Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Hönsgård
Skriven av Magnus Reuterdahl

Kommer du ihåg höns i curry?

Kommer du ihåg rätten höns i curry? För mig är det en rätt från barndomen. Första gången jag smakade curry var det som explosion av lycka i gommen, det något speciellt med kombinationen av hetta, sötma och exotiska kryddor. Efterhand har jag dock fått möjligheten att smaka riktig indisk mat från olika regioner i landet och jag tror dock att den höna i curry vi fick i skolan skulle falla ganska platt idag. Jag har därför gjort om recept så att det passar mig lite bättre, det har dock rötterna fast förankrade i 1970-talet. Häng med!

Häromdagen gjorde jag en runda i Hötorgshallen. Jag hade en del förutbestämda inköp på min inköpslista, faran med en stort och lockande sortiment är dock impulsinköp. Ett sådant inköp var ett par hönor. Jag köper det lite till och från, framför allt för de blir en fantastisk buljong på dem och de är en anledning att tillaga klassikern höns i curry.Köttet hos höns är tuffare än det från kyckling, men har å andra sidan mer smak och en buljong på dem ger mer djup än en på kycklingar. Då köttet inte är lika mört så är hemligheten är koka det länge. Min tumregel är att de är färdiga när köttet börjar släppa från benen, vilket brukar ta lite drygt 2 timmar, beroende på storlek. Utifrån det passar höns bäst i soppor eller grytor. Uppkoket gör jag som tidigare nämnts, ett buljongkok, vilket ger en fantastisk buljong att använda i risotto eller andra grytor.
Hönor

Höns i curry

Höns i curry är en rätt från 1970- eller möjligen 1960-talet och har vanligen inte så mycket med indiska currygrytor att göra förutom att vara kryddad med curry, åtminstone inte de jag kommer ihåg. Rätten skulle kunna kallas en modern husmanskost och var under en period vanligt förekommande i skolmatsköken, dock i en mild och ganska söt variant.
Begreppet curry används oftast för olika kryddblandningar under samlingsnamnet curry eller som ett begrepp för grytor smaksatt med sådana kryddblandningar. I Indien hittar vi många olika sorters currykryddblandningar med lokala och regionala variationer och många olika stilar av grytor smaksatta av dem. Den kryddblandning som vi oftast hittar i butikerna innehåller en combo av korianderfrön, gurkmeja, bockhornsklöver, cayennepeppar, fänkål, spiskummin och svartpeppar med mera. Jag gör ganska ofta mina egna kryddblandningar utifrån indiska recept och ibland köper jag också färdiga av bättre kryddimportörer/säljare.

Min höns i curry – en uppdatering av Carl Butlers recept från 1974

KokbokNär det kom till denna specifika rätt kände jag att jag vill gå tillbaka till ursprunget, dvs det svenska 70-talet. Jag vill dock komma bort från den söta och lite kladdiga varianten från min barndom. Ett av de äldsta recepten jag hittade är Carl Butlers recept från 1970-talet, det är intressant för det känns mer modernt än de flesta av de som jag hittade från senare delar av 1970-talet och 80-talet. Jag gillar hans idéer och har därför använt det som en grund men uppdaterat det lite utifrån mina preferenser.Min minnesbild av rätten från tiden då det begav sig var en krämig, ganska söt rätt som i värsta fall bara var kladdig och illgul. Butlers recept från 1974 fokuserar istället mer på currykryddan än sötma. Jag ger lite extra tryck i min gryta genom att tillsätta lite torkad chili och använda vindaloo-curry istället för vanlig curry. Butlers använder kokos i sitt recept, han var dock tvungen att använda kokosflingor och göra ett avkok på dem, jag använder istället kokosgrädde. Vidare smaksätter jag också med lite färsk koriander och limejuice. Nedan hittar du mitt recept.

Vin till Höns i curry

Höns i curry, så som jag gör den är en kryddig och relativt het gryta, så jag vill ha något som skapar kontrast och tillför fräschör och lite sötma. På indiska restauranger får man ofta en lassi, vilket är en traditionell yoghurtdryck till indisk mat, yoghurten ger syra och viss sälta eller sötma beroende på stil. Jag är inte överförtjust i någon av stilarna men kan förstå de som gillar dem och att de i många fall kompletterar het mat. En annan vanligt förekommande dryck är ljust öl. Jag har istället valtnågra viner med en fin fruktighet och fräschör som i regel främst kommer i form av salinitet i avslutet.

Mousserande vin TysklandKlumpp Riesling Sekt Brut 2018, Baden, Tyskland, 149:-, Nr 7956, Systembolaget

Låt oss börja med en sekt, dvs ett mousserande vin från Tyskland. Vinet är gjort på druvan riesling och framställt med den traditionella metoden. Vinet har legat på sin jästfällning under 18 månader.Klumpp riesling sekt brut är ett utmärkt mousserande vin till mat och gärna lite hetare mat som min höns i curry. I vinet finns en rik frukt med hint av druvsötma som gifter sig fint med hettan. Vidare finns toner av aromatiska örter som fångar upp de exotiska currytonerna. I vinets smak finns citrustoner, gula äpplen och söta päron och i eftersmaken kommer rostat bröd och nötter. Gott och charmigt.

Vitt vin Alsace FrankrikeTurckheim pinot gris réserve 2019, Alsace, Frankrike, 99:-, Nr 2119, Systembolaget

Pinot gris är lite av en klassiker till kryddstark mat och detta är ett bra exempel på att det funkar fint tillsammans med en curry.Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 är ett fruktigt, smakrikt och strukturerat vin. I smaken finns solmogna stenfrukter som persika, aprikos och nektarin tillsammans med citrusfrukter och gula söta päron. Eftersmaken bär med sig en lätt fruktsötma och honungstoner. Ett utmärkt val till min curry.

Vitt vin AustralienLogan Clementine De la Mer 2021, New South Wales, Australien, 159:-, Nr 90075, Systembolaget

Detta vin är gjort på en blandning av druvor, 70% semillon, 20% sauvignon blanc, 9% riesling och 1% gewurztraminer. Druvor som ger såväl kropp, fräschör och en aromatisk touch.Clementine De la Mer är blommigt och fräscht med en fin fruktighet. I smaken finns gula päron, vit persika, passionsfrukt och en aromatisk blommighet med inslag av fläder, jasmin och kaprifol. Avslutet bär med sig exotiska kryddor, en lätt beska och salinitet. Flörtigt, gott och kul i en lite yngre stil.

Vitt vin Azorerna PortugalVerdelho o Original Azores Wine Company 2018, Azorerna, Portugal, 249:-, Nr 93289, Systembolaget beställningssortimentet

Verdelho o Original är ett vin med en härlig fräschör, fin fruktighet och lite kropp. I smaken finns solmogna citrusfrukter, persika och exotiska frukter som ananas. Vinet har en liten fyllighet som ger djup och en kryddighet som drar åt det karga och avslutas i en sälta som minner om såväl sten som hav. Det är ett vin med kontraster men också med härligt fokus och fin energi.

Det är ett utmärkt vin till skaldjur och fisk men också tillräckligt kraftfullt för att stå upp mot och gifta sig med de hetare tonerna i denna curryrätt.

Idag fick hönan vara i centrum. Höns har glömts bort lite grann och kyckling har tagit över dess roll. Höns är dock både billigt och riktigt gott. Till detta valdes även fyra kul och bra viner i lite olika stilar, en riktigt god rätt och ett receptet på en riktigt bra buljong, mycket nöje!

Skål

Magnus Reuterdahl

Kommer du ihåg höns i curry? Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer