producenterna är Tahbilk vid Nagambie Lakes i Central Victoria. Vineriet är ett av de äldsta i Australien med rötterna ned i 1860-talet. Man har också några av världens äldsta aktiva vinstockar av marsanne, planterade på sent 1920-tal. Intressant nog har de också kvar aktiva vinstockar från de första åren av vinhusets historia. Dessa bär druvan shiraz som fortfarande ger frukt och används i vinet Tahbilk 1860 shiraz. Här kan man tala om att buteljera sin historia.

Tahbilk etikett

Vineriet och vingårdarna ägs sedan 1925 av familjen Purbrick. Alister Purbrick representerar den femte generationen och den sjätte är på gång in i verksamheten. Sedan 2012 är man carboNZero certifierade, det vill säga att nettoutsläppen av växthusgaser ska vara lika med noll. Hela egendomen omfattar drygt 1 200 hektar varav 200 hektar är vingårdar. Familjen producerar också vin under namnen Dalfarras och Four Sisters Wine, även dessa är certifierade.

Bild från DinVinGuide

Marsanne

Marsanne odlas främst i Frankrike och där främst i vinregionerna norra Rhône och Savoie samt i Australien. Druvan odlas även i USA, Sydafrika, Urugay, Schweiz och på Nya Zeeland. Marsanne kommer ursprungligen från Frankrike, sannolikt från Rhône och trivs bäst i lite varmare zoner. När det blir för kallt tenderar den att bli smaklös och när det är för varmt tenderar syran att bli för låg. Att druvan inte fått så stor spridning beror sannolikt på att den är svårodlad, den behöver bra temperaturmässiga förhållanden och den är mottaglig för flera vinsjukdomar.

marsana

Som de flesta druvor har druvan flera namn. Då den inte finns på så många ställen i världen är de dock inte så många att de är omöjliga att lägga på minnet: marsana, ermitage, ermitage blanc, grosse roussette och hermitage.

Doften är ofta lätt blommig med inslag av kaprifol och vita blommor, både växande och torkade. Det vill säga lite dam-parfymig – tänk farmor/mormor. I smaken finns ofta toner av citrusfrukter, honungs- och nätmelon, vit persika, aprikos och vita blommor. Druvan ger viner med förhållandevis låg alkoholhalt, ofta kring 13%. Vinerna får ofta steniga eller jordiga mineraltoner med viss sälta och en fin syra. Vinerna får även en fin struktur och lite kropp. Ibland kan de dock upplevas som något doftlösa och i värsta fall smaklösa. Därför blandar många upp druvan med andra druvor såsom roussanne.

Bild från DinVinGuide

Tahbilk marsanne

Vineriet må vara gammalt men man kombinerar den långa historien med moderna metoder. För att tillse att fräschören behålls i vinerna används uteslutande skruvkork. Druvorna kallpressas, jäses vid låga temperaturer, kallstabiliseras i ståltank och man är noga med att vinet inte utsätts för syre.

Just nu säljs årgång 2012 via beställningssortimentet och den 8 juli släpps årgång 2010 i tillfälligt sortiment (TSE). Jag har provat bägge samt ytterligare några äldre årgångar: 2001, 1997 och 1994.

label Tahbilk

Tahbilk marsanne 2012

Detta är ett vin med kropp och mycket smak som samtidigt känns slankt och riktigt fräscht på grund av en riktigt fin syra och fin stenig sälta. Citrustoner möter tropisk frukt som ananas samt nät- och honungsmelon. Det är ett sådant där vin där man hela tiden hittar nya smaker som det utvecklas i glaset. Efterhand framträder fina toner av vita blommor, ett litet inslag av färsk aprikos samt vita persikor. Det här riktigt bra sommardricka, perfekt till smörstekt fisk, kyckling- eller skaldjurssallad.

Tahbilk marsanne 2010 Museum

label TahbilkVinet är fortfarande ungt. Syran och mineraliteten ger ett saliverande vin som verkligen får igång snålvattnet. Frukten är lite djupare med lite mer söta citrustoner än i 2012:an kombinerat med grapefrukt, exotisk frukt och torkade blommor. Eftersmaken är lång och ligger kvar länge och ger ett litet inslag av honungstoner och kryddighet samt färsk mandel. Komplext, långt och härligt – går utmärkt att lagra många år till men riktigt bra nu. Matcha med kyckling, fisk, skaldjur och ljust kött.

Tahbilk marsanne är ett intressant vin, såväl ungt som lagrat. Det är ett vin som visar att ett vin inte behöver vara dyrt för att utvecklas fint om det lagras.

När dessa viner blir äldre utvecklas toner som lätt kan lura en att tro att det lagrats i ekfat, det är dock druvan i sig som får en smak som minner om trä och lite rökighet när den åldras. Vinet blir också fylligare och får mer kropp, syran avtar men mineraliteten (stentonerna och sältan) finns kvar. Smakerna går mer mot hösttoner och de lite sötare och djupare tonerna ger vinet en mognare karaktär. I smaken finner man lime, bakade äpplen, honung, stekt smör, champinjoner, hasselnötter, mandel och en liten jordighet. Något som också börjar komma fram är  en liten beska med inslag av oljan från apelsin- och citronskal vilket ger vinet ytterligare en dimension och mer komplexitet. I doften kommer också en liten petroleumton.

Tre årgångar

När det kommer till de äldre årgångar vi provade var 1997 den som verkligen slog an en ton hos mig. Trots 19 års ålder kommer detta vin utvecklas i många år till. Årgång 1994 var bra men har kanske nått sin topp och 2001 kändes lite sluten, just nu – men den kan nog komma igen om ett par år.

Att lagra vin hemma

Det man ska tänka på om man vill prova att lagra vin är hur man lagrar vinet.

Man behöver en plats som är mörk och där temperaturen är jämn och helst lite sval. Köket är i regel det sämsta rummet, särskilt i hyllor ovanför frys eller kyl, här är det ofta för varmt.

Investera gärna i en vinförvaring, såsom ett vinlagringsskåp eller plats i en vinkällare om du avser att långlagra.

Köp flera flaskor, prova en nu och öppna sedan en flaska per år eller vartannat annat år, för att smaka hur de utvecklas över tid.

Blir vinet bättre om man lagrar det?

Vin blir sällan bättre av att lagras men det utvecklas och blir annorlunda. Beroende på vilka smaker man gillar får man sedan avgöra om man tycker att det blir bättre eller sämre. Idag är många vana vid att dricka mycket unga viner, inte bara i Sverige utan också internationellt. Detta gör att de flesta är invanda vid hur ett ungt vin smakar.

Köp inte vin för att tjäna pengar på dem, lagra för din egen skull, för att se hur de utvecklas och för att få nya vinupplevelser.

Magnus Reuterdahl

 

Det finns många viner från Tahbilk på Systembolaget, de flesta i beställningssortimentet men också några på butikshyllorna. De som nämns ovan är:

  • Tahbilk 2012 marsanne 95:- Nr 6406 (Beställningssortimentet, OBS det står 2011 på Systembolagets hemsida)
  • Tahbilk 2010 marsanne Museum 149:- Nr 95167 (8 juli, tillfälligt sortiment exklusivt TSE)
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer