Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fläskpannkaka och nebbiolo, Anders Levander
Skriven av Magnus Reuterdahl

Italienska rödtjut på bolaget

Vi har gått till VM i fotboll, genom att slå Italien över två matcher. Smaka på det! Jag följde matcherna, kände att här krävs det lite av ett mirakel och det slog in gånger två, 1-0 hemma och 0-0 borta. Samtidigt är jag svag för Italien så jag lovade mig själv efter första matchen att om vi går vidare så får jag love-bomba lite extra här. Jag har därför plockat fram tre riktigt bra italienska viner som finns på bolaget.

Jag har många vänner från Italien, de följde matcherna precis som jag och på sociala medier kunde jag följa deras känslor. När vi här hemma jublade, suckade de, när vi svettades och höll tummarna satt de hoppades på ett förlösande mål. Nu vet vi alla hur det gick. Jag är en stor fan av italiensk fotboll och jag kommer att sakna dem i Ryssland. Jag kan dock inte hjälpa att jag ändå är jublande glad för vår egen skull.

Vinlandet Italien

Om ett par dagar ska jag dessutom åka till Alto Piemonte och Italien, vi får se hur de tar emot mig. Jag känner att är det dags skriva lite positivt om italienska viner så jag inte blir helt lynchad. Nu är det inte något som känns särskilt svårt, jag älskar italienska viner än mer än jag älskar italiensk fotboll.

Under hösten har jag arbetat med att uppdatera DinVinguide.se vinatlas och prio ett i denna är vinlandet Italien och dess vinregioner. Åtta av tjugo regioner är i dagsläget klara och ytterligare 3-4 stucken ska bli klara innan året är slut. Detta har gjort att jag tittat tillbaka på många favoriter, hittat några viner jag glömt bort och några som är nya för mig. Här nedan hittar du tre riktigt bra italienska viner.

Italienska rödtjut på bolaget

Efter matchen beskrev SR:s Christian Olsson landslaget som några som gjorde juveler av grus, detta är en liknelse som fungerar minst lika bra på vinmakare. Den som säger att man inte kan krama vatten ur en sten har inte druckit vin. Vinstockarna växer där annat inte kan odlas, på karga plättar, branta backar, fyllda med grus och sten. Från dessa odlingar kommer just juveler gjorda av grus.

Jag har hittat två viner som i sitt sammanhang kan liknas vid ädelstenar. Dyra, exklusiva och underbara. Bägge finns just nu i Systembolagets små sortiment. Vid sidan av detta har jag också hittat ett lite enklare vin med en betydligt lägre prislapp men som är perfekt för att väcka livsandarna en mörk höstkväll. Detta vin återfinns i beställningssortimentet.

Rött vin från Toscana

Poggio al Vento 2010, Col d’Orcia, Brunello di Montalcino, Italien, 629:-, Nr 90190, Systembolaget

Col d’Orcia är en klassisk producent från Brunello di Montalcino. Detta är ett av deras toppviner från en riktigt bra årgång, 2010. Även om vinet har sju år bakom sig är det ungt och kraftfullt men det har också en underbar syra och fräschör. Frukten är saftig, koncentrerad och intensiv. I smaken finner jag såväl inslag av mogna toner som yngre, körsbär, moreller, mogna plommon, björnbär som svartvinbärsgele. Detta backas av sammansatta silkiga tanniner, jordtoner och snyggt integrerade ekfat. Eftersmaken är lång och fylld mer färska örter som vild rosmarin, salvia och färsk tobak samt en fin stensälta och en liten eldighet.

Det här är ett vin som går bra att lagra men som är riktigt bra just nu, jag gillar det där lite bångstyriga, det kraftfullt sammansatta och syran. Perfekt med en bit entrecote.

Rött vin Barolo

Mosconi Barolo 2013, Chiara Boschis, Piemonte, Italien, 649:-, Nr 94623, Systembolaget

Ytterligare ett ungt vin, denna gång från 2013 vilket också är en bra årgång. Vinet kommer från Barolo i Piemonte, dessa viner behöver ofta lagring, gärna lång lagring för att verkligen skina. De går dock också att dricka unga men då bör du inte vänta allt för länge efter buteljering.

Doften är mer tillgänglig än smaken, men med lite luft och något krämigt med lite sälta till vaknar det till liv. I smaken finns en rustik kraft, tuffa tighta tanniner och koncentrerad smak av skogsbär och mörka körsbär samt en hint av ekfat. Eftersmaken är torr och lång med inslag av örter och bittra lingontoner och kärnbeska. Som ung saknar den lite av den charm och finess som den sannolikt kommer få med tiden men istället får du ett vin med en viss grinighet, ungdomlig stökighet och kantighet – det låter kanske inte fantastiskt men det har också en hel del charm.

Njut nu eller vänta till nästa VM, det är frågan. Om du dricker den nu så gör det gärna med något krämigt som en svamprisotto för att få den mjukna lite och dekantera, gärna 1-2 timmar.

Rött vin Piemonte

Luigi Voghera Langhe Nebbiolo 2015, Piemonte Italien 159 kr, nr 73382, Systembolaget beställningssortimentet

En härligt charmig liten sak. Ung nebbiolo kan vara lite grinig och svår, detta är snarare bärigt, öppet och fräscht. Det är enkelt utan att vara kraftlöst, det är gåpåigt men fortfrande elegant och har fin smak av nebbiolo och Piemonte. Röda skogsbär med smak av hallon och lingon, smakrika körsbär, nyponblommor och en fin örtig avslutning.

Pastavin, pizzavin, vardagsvin – det är helt enkelt gott! Perfekt att dricka för att glömma en tung förlust eller för att fira en härlig seger.

Efter den här matchen får jag se till att hitta lite bra ryska viner att skriva om till sommaren.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer