Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Languedoc-Roussillonskolan: IGP Pays d’Oc
Skriven av Magnus Reuterdahl

Languedoc-Roussillonskolan: IGP Pays d’Oc

Vi inleder Languedoc-Roussillonskolan med IGP Pays d’Oc. Languedoc-Roussillon är en vinregion i sydöstra Frankrike. IGP Pays d’Oc omfattar i princip hela vinregion och är det största IGP:n inom regionen. Med andra ord är det en bra utgångspunkt om du vill få en idé om Languedoc-Roussillon som vinregion.

Välkommen till Languedoc-Roussillonskolan: IGP Pays d’Oc

Languedoc-Roussillon är en vinregion i sydöstra Frankrike, den sträcker sig mellan Provence och Pyreneérna. Den är lite Languedoc-Roussillonskolan: IGP Pays d’Ocöversedd och glöms ibland bort, i skuggan av regioner som fått skina starkare. Området omfattas av flera AOC och IGP-klassificeringar. Vi inleder denna skola med klassificeringen IGP Pays d’Oc då den omfattar i princip omfattar hela vinregion och är det största IGP:n inom regionen.
Det säljs mycket vin från IGP Pays d’Oc i Sverige, omkring 8,6 miljoner flaskor varje år. Det motsvarar mer än 25% av de franska viner som såldes på Systembolaget år 2018. Trots detta är det många som inte har jättestor koll på varken regionen eller IGP:n. En anledning till att många inte känner till områdets viner kan vara att det inte finns någon tydlig röd linje i vinerna. Inom IGP:n tillåts 58 olika druvor och det finns fler olika terriorier vilket gör att det är mångfald som karakteriserrar vinerna snarare än något områdesspecifikt.
Det som yttermera gör denna IGP spännande är att vinproducenterna inom den på senare år arbetet mycket med kvalitet och utveckling och det märks i vinerna. Det är också den IGP och region som producerar mest ekologiskt vin i Frankrike.
Languedoc.Roussilion skolan

Languedoc-Roussillon i backspegeln

Languedoc har en lång historia och genom den största delen av denna, åtminstone den nedskriva delen av den har det odlats och producerats vin i området. Först ut var de gamla grekerna. De introducerade vinrakan i regionen omkring år 500 f.kr. De som dock kom att skapa grunden för det moderna Europas vinhistoria var romarna när de började att plantera vingårdar i området kring dagens Narbonne, i Languedoc, omkring år 100 e.Kr.
Senare, på 1500-talet, dvs omkring 2000 år efter att grekerna börjat introducera vin i området börjar det åter bubbla på allvar i vinregionen i Languedoc. Rättare sagt i Limoux, där den metoden som kallas ancestral ska ha upptäckts, dvs en metod att göra mousserande vin som senare utvecklades till den tradtionella metoden. Det görs för övrigt fortfarande riktigt bra bubbel på flera ställen i Languedoc-Roussillon.
Languedoc-Roussilion skolan

IGP Pays d’Oc

Languedoc-Roussilion skolanIGT Pays d’Oc sträcker över ett mer än 200 kilometer långt och några kilometer brett område utmed Medelhavskusten, mellan Pyrenéerna och Camargue. Den täcker i princip hela Languedoc-Roussillon och inom den produceras alla typer av vin. Klimatet i regionen är till största del medelhavsklimat med varma somrar och milt klimat under resten av året. Det finns dock flera lokala skillnader.
Regionen delas ofta upp utifrån fem typer av mikroklimat. Det bergiga området med mer kontinentalt klimat. Kustområdet med starkt medelhavsinflytande. Den södra delen där man odlar carignan. De centrala delarna med mer klassiskt medelhavsklimat och den västra delen med en blandning av kontinentala och atlantiska influenser. En viktig annan faktor som påverkar vinerna är jordmånen. Vid medelhavet är jordmånen oftast sandigare. Närmare bergsområdena är jordmånen mer grusig och innehåller skiffer och kalksten och ju närmare bergen vi tar oss desto stenigare blir det.

58 Druvor

Som jag nämnde tidigare är der också många druvor som är tillåtna inom IGP:n, hela 58 stycken. Bland de röda druvorna var förr var carignan den enskilt viktigaste druvan, sett till odlingshektrarer har dock andra druvor idag tagit över. Som en karaktärsdruva är den dock fortfarande viktig. De mest odlade blå druvorna idag är merlot, cabernet sauvignon och syrah. Andra viktiga blå druvor är pinot noir, grenache, carménère, cinsault och mourvèdre.
Bland de gröna druvorna är de mest odlade chardonnay, sauvignon och viognier samt för söta viner muscat à petits grains. Vid sidan av dessa är några av de mer intressanta druvorna rolle (vermentino), piquepoul och bourboulenc.

Produktion

Majoriteten av vinproduktionen är röda viner (44%) därefter kommer rosé (30%) och sedan vitt vin (26%). Idag produceras här faktiskt mer rosa vin än i Provence och trenden är att just rosévinsproduktionen är den som ökar mest.
Jag nämnde tidigare att vinerna karaktärieras av en stor variation, vid sidan av mängden druvor, växtzoner och  geografi så påverkar också det faktum att här finna omkring 13 000 vinodlare, 160 kooperativ och mer än 1000 enskilda vinproducenter. Detta bara inom IGP Pays d’Oc, räknar vi in hela vinregionen är det än fler.  Just IGP Pays d’Oc vinodlingar omfattar nästan hälften av Languedoc-Roussillons 240 000 hektar med vingårdar.

Vad betyder IGP? Det är en av alla dessa bokstavskombinationer som associeras med viner och är resultatet av vinreform som EU gjorde år 2009. Då organiserades vinerna i två olika huvudgrupper, vin med och utan geografiskt ursprung. I Frankrike kallas viner med skyddad geografisk beteckning för IGP – indication géographique protégée eller AOP (förr AOC) – appellation d’origine contrôlée. Det senare är viner med skyddad ursprungsbeteckning, ibland anses dessa som finare men beckningen i sig har egentligen ganska lite med kvalitet att göra. De enklaste vinerna har inget geografiskt ursprung, förutom att de är franska, de kallas rätt och slätt – vin de France. En av de viktigaste förändringarna i vinreformen är att IGT klassificeringen gett producenterna möjligheten att sätta ut druvorna på etiketten. Totalt finns det 75 IGP-vinområden i Frankrike, varav Pays d’Oc IGP är den största med en produktion som motsvarar cirka 800 miljoner flaskor per år. Bara i Langeudoc finns det dock ytterligare ett 20-tal IGP-områden:

Prova viner från IGP Pays d’Oc, Languedoc-Roussillon

Med många producenter och stora vinodlingar finns det många viner. Flera av storsäljarna är förhållandevis enkla men det finns också många viner med hög kvalitet, ofta till förhållandevis bra pris. Det finns dock de som sticker iväg en bit också. Jag har provat igenom många av de viner som finns på bolaget just nu, på hyllan och i beställningssortimentet. Bland dessa kommer du hitta bra viner till såväl vardag som fest. Detta är några som jag tycker sticker ut lite extra och som är bra viner om du vill lära känna Languedock-Roussillion lite närmare och det tycker jag att du ska göra!

Vita viner IGP Pays d’Oc

Vitt vin är vinnare

Vitt vin Langeudoc-RoussilionLe Versant Chardonnay 2020, Languedoc-Roussillon, Pays d’Oc, 109:-, Nr 70520, Systembolagetbeställningssortimentet 

Le Versant Chardonnayär ett vin med fin fyllighet och balans. Det har ett fint driv, en bra syra och en snygg ekfatskaraktär som ger struktur. I smaken finns lite citrontoner och exotisk frukt. Det har en bra längd och en fin sälta som drar igång saliveringen. Ett riktigt bra vardagsvin som passar fint till fisk, sallader och ljust kött.

Vitt vin Langeudoc-RoussilionLAURENT MIQUEL CHARDONNAY VIOGNIER 2020, LANGUEDOC-ROUSSILLON, FRANKRIKE, 109:-, NR 73865, SYSTEMBOLAGET BESTÄLLNINGSSORTIMENTET

Laurent Miquel chardonnay viognier är fräscht, rent och har en riktigt fin syra och ett lite fruktigt anslag. Vinet ärkrispigt och frukten ger vinet lite kropp. Här finns smak av stenfrukter, gröna äpplen, nätmelon, persika och grillad citron. Vinet har en bra struktur, lång finish med en liten fin kryddighet med en lätt aromatisk kant. Ett riktigt bra allround vin, perfekt att ha hemma i källaren!

Vitt vin Langeudoc-RoussilionT’AIR D’OC SAUVIGNON BLANC 2020, LANGUEDOC-ROUSSILLON, FRANKRIKE, 129:-, NR 73883, SYSTEMBOLAGET BESTÄLLNINGSSORTIMENTET

T’Air d’Oc sauvignon blanc är ett friskt vin med bra energi, fräschör och fin balans. Det är enkelt, rakt på och druvtypiskt i smaken. Här finns citrusfrukter såsom citron och lime kombinerat med toner av gula krusbär och en hint av svartavinbärsblad. Det solmogna möter det fräscha och drar ut i långt friskt avslut. Ett bra vin till mat och ett utmärkt sällskapsvin.

Vitt vin Langeudoc-RoussilionMétairie d’Alon Chardonnay Le Village 2018, Languedoc-Roussillon, Pays d’Oc, 189:-, Nr 74589, Systembolaget beställningssortimentet

Métairie d’Alon Chardonnay Le Village är ett riktigt snyggt vin med smak av grillade citrusfrukter, solmogna stenfrukter och en fin blommighet. Frukten är inbäddade i mjuka ekfatstoner som ger smak av hasselnötter och mandel. Det som får vinet att lyfta är dock den härliga fräschören och den precisa syran. Här finns en touch av nya världen men med gamla världens fathantering. Mycket bra! Drick det till kyckling, stekt eller grillad fisk eller örtiga fläskrätter.

Rosévin IGP Pays d’Oc

Sommaren är inte slut - glöm inte rosévin

Rosévin Langeudoc-RoussilionGérard Bertrand Gris Blanc Rosé 2020, Languedoc-Roussillon, Pays d’Oc, 99:-, Nr 70419, Systembolaget beställningssortimentet

Gérard Bertrand Gris Blanc Rosé är ett lite annourlunda rosévin, smakrikt och gott med smak av blodapelsin, hallon och lätt aromatiska örter samt blommor. Vinet har en fin syra som byggs på i avslutet av ett extra stänk av sälta och en lätt kryddighet samt tydliga inslag av färska vilda örter. Perfekt till matiga sallader och bufféer.

Rosévin Langeudoc-RoussilionCôté Mas Organic Rosé 2020, Languedoc-Roussillon, Pays d’Oc, 89:-, Nr 2282, Systembolaget

Côté Mas Organic Rosé är ett gjord på en blandning av druvorna mourvèdre och syrah. De ger ett smakrikt rosévin som balanseras fint utav ane bra syra som ger fin fräschör. I smaken finns toner av smultron, hallon, jordgubbar och ett stänk av citron. Här finns också lite medlehavsörter och skalbeska, där det senare ger struktur. Ett utmärkt rosé som passar till många rätter men också som sällskapsvin.

Rött vin IGP Pays d’Oc

Ett gott glas rött vin till helgen

Rött vin Langeudoc-RoussilionABBOTS & DELAUNAY LES FLEURS SAUVAGES CARIGNAN VIELLES VIGNES  2020 LANGUEDOC-ROUSSILLON, FRANKRIKE, 89:-, NR 2257, SYSTEMBOLAGET

Les fleurs sauvages är gjort på druvan carignan, en gång den viktigast blå druvan i Languedoc-Roussilion. Den är fortfarande en druva som ger riktigt snygga viner och detta är ett bra exempel på ett enkelt och rättframt vin med härlig smak och charm. Vinet är smakrikt med inslag av solmogna mörka och blå frukter och bär samt en hint av vildhallon. Allt i en lite saftig stil. Vinet hålls ihop av snyggt integrerade tanniner och bra ekfatstoner. Viner har en bra längd och ett örtigt avslut med inslag av garrigueörter. Ett riktigt bra matvin till detta, grillat kött från fläsk, nöt och fågel!

Rött vin IGP Pays d'Oc FrankrikeROCK’N ROLLE REBEL 2019, LANGUEDOC-ROUSSILLON, FRANKRIKE, 125:-, NR 52165, SYSTEMBOLAGET BESTÄLLNINGSSORTIMENTET

Rock’n rolle rebel är ett skönt sydfranskt vin på grenache, syrah & mourvèdre, dvs den så kallade GSM-blenden. Vinet är fruktdrivet med såväl lite djup som en charmigt blommig ton.  I smaken finns mörka och blå frukter och bär, hallon och viol. Vinet hålls ihop av en fin ekfatskant och har en örtig avslutning med en hint av vild fänkål. Det är ett riktigt skönt vin som passar till såväl grillat kött, sallader och buféer.

Rött vin Langeudoc-RoussilionMétairie d’Alon Pinot Noir Le Village 2018, Languedoc-Roussillon, Pays d’Oc, 189:-, Nr 73278, Systembolaget beställningssortimentet

Métairie d’Alon Pinot Noir Le Village är ett ungt vin som kommer må bra av lite lagring eller dekantering inför servering. Vinet har ett stramt anslag med en fin frukt som pockar på vår uppmärksamhet. I smaken finns körsbärstoner, röda äpplen och en fin örtighet. Tydliga tanniner, en hint av ekfat, en liten stjälkighet och en snygg kryddighet skapar struktur. Burgundisk i strukturen och mer syfransk i frukten. Kommer bli riktigt fin!

Rött vin Langeudoc-RoussilionGérard Bertrand Cigalus rouge 2019, Languedoc-Roussillon, VdP d’Oc, IGP Aude, VdP d’Hauterive, 319:-, Nr 72914, Systembolaget

Gérard Bertrand Cigalus rouge har tillhört mina favoriter från områdeti flera år. Årgång 2019 är inget undantag. Det ungt men fullödigt, smakrikt och tillgängligt redan nu. Vinet är en blend på druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, grenache och carignan och har smak av björnbär, vinbär och blåbär kantat av ekfatstoner. Det är ett fruktdrivet vin med mjuka tanniner. Här finn djuo, koncentration, komplexitet och framför elegans. Det går bra att lagra, upp mot 10 år för ökad komplexitet – jag kommer dock njuta av mina de närmaste åren för jag gillar den fruktdrivna tonen som finns nu! Även det vita med samma namn är strålande.
Dessa viner ger dig en bra ingång till att få en inblick i den variation som finns att hitta i Pays d’Oc och Langeudoc-Rousslion men också vilken kvalitet som finns i många av vinerna.

Magnus Reuterdahl

Languedoc-Roussillonskolan: IGP Pays d’Oc

Läs också våra andra guider: BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se här kommer du att hitta massor med tips om matdryckvin och livsnjutning. Här i DinVinguide.se finns de flesta artiklarna, på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre och BestChampagne kandu läsa mer om de ädlaste av bubblor.
Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer