Svenska flaggan
riesling
Skriven av Magnus Reuterdahl

Ingen sommar utan riesling

Herr Ober, mer riesling tack! För mig är riesling ett perfekt sommarvin. Det har en härlig syra, massor med  fräschör och passar mycket av sommarens rätter. Det går utmärkt till sallader, till fläskkött, kyckling, skaldjur och fisk. Det är också ett utmärkt val till sommarens soaréer, samkväm och bersåsittningar.

Riesling är en klassisk druva som har potential att ge viner i absolut världsklass. Många av de bästa kommer från Tyskland, Österrike och Frankrike men det finns många utmanare i såväl nya världen som i övriga Europa. Här har jag valt att fokusera på Tyskland och rieslings från fyra olika vinregioner: från Mosel, Pfalz, Rheingau och Nahe. Nedan hittar du massor med njutning för såväl vardag som fest i lite olika stil. Se till att ha några på kylning för heta dagar, varma kvällar och möten med vänner.

Riesling från Mosel

Ett världens vackrast vinområden är Moseldalen. Vingårdarna klättrar upp på höga branta sluttningar utmed den slingrande floden. Många förknippar Moseldalen med sötare rieslingviner, de är fantastiska men här görs också riktigt bra torr riesling med skyhög syra. Nästan längst söderut i regionen ligger byn Leiwen. Där finns finns den utmärkta producenten Grans-Fassian vars viner kan hittas på bolaget.

riesling

Grans-Fassian Mineralschiefer riesling trocken 2018, Mosel, Tyskland, 129:-, Nr 6270, Systembolaget

Detta är ett rent fräscht vin med en riktigt snygg syra och smak av gröna äpplen, grapefrukt och lime. Vinet har fin struktur och en aromatisk avslutning. Perfekt en varm dag för att svalka sig, utmärkt till skaldjur, fisk och sparris.

Riesling från Pfalz

Pfalz är ett av de lite varmare av de tyska vinområdena. Detta kan ge vinerna lite mer smak av exotisk frukt, ibland lite högre alkohol med detta gör vanligen ingenting då vinerna i regel har riktigt fin balans. I Pfalz finns många riktigt bra riesling producenter men håll också ett öga öppet för deras fruktiga och härliga spätburgundrar. En favoritproducent när det kommer till riesling är riksråttan von Buhl.riesling

Reichsrat von Buhl riesling trocken 2018, Pfalz, Tyskland, 129:-, Nr 72093, Systembolaget

Detta är ett fruktigt vin med en fin aromatisk ton med inslag av mogna krusbär och fläder. I frukten finns gröna äpplen, citrusfrukter, nätmelon och en släng av gul mango. Syran är precis och är finns massor av stentoner som drar ut i en fin sälta. Härligt frisk, saliverande och utmärkt till mat. Prova med grillad eller stekt fisk, kyckling eller fläskkött.

Riesling från Rheingau

Rheingau är klassisk rieslingmark. Omkring 80% av druvor i regionen är riesling. Här är det elegans, läcker frukt och kryddighet som är ledorden, ofta kombinerat med smak av persika och grapefrukt. En av mina favorit producenter i området är Schloss Johannisberg och de står bakom detta härliga vin.

riesling

50° riesling trocken 2017, Rheingau, Tyskland, 97:-, Nr 5824, Systembolaget

Detta är ett lätt och fräsch vin med fin struktur och en lätt spritsig syra. Det har en läcker frukt med inslag av vit persika, friska päron, gröna äpplen, lime och honungsmelon. Vinet ligger kvar länge med en fin stenig lite kryddigt stenig ton. Passar utmärkt till en caesarsallad, buffémat och som sällskapsdricka.

Riesling från Nahe

Nahe är ett av de mindre kända vinområdena i Tyskland. Det är dock en favorit i min bok. De bästa vinerna härifrån har massor med personlighet och ett härligt djupt. En del i detta är de många olika mikroklimaten som finns där. Vinerna i Nahe har oftast hög syra likt vinerna från Mosel, en elegans som minner om Rheingau och fruktigheten från Pfalz. Det vill säga det bästa av flera världar, till detta kommer en intensiv och blommig doft. Jag har många favoritproducenter i denna region, just nu finns viner från Tesch på bolaget. Vinet nedan kommer från deras vingårdar i Löhrer Berg i Langenlonsheim.

riesling

Tesch Löhrer Berg riesling 2017, Nahe, Tyskland, 169:-, Nr 95154, Systembolaget

Vinet har en inbjudande doft med en fin blommighet och inslag av exotiska frukter. Smaken är fruktig med solmogna persikor och päron kombinerat med lime, mandarin och gröna äpplen. Vinet har en bra syra och en lång örtigt aromatisk avslutning med en stenig sälta. Bra sällskapsvin och fin sallader, lättare kötträtter och stekt fisk eller skaldjur.

Detta är fyra bra viner som visar på såväl likheter som olikheter mellan de olika vinregionerna i Tyskland och druvan riesling.

Njut av sommaren!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer