Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Magnus Reuterdahl

Jordgubbar och vin

Jag älskar mat men efterrätter kan ibland bli lite för mycket. Under sommaren frossar jag dock gärna i jordgubbar och smultron, efter maten eller som snacks på kvällen. En klassisk kombination är champagne och jordgubbar men det finns fler.

Jordgubbar kan serveras på många sätt, i och på tårtor, med vispgrädde eller med ett glas gott vin. Jag äter helst mina jordgubbar som de är tillsammans med lite socker. Jordgubbarna ska vara söta, solmogna men också friska och ha en fin syra När de smakar så är de som bäst med trevligt vin.

jordgubbe

Till efterrätter och bär så fungerar sött vin. Många har en ambivalent inställning till söta viner. Om de dricker det så uppskattar de dem men väldigt få köper söta viner på bolaget. Möjligen är en del i detta att många känner sig osäkra på vad man ska ha till. Därför kommer här några viner som är söta eller halvsöta som passar till jordgubbar. Allt behöver dock inte heller vara sött, friska fräscha viner passar också, till exempel champagne. Det finns dock mycket annat som bubblar i flaskor…

Piemonte

Castiôn 2016, Moscato d’Asti, Piemonte, 92:-, Nr 7873, Systembolaget

Moscato d’Asti är inte mousserande utan lite bubbligt vilket ger det en härlig fräschör. En fördel med Moscato d’Asti är att alkoholhalten är låg, ca 5,5%. Vinet är dock sött, 113 gram socker/liter, men är också riktigt friskt och härligt.

Druvan muscat har en speciell parfymerad doft som du snabbt kan lära dig att känna igen. I såväl doft som smak finns här inslag av vita blommor som fläder, söta päron och citrusfrukter. I smaken i vinet tillkommer fler smaker som solmogen persika, melon och passionsfrukt samt en fin pärlande syra som ger vinet fräschör. I eftersmaken finns det även en trevlig lite kryddigt örtig ton som ger vinet lite komplexitet. 

Cleto Chiarli 2015

Cleto Chiarli Lambrusco del Fondatore 2015, 109:-, Nr 90386, Systembolaget

Har du någonsin provat rött bubbel? Lambrusco är en stil av vin som inte har det högsta anseendet. Jag kan förstå varför för det finns många som inte är kul. Detta vin är dock ett av de som är riktigt bra, en riktig sommarfavorit. Den passar till jordgubbar (utan socker) och till kallskuret eller pizza.

Cleto Chiarli är ett vin med en härlig  hallonsmak kombinerat med jordgubbar, röda vinbär och blodapelsin. Vinet har en fin kombination av söt frukt , bra syra, porlande fräschör och mjuka fina bubblor. I avslutet kommer toner av örter och en hint av grillad fänkål. Härligt och sommarfräscht!

Donnafugata

Kabir 2014, Moscato di Pantelleria, Italien, 149:-, Nr 4623 (375 ml) Systembolaget

Druvan muscat fungerar bra med jordgubbar, det finns en aromatisk släktskap som gifter sig fint i smakerna och har bara vinet lite fräschör så möter det upp syran i gubbarna. En favorit som finns på relativt många bolag samt i beställningssortimentet är Donnafugatas Kabir. Vinet görs på druvan Zibibbo  eller som den heter på andra ställen Moscato d’Alessandria och är ett sött vin med cirka 100 gram/liter.

Vinet är sött men smakar fräscht, det smakar sommar och sol. Det finns en tydlig dos av aromatiska kryddor och örter som kombineras med smak av honung, exotiska frukter och apelsinskal. Det finns också en fin blommig ton och en härlig syra. Eftersmaken är lång och vinet fungerar  som ett prat-, efterrätts- eller ostvin. Det är ett vin man blir glad av!

José Maria da Fonseca

Alambre Moscatel de Setúbal 2012, Portugal, 69 kronor, Nr 8117 (375 ml), Systembolaget

Eftersom att jag kommit fram till att muscat är så gott med jordgubbar kommer här ytterligare tips. Det här vinet kommer från Setúbal i Portugal och lite mer smakrikt än vinerna ovan. Det har mer lite mer socker, 154 gram/liter och en lite varmare ton.

Vinet har intensiv fruktighet med många lager.Här finns torkade frukter och bär kombinerat med friskare smaker. Russin, färska fikon, torkad aprikos möter smak från söta solmogna citrusfrukter. Tillsammans ger de en härlig sötma med en liten karamelliserad ton och en härlig syra. Just syran som minner om grapefrukt ger en härlig fräschör och balans till vinet. I eftersmaken finns inslag av färska aromatiska örter som koriander och mynta samt exotiska kryddor vilket ger komplexitet och djup. 

Vinet passar till jordgubbarna, till efterrätter med nötter och choklad och till ost.

Passa på och njut av sommaren, det är ingen som vet hur länge den varar!

Magnus Reuterdahl

 

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer