Svenska flaggan
Ljuskrona
Skriven av Magnus Reuterdahl

Lucia, söta drycker och julstök

Advent försvinner i en hissnande fart och dopparedagen är bara 11 dagar bort, idag är det redan Lucia. Julstöket och förberedelserna fortsätter och för oss som vill beställa viner till julhelgen är det hög tid att börja handla nu. Idag skriver jag om Lucia och tipsar om söta drycker att njuta av under julhelgen.

Varför firar vi Lucia, ett helgon? Vi övergav katolicismen och helgonkulten redan på 1500-talet. Vem var hon och vad är det vi firar? Tittar vi bakom ridån. Så firades lussenatten förr mer som ungdomliga utklädningsupptåg, mörker, övernaturliga krafter samt om mat och dryck än det sicilianska helgonet Lucia. Övertid har detta blivit det luciatåg vi har idag och dess lussekatter.

Lucia vs. Lussebruden

Den vitklädda lucian med ljuskrona har sin grund i 1700-talet och landets västra delar. Då kallades Lucia oftast för lussebruden. Traditionen med Lucia plockades upp av Artur Hazelius på Skansen under slutet av 1800-talet och blev snabbt populärt i hela landet. Här skapåades också grunden till luciatåget och ett tåg behövder fler aktörer än en ensam brud varför hon fick sällskap av stjärngossarna med flera.

Att vi firar Lucia den 13 december bygger på att vi fram till år 1753 firade vintersolståndet vid natten mellan den 12 och 13 december. Ännu tidigare, under medeltiden så inleddes julfastan vid denna tidpunkt. Det har med andra ord varit en viktig dag under lång tid, men den har firats eller lyfts fram av olika anledningar. Vid sidan av helgon och fasta ansågs denna natt också vara kopplad till magi och trolldom, där onda krafter ansågs vara i rörelse såsom Lussepär (Lucifer). Honom ser vi dock inte längre i Luciatågen!

Lucia stjärngossar

Luciatåget

Luciatågets deltagare är ett mischmasch av olika traditioner. Lucia var en helig jungfru som på 200- eller 300-talet levde i Syracusa på Sicilien. Enligt traditionen skänkte hon sin hemgift till de nödlidande på ön. Stjärngossarna föreställer i sin tur de tre vise männen, historiskt sätt utgjordes dessa av unga män som vandrade runt i byarna och uppförde ett skådespel eller utförde bus som kan liknas vid dagens halloweenfirande. Julbocken är inte med så ofta längre men kom ur äldre traditioner som går tillbaka till asatron och guden Tors två bockar, Tanngnjóstr och Tanngrisnir. Tomtenissarna kommer i sin tur ur folktron och Jenny Nyströms målningar och pepparkaksgubbarna har sin grund i sagan The Gingerbread man från 1875. Utöver detta kan det leta sig in mer moderna figurer också och vissa försvinner ut från tåget.

Söta viner till Lucia och julens fester

Söta viner och lussekatter är en trevlig kombination, men vinerna är också utmärkta som avslutning på jullunchen eller middagen samt vid andra festliga tillfällen. De passar fint vid sidan av en ris à la Malta, till smakrika mögelostar och till fruktiga desserter eller choklad och knäck. Här kommer några av mina favoriter inför julen, i lite olika stilar.

Jag börjar med ett vin från Tyskland. Vill du ha ett sött vin gjort på druvan riesling så finns det strålande viner att välja mellan. Ett av dessa kommer från Rheingau och vingården med det lite juliga namnet Johannisberger Klaus och görs av Weingut Prinz von Hessen.

Sött vitt vinJohannisberger Klaus Riesling Auslese 2015, Rheingau, Tyskland, 229:-, Nr 55397, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett vin med mycket sötma men också en hög syra som ger vinet fin balans. I smaken finns söta gula stenfrukter och exotisk frukter. Frukten backas upp av blommiga lätt aromatiska toner och en fin kryddighet. Avslutet är långt och sött men framförallt så är det fräschören som står i fokus. Detta är riktigt gott och passar utmärkt till smakrika ostar och till desserter med inslag av mandel eller frukt.

Även nästa vin kommer från ett klassiskt område för söta viner, Sauternes i Bordeaux. Här görs vinerna på druvor såsom sémillon, sauvignon blanc och muscadelle med flera och druvorna tar med sig smak av ädelröta. Mitt val i år är ekologiskt och kommer från Château Bastor-Lamontagne och producenten Terres Bordelaises.

Sött vitt vinChâteau Bastor-Lamontagne Organic 2017, Sauternes, Bordeaux, Frankrike, 169:-, Nr 4684, Systembolaget

Sauternes söta viner har oftast en ton av ädelröta vilket ger dem en hint av saffran. De är smakrika och lite simmiga i stilen men de också en bra syra som ger balans. Här finns mogna toner kombinerat med inslag av såväl solmogna som torkade stenfrukter samt en lätta toner av citrusfrukter. Vinet ramas in med ekfatstoner som ger vanilj och kryddighet och i det långa avslutet finns också en lite honung. Det är komplext och elegant och det fungerar perfekt med ankleverpaté men också till ris à la Malta.

Söder om Bordeaux, ned mot Pyrenéerna finns vinområdet Jurançon. Det är mest känt för sina söta vita viner gjorda på druvan petit manseng, även här finns det ofta lite ädelröta i vinerna. Detta är ett bra exempel på ett sådant vin.

Sött vitt vinJurançon Chateau de Rousse 2017, Jurançon, Frankrike sydväst, 99:-, Nr 4127, Systembolaget

Detta är gulfruktigt sött vin med en lite simmig kropp som balanseras upp med en fin fräschör. I smaken finns en tydlig aprikossmak som backas upp av smak av persika, ananas och torkade frukter samt bär. Till detta kommer en aromatisk örtighet uppbackad av saffrans- och mandeltoner. Vinet har fin struktur med lätta fatinslag. Avslutet är långt och bär med sig en pigg fräschör. Passar utmärkt med Pavlova. 

Från Frankrike fortsätter vi söderut till vinregionen Setúbal i Portugal. Här görs strålande viner på druvan muscat. Detta vin är fortifierat, dvs förstärkt med sprit vilket ger det en liten annan karaktär och en lätt eldighet i avslutet.

Sött vitt vinAlambre Moscatel de Setúbal 2014, Setúbal, Frankrike, 79:-, Nr 8117, Systembolaget

Vinet har massor med energi och en fin intensitet. I smaken finns russin, färska fikon, torkad aprikos och söta citrusfrukter som solmogen apelsin samt pomerans. Vinet balanseras av en fin rak syra och i avslutet finns inslag av färska aromatiska örter som mynta och eucalyptus samt exotiska kryddor vilka ger fin komplexitet. Alkoholbetten i avslutet ger lite extra karaktär i avslutet vilket gör att det passar utmärkt till knäck och efterrätter med mandel eller nötter men även med choklad.

Vi fortsätter med söta viner gjorda på muscat, men här på druvan muscat di alexandria eller zibbibo som den kallas lokalt. Vinet kommer från ön Pantelleria söder om Sicilien. Det är ett av mina favoritviner när vi kommer till söta viner från Italien.

Sött vitt vinBen Ryé Passito di Pantelleria 2020, Pantelleria, Sicilien, Italien, 316:-, Nr 54899, Systembolaget

I doften finns ett koncentrat av sommar. Vinet är sött, fylligt, fräscht och intensivt. I smaken finns torkade aprikoser och persikor, russin, färska fikon, kaktuspäron samt rivet apelsinskal och pomerans. Frukten kantas av aromatiska örter, mandel och honung. Avslutet är långt, elegant och komplext och bär med sig löftet om att sommaren kommer igen. Drick det till ostar, efterrätter med frukter och bär eller med kanderade mandlar.

Passa på att njuta av söta viner under julen, framförallt för att det är riktigt gott och för att det sätter guldkant på julfirandet.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Lucia, söta drycker och julstök – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer