Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Julbordsviner
Skriven av Magnus Reuterdahl

Röda julbordsviner

Julen betyder för många av oss dignande julbord, glöggmingel och fester. Vissa låter julölet skumma eller sköljer ned maten med mumma. Jag vill ha vin på mitt julbord. Nedan hittar du några röda julbordsviner som får julmaten att smaka ännu bättre och höjer temperaturen kring julbordet.

Röda Julbordsviner

Jag vill ha vin på mitt julbord, jag vill ha vita viner, röda viner, roséviner, mousserande viner, söta viner och fortifierade viner. Många av dessa finns i beställningssortimentet eller på någon av landets nätbutiker. I år är det särskilt viktigt att se till att ha en fylld vinkällare då det är ovanligt många röda dagar. Jag har därför letat fram ett gäng röda julbordsviner som kommer passa utmärkt på julbordet, till resterna av det eller till någon av de andra fester och sammankomster som hålls i juletid.

Julbordet innehåller mycket och vi har alla olika favoriter. Det finns dock lokala skillnader på julbordet, som är beroende på var vi vuxit upp eller vår personliga smak. De flesta julbord är dock ganska traditionella. Där finns sill, skinka, lax, patéer, revbensspjäll och köttbullar med mera. Gemensamt är att smakerna ofta är förhållandevis mjälla och att maten är fet. Utifrån detta gäller det att välja viner som passar till detta. Julbordsviner får gärna vara smakrika men framför allt behövs fräschör.

Högtider är en tid då vi kan satsa lite extra på kvalitet framför kvantitet men det är också en traditionsbunden helg. Utifrån detta har jag främst sneglat åt traditionella vinområden och traditionella viner men också tagit med några moderna klassiker. Framförallt är det riktigt goda viner som passar på julbordet.

Röda julbordsviner: vintips

Det första tipset på julens röda viner är en röd pinot noir från Bourgogne. För mig är detta en nödvändighet på julbordet. En bra producent är Maison Louis Jadot. De gör många olika viner i Bourgogne, i olika prisklasser och från olika områden. Vinerna är i regel stringenta, klassiska och eleganta. De är i regel också bra exempel på klassiska viner från de olika områdena i Bourgogne.

Röd bourgogne Louis Jadot
Beaune 1er Cru Couchereaux Maison Louis Jadot 2017, Bourgogne, Frankrike 419:-, Nr 92563, i utvalda butiker Systembolaget samt beställningssortimentet

Röda viner från Bourgogne ska vara eleganta och detta är inget undantag. Det är smakrikt men inte tungt, det har en smak med inslag av körsbär, hallon, jordgubbar och persika samt en hint av lingon. Frukten kantas av en tydlig ekfatskryddig ton samt en fin örtighet. Vinet har också en fin syra, smakerna är balanserade och det passar utmärkt till fågel och fläskkött. Fräscht, piggt och elegant!

Vi fortsätter med det andra julbordsvinet. Som Benjamin Syrsa säger på julafton: Nästa julkort kommer från våra vänner… I detta fall bröderna Benanti gör strålande viner på Etnas bergsluttningar, bland annat detta på druvorna nerello mascalese och nerello cappuccio. Detta kan sägas vara något av en modern klassiker. Benanti är en av de familjer som verkligen utvecklat Etnas viner och satt dem på kartan.

Etna Sicilien Italien

Benanti Etna Rosso 2016, Sicilien, Italien, 169:-, Nr 95445, Systembolaget

Precis som vinerna från Bourgogne står fräschören i fokus i Etnas viner. Här bygger denna på stensälta och vulkaniska toner. I detta vin kombineras denna fräschör med solmogen frukt och örtighet. Stensältan kombinerat med syran verkligen får igång snålvattnet och i smaken hittar vi fruktiga tonerna av körsbär, hallon och vilda blommor samt en hint av kanel och torkade örter. Detta är ett mycket charmigt, välsmakande och utmärkt vin på julbordet som passar till grönsaker, fisk (ej sill) och kött.

Alla julbordsviner bygger inte enkom på fräschör, några är mer smakrika men fortfarande eleganta. För detta tar vi oss norrut i Italien till Brunello di Montalcino i Toscana. Här görs några av Italiens mest klassiska och kända viner på druvan sangiovese. Vinerna är smakrika med en lång eftersmak, fina tanniner och de är fyllda med elegans och komplexitet.

Julbordsviner

Col d’Orcia 2014, Brunello di Montalcino, Italien, 279:-, Nr 12357, Systembolaget.

Col d’Orcia är ett vin som som alltid levererar, årgång efter årgång. Det går utmärkt att dricka ungt som detta eller lagra och njuta av när det fått mer mogna toner. Vinet har perfekt balans och en härlig energi. Smaken är lätt utvecklad med toner av mörka körsbär, solmogna plommon och friska tranbär. Frukten kantas av tydliga men snyggt integrerade ekfatstoner med smak av kaffe och kakao samt lite silkiga tanniner. Avslutet är långt och lite kryddigt. Till de lite mer smakrika rätterna på julbordet, till exempel revbensspjällen eller om du har viltkött.

Observera att vinet finns i flera flaskstorlekar, 375 ml (159:-) och på magnum 1500 ml (619:-).

Ett annat av julens röda smakrika viner kommer från Portugal. Herdade do Mouchão är en klassisk vinproducenter som gör några av de bästa vinerna i Alentejo. Det är viner som minner om sommaren och värmen men som också har en hel del fräschör.

På bilden visas årgång 2016, på Systembolaget säljs dock årgång 2017 just nu.

Dom Rafael 2017, Alentejo, Portugal, 119:-, Nr 2229, Systembolaget

Vin är gjort på druvorna alicante-bouschet, aragones, castelão och trincadeira. Det är stilsäkert och smakrikt men samtidigt fräscht. Vinet kommer från en soldränkt del av Portugal och det känns i smaken. Här finns smak av solmogna plommon, mörka körsbär och svarta vinbär. Det har dock också en fin syra som ger fräschör och en örtighet som drar åt eucalyptus vilket ger ytterligare fräschör. I eftersmaken finns också smak av torkade örter och svartpeppar. Även detta fungerar det bäst till julbordets mer smakrika rätter.

Rioja är ett av de där klassiska områden som nästan alla känner till och som alla har en relation till. Därifrån finns det massor av bra producenter och kända viner att välja emellan. För att hitta guldkornen från Rioja är mitt tips är att gå upp lite i pris, det är där du hittar de riktiga dryckesupplevelserna. Jag är svag för traditionell rioja och en av mina favoritproducenter är Compañia Vinicola del Norte de España. Just detta är ett utmärkt rött julbordvin.

Julens röda viner

Viña Real Gran Reserva 2013, Rioja, Spanien, 279:-, Nr 95303, Systembolaget

Detta är ett vin som smakar som en traditionell Rioja ska göra. Det har lite mogna toner tillsammans med en tydlig men snyggt integrerad ekfatssmak. I smaken finns en fin fruktighet med inslag av körsbär och plommon kantat av färska örter som krondill och torkade örter, vanilj, kakao och cederträ. Eftersmaken är lång, vinet är balanserat och smakrikt utan att bli alltför kraftigt. Det har såväl elegans som komplexitet och passar till de flesta kötträtter.

Mest klassiskt av alla röda viner är kanske de från Bordeaux, åtminstone i sinnesvärlden. Viner med ett slott på etiketten, med tradition och klass, alla lever dock inte upp till myten. Bordeaux kopplas ofta ihop med superdyra viner, du behöver dock inte tömma julbudgeten för att få bra julbordviner från bordeaux på ditt julbord. Detta är ett vin jag njuter av året om:

vardag och fest

Clarendelle Rouge 2015, Bordeaux, Frankrike, 189:-, Nr 3147, Systembolaget och beställningssortimentet

Vinet är gjort på blend med företrädesvis merlot samt en mindre del cabernet sauvignon och franc. Gillar du inte slott så har faktiskt detta inget sådant på etiketten! Det kan sägas vara en modern bordeaux med rötterna i det klassiska. Det har en snygg fruktighet med en fin energi, det har tydliga tanniner och en fin stramhet. I smaken finns framförallt plommon men också lite svarta vinbär, en bukett av örter med en hint av aromatiska toner. Här finns komplexitet och elegans och riktigt snygg ton som passar utmärkt med lamm, gris och nötkött.  

Detta är julbordsviner som du, din släkt och dina vänner kommer uppskatta. Det är viner som gör julbordet än bättre och det är viner som passar på bordet även andra dagar under storhelgen. En skål för julens röda viner, de matchar Tomtens kläder!

Om du söker klassiska eller mer nyskapande recept till julbordet rekommenderas ett besök i vår receptsamling.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer