Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Gammaldags glögg
Skriven av Magnus Reuterdahl

Juliga drycker

Juliga drycker. Magnus Reuterdahl bjuder på recpt på gammaldags glögg och härlig mumma.

Den sista helgen inför jul brukar vara en perfekt tid att förbereda sig inför helgen. Då brukar jag göra glögg. Jag brukar göra en gammaldags glögg och receptet har jag använt i flera år. Om du  vill du prova en lite annorlunda glögg, en glögg som smakar som det gjorde på farfars fars tid då är detta något för dig.

Glöggreceptet bygger på ett recept ur boken Östgötamat av Inga Wallenquist och är ursprungligen upptecknat av Rut Wallensteen-Jaeger (1903-1995) under namnet Vallerstadsglögg. Receptet är inte daterat men torde komma från den senare delen av 1800-talet. Tilkl skilland från många moderna glöggsorter som är baserade på saft eller rödvin bygger denna på malttoner och maderia- eller sherrytoner. Den blir söt men inte saftliknande och tonen skulle kunna beskrivas som lite vuxnare.

Recept Vallerstadsglögg så som jag gör den.

Man behöver lite tid på sig för göra denna glögg, ett dygn för att vara mer precis och du behöver dessa ingredienser.

  • 1 flaska pilsner (0,5-0,65 liter)
  • 2 flaskor porter (total 1 liter)
  • 2 bitar kanelstång,
  • 2 fikon,
  • 2 pomeransskal,
  • 20 torkade nejlikor,
  • 25 hela kardemummakärnor
  • 2 hg skållad mandel
  • 2 hg russin
  • 3 hg socker + 1-2 hg vid avsmakningen, för lite mer smak kan man bränna av detta innan man tillsätter det.
  • 0,70 liter okryddat brännvin (t ex Brännvin special)
  • 0,70 liter madeira eller söt sherry

Gammaldags glögg

Gör så här:

Börja med att hälla ned allt utom spriten och madeiran och låt detta koka upp och småputtra under lock i cirka 15 minuter – när den är klar brukar det lukta ungefär som pepparkaka eller åtminstone jul. Låt det därefter svalna någon timma och häll därefter i brännvinet, bränn av 1-2 dl socker och rör ned (när man häller ned det stelnar sockret till en klump, denna löses dock upp av spriten) och till sist häll i madeiran eller sherryn och rör om.

Låt därefter glöggen stå väl täckt ett dygn (helst relativt svalt). Sila sedan bort kryddorna, mandeln och russinen. Russinen och mandeln sparas och serveras till drycken då den upphettats (förvara dem i en väl tillsluten burk i kylskåpet). Därefter är det bara att på sedvanligt sätt att värma upp lagom mängd glögg och servera med de inkokta russinen och mandeln.

Eftersom att man har med kryddor, russin med mera blir det en hel del grummel i drycken, jag brukar sila den ett par gånger igenom en silduk innan jag häller upp den på flaska. Var noggranna med att flaskorna är ordentligt rengjorda. Jag brukar diska ur dem, sedan koka vatten och skölja dem med detta precis innan jag häller ned glöggen.

Gammaldags glögg

Tänk också på att den inte är röd utan snarast bärnstensfärgad eller lite brun i färgen. Smaken är lite mörkare, det har en maltig ton med inslag av mörkt farinsocker, kryddigt julig, nötig och en hint av madeira med ett sting av sprit i avslutet.

Mumma

En annan dryck man kan prova som inte kräver lika mycket förberedelse tid är mumma. Jag fick ett utmärkt recept av min vän Anders i Åkersberga för ett par år sedan. Denna bör göras strax innan den ska drickas, annars blir den lätt avslagen. Du behöver detta:

  • 8 cl sherry
  • 2 st julöl stark (kylda)
  • 1 st sockerdricka (kyld)
  • 6 cl gin
  • 1 st porter stark (kyld)
  • 2 cl madeira söt vanlig

Det är bara att röra ihop det hela och servera till julbordet.

Med det säger jag God Jul och återkommer i mellandagarna.

Mvh

Magnus Reuterdahl

Jag skulle ha skrivit detta igår, dock kändes feberdimmor inte som det bästa tillståndet att skriva i. Idag känns det lite bättre så än finns det hopp om julen. Den här sista helgen inför jul brukar vara en perfekt tid att förbereda sig inför helgen. Då brukar jag göra glögg så blev det inte nu. Denna får göras imorgon eller på tisdag. Receptet har jag dock använt i flera år och vill du prova en lite annorlunda glögg, en glögg som smakar som det gjorde på farfars fars tid då är detta något för dig.

Glögg bygger på ett recept ur boken Östgötamat av Inga Wallenquist och är ursprungligen upptecknat av Rut Wallensteen-Jaeger (1903-1995) under namnet Vallerstadsglögg. Receptet är inte daterat men torde komma från den senare delen av 1800-talet.

c3b6stgc3b6tamat-800x625

Man behöver lite tid på sig för göra denna glögg, ett dygn för att vara mer precis och du behöver dessa ingredienser.

  • 1 flaska pilsner (0,5-0,65 liter)
  • 2 flaskor porter (total 1 liter)
  • 2 bitar kanelstång,
  • 2 fikon,
  • 2 pomeransskal,
  • 20 torkade nejlikor,
  • 25 hela kardemummakärnor
  • 2 hg skållad mandel
  • 2 hg russin
  • 3 hg socker + 1-2 hg vid avsmakningen, för lite mer smak kan man bränna av detta innan man tillsätter det.
  • 0,70 liter okryddat brännvin (t ex Brännvin special)
  • 0,70 liter madeira eller söt sherry

glöggkryddor-800x519
Med andra ord är den inte baserad på rödvin utan på malttoner och maderia- eller sherrytoner. Den blir söt men inte saftliknande och tonen skulle kunna beskrivas som lite vuxnare.

Börja med att hälla ned allt utom spriten och madeiran och låt detta koka upp och småputtra under lock i cirka 15 minuter – när den är klar brukar det lukta ungefär som pepparkaka eller åtminstone jul. Låt det därefter svalna någon timma och häll därefter i brännvinet, bränn av 1-2 dl socker och rör ned (när man häller ned det stelnar sockret till en klump, denna löses dock upp av spriten) och till sist häll i madeiran eller sherryn och rör om.

Låt därefter glöggen stå väl täckt ett dygn (helst relativt svalt). Sila sedan bort kryddorna, mandeln och russinen. Russinen och mandeln sparas och serveras till drycken då den upphettats (förvara dem i en väl tillsluten burk i kylskåpet). Därefter är det bara att på sedvanligt sätt att värma upp lagom mängd glögg och servera med de inkokta russinen och mandeln.

Eftersom att man har med kryddor, russin med mera blir det en hel del grummel i drycken, jag brukar sila den ett par gånger igenom en silduk innan jag häller upp den på flaska. Var noggranna med att flaskorna är ordentligt rengjorda. Jag brukar diska ur dem, sedan koka vatten och skölja dem med detta precis innan jag häller ned glöggen.

glc3b6gg-blossa-2013-590x800

Tänk också på att den inte är röd utan snarast bärnstensfärgad eller lite brun i färgen. Smaken är lite mörkare, det har en maltig ton med inslag av mörkt farinsocker, kryddigt julig, nötig och en hint av madeira med ett sting av sprit i avslutet.

En annan dryck man kan prova som inte kräver lika mycket förberedelse tid är mumma. Jag fick ett utmärkt recept av min vän Anders i Åkersberga för ett par år sedan. Denna bör göras strax innan den ska drickas då den annars bli avslagen. Du behöver detta:

  • 8 cl sherry
  • 2 st julöl stark (kylda)
  • 1 st sockerdricka (kyld)
  • 6 cl gin
  • 1 st porter stark (kyld)
  • 2 cl madeira söt vanlig

Det är bara att röra ihop det hela och servera till julbordet.

julgran-800x531

Med det säger jag God Jul och återkommer i mellandagarna.

Mvh

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer