En ergonomisk bar för den evige bartendern

Christian Kruse, ägare och bartender i baren care/of i Malmö, skriver här hur de byggt en ergonomisk och lättarbetad bar. Vad sägs om kylda glas i en bra arbetshöjd som fylls på direkt från diskrummet. Eller en vattenkran som aktiveras genom en pedal på golvet. Supersmart och något varje krögare borde tänka på!
En ergonomisk bar för den evige bartendern

En ergonomisk bar för den evige bartendern

För snart ett decennium sedan hade jag förmånen att få jobba en tid i Nordamerika. Till trots mot vad man hör om personalvård i Nordamerika så hade man för 10 år sedan kommit längre med barergonomi där, än vad man har här hemma 2017. Om det beror på omtanke om sin personals välbefinnande och hälsa eller om det uteslutande är ren och skär vinst skall jag låta vara osagt men det intressanta är att de går hand i hand!

Ger man sin barpersonal en bättre arbetsplats med ordentliga hjälpmedel, verktyg och arbetsposition så uppnår man bland annat följande:

Mindre stress; mindre sjukskrivningar relaterade till fysisk belastning; mindre stress; längre arbetsliv; mindre stress; trevligare arbetsklimat och nämnde jag – mindre stress.

När jag återvände till Skandinavien slogs jag av att jag aldrig tänkt på att bygga en bättre bar. Låt mig förtydliga – med en ”bättre” bar menar jag inte snyggare soffor, mer påkostad ljudanläggning eller annat relaterat till inredningen; utan en bar som är byggd för sitt ändamål. Att leverera gästens produkt så snabbt och effektivt som möjligt!

Olika barkoncept betyder att gästens produkt varierar från bar till bar men slående är att oavsett vad barkonceptet är så kan jag garantera att baren inte är byggd för ändamålet.

Under en tid i Norge jobbade jag för ett spritföretag med uppdraget av att resa runt i vårt fjällklädda grannland och utbilda bartendrar i den ädla konsten av att göra cocktails. Detta när cocktailboomen verkligen slagit ned hos oss i Skandinavien.

Det blev många gästpass i en rad olika barer och i så gott som samtliga insåg jag det naiva med mitt uppdrag; INGEN av dessa barer skulle någonsin komma att göra en cocktail värd namnet! Låt mig förtydliga att detta inte på något vis speglar varken engagemang eller kunskap hos personalen. En workshop som normalt skulle ta 2 timmar kunde lätt fortsätta det dubbla eller mer på grund av följdfrågor och nyfikenhet.

Anledningen till att det inte skulle komma några cocktails ur dessa barer beror helt enkelt på att de inte var gjorda för det. Men det mest slående var att de var inte ens byggda för sitt dåvarande ändamål och ingen hade ens reflekterat över det.

Sannolikheten att jag skulle få dessa aspirerande bartendrar till att skaka en cocktail med fyra eller fler ingredienser, med den extra tid det innebär i form av utförande men framför allt efterföljande rengöring, var minimal i bästa fall. Speciellt med tanke på att barerna knappt var byggda för att göra en effektiv Gin & Tonic. Tänk dig krögaren som hade sett sin omsättning och vinst sjunka och sin personalkostnad öka. Men när man då ställs inför denna problematik kan man ju kanske tycka att krögaren borde reflektera över hur man kunde göra den befintliga baren bättre, mer effektiv och mer lönsam. Detta skedde ALDRIG vilket resulterar i absolut obefintlig personalutveckling. Ingen bartender  önskar heller att göra detta en längre tid.

Skam den som ger sig! Några år senare kom möjligheten att göra rätt, där man i ett decennium ansett att andra gjort fel, och vad blev resultatet?

En ergonomisk bar där jag VILL jobba en längre tid. Där jag har verktyg för att i vart fall hantera den stress som är oundviklig på ett effektivt sätt.

Bild från DinVinGuide

 

Här följer nu en kortare genomgång av några av de punkter vi tänkte på när vi byggde vår bar. Se detta som inspiration och vill ni ha mer utförliga instruktioner så tveka inte om att höra av er!

Här syns en övergripande bild av vår barstation.

Bild från DinVinGuide

Hela stationen är som en enda stor vask med samtliga delar som går att ta bort och de får plats i en restaurangdiskmaskin. Höjd och position på blecket där drinkarna skall göras och barstationen är noga anpassat för att få en så bra arbetsställning som möjligt.

Rester av det man skär på skärbrädan kan man enkelt skrapa ned i den behållare som även samlar upp den spenderade isen efter att man t.ex. skakat en drink.

Finns en mixer som sköter ”torrskakningen” för att minimera förslitningsskador och påskynda arbetsmomentet. Krokar för barutrustning som kan justeras i sidled så att varje individuell personal kan anpassa efter sina preferenser.

Här är närbild på vår ”vask i vasken”. Glas-spolare som aktiveras av tryck för att spola ur shaker, jiggers och annan utrustning. Vattenkran som aktiveras av fotpedal för effektivitet såväl genom att det går snabbare men även för att man behöver bara en hand som håller i utrustningen och man slipper sträcka sig – kan verka som en liten detalj men är oerhört skönt. Har så klart även hygieniska fördelar.

Bild från DinVinGuide

Man ser det inte så tydligt här men det finns en kokvattenkran bakom för när man skall ha varma drycker så man slipper gå till kaffemaskinen.

En bongskärm så att beställningarna från de på golvet kommer på en skärm så att man kan hålla reda på de enklare och undvika onödig stress framför allt men även momentet av att slippa blöta pappersbongar gör att det går mycket snabbare än man kanske kan föreställa sig.

Bild från DinVinGuide

En glasfrys (kanske den enda i sitt slag i världen) som gör att iskalla glas är tillgängliga i bekväm arbetshöjd och då den fylls på bakifrån likt en mejerikyl i dagligvaruhandeln så behöver personalen som ombesörjer disken inte komma in i baren och stör barpersonalen.

Bild från DinVinGuide

Hoppas några av dessa element kan få alla er där ute som funderar på att öppna en bar (ni vet att ni vill) att göra det rätt från början. För oss bartendrars skull, för gästernas skull och faktiskt framför allt för er EGEN SKULL!

Skål!

Bild från DinVinGuide

Christian Kruse, bartender och delägare av care/of i Malmö

Twitter: @smilinbartender

Instagram: @smilinbartender @careofbar

Mail: kruse@careof.bar

facebook.com/smilinbartender

En ergonomisk bar för den evige bartendern | DinVinguide.se