Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Glad påsk 2020!
Skriven av Magnus Reuterdahl

Hur firar du vårens ankomst?

Hur firar du vårens ankomst? På lördag är det vårdagjämningen, vårens första dag. I flera kulturer så firas nyåret kring denna händelse och förr i tiden var det dags för vårblotet. Själv nöjer jag mig att fira med gott vin och god mat.

Våren är här, åtminstone om vi ser till att vårdagsjämningen står inför dörren. Denna inträffar inte på ett enskilt datum utan på en exakt tid, som varierar över åren. I år inträffar den lördagen den 20 mars klockan 10:37:27. Det tycker jag är väl värt att fira.

Vårdagjämningen är det ögonblick då solens centrum passerar himmelsekvatorn på sin väg norrut, då är dagen och natten ungefär lika långa på de flesta platser på jorden. Därefter har vi vår ända fram till klockan 05.32 den 21 juni. Då det blir sommar! Visst känns det skönt att detta finns klarlagt.

Vårdagjämningen i ett historiskt perspektiv

Historiskt sätt har datumet skiftat en del. År 325 e Kr fastslog kyrkomötet i Nicæa att den inföll 21 mars. Enligt bondepraktikan på 1700-talet inföll vårdagjämningen på Gregoriusdagen den 12 mars. Numer utgår det efter astronomiska beräkningar och då inträffar den regel den 19 eller 20 mars.

Kring vårdagjämningen firas också nyårsafton i flera kulturer. Några av dess är det iranska, det afganska, det thelemiska, det babyloniska och det kurdiska nyåret. Här i norden kopplas vårdagjämningen samman med det förkristna vårblotet och i kristendomen har den en koppling till Jungfru Marie bebådelsedag, som inträffar den 25 mars

Den är också en påminnelse om att det snart är dags att ställa om klockan, den sista söndagen i mars är det nämligen dags för sommartid. Vi får se hur länge till det kommer pågå, förhoppningsvis har vi normaltid hela året om inom kort.

Vårdagjämning

Hur firar du vårens ankomst?

För mig är våren den kanske bästa årstiden. Solen kommer fram och ljuset börjar komma, ljumma vindar sveper fram och naturen vaknar till liv. Det tycker jag är något som är värt att fira. Jag kan också förstå att detta är en naturlig startpunkt på ett nytt år, det är ju nu vi kan lämna mörkret och vintern bakom oss. Jag tänker fira det med en vårmiddag och några goda viner.

Något som jag kopplar samman med vårens smaker förutom de där första vårprimörerna, som ännu inte riktigt kommit fram är grillad eller stekt fisk med potatis och en örtig smörsås. Lätt och fräscht, lite smörigt och riktigt gott. Så här gör jag min smörsås, en beurre blanc.

Vintips inför vårens ankomst

Under våren så börjar jag längta efter rena friska viner. Min vinkyl fylls med viner gjorda på druvor som riesling, grüner veltliner, alvarinho med mera men också av bubbel och rosa viner av olika slag. Jag dricker förvisso dessa viner på vintern också beroende på vilken mat jag äter, men under våren växlar jag upp med mer viner i dessa stilar. Om vi tittar på vad som händer i Systembolagets sortiment så är det lätt se att jag inte är ensam om detta, då just mängden av dessa typer av viner även fylls på där. Det är perfekta viner till en lättstekt röding, öring eller lax med en fin beurre blanc till.  Jag har valt ut tre viner som passar utmärkt till dagens fångst!

När man firar är det aldrig fel med champagne. Det sätter stämningen för festen och det är också ett riktigt bra vin till maten. Så låt oss börja med bubbel för att fira in våren.

vårens ankomst

Palmer Blanc de Blancs, 2014, Champagne, Frankrike, 349:-, Nr 7553, Dinvinguide.se, Systembolaget

Palmer & co gör flera champagner och en av mina favoriter är deras blanc de blancs. Denna är gjord på gjord 100 procent chardonnay. Här finns fina citrustoner med inslag av citron, mogen grapefrukt samt av gröna äpplen. Vinet har en snygg rak som balanserar upp frukten. Avslutet är långt och har en tydlig stensälta samt en fin brödighet brödigheten. Elegant, fräscht och riktigt gott.

vårens ankomst

Dönnhoff Riesling Trocken 2019, Nahe, Tyskland, 165:-, Nr 92995, Systembolaget

Ska jag välja en vinregion för riesling så är Nahe en av min favoriter. Dönnhoff är en av många riktigt bra producenter som år efter år gör strålande viner, detta är inget undantag. Detta är ett vin som har en riktigt härlig fräschör som bygger på en fantastisk syra och härlig stensälta. I frukten finns såväl stenfrukter som en hint av exotisk frukt, tänk dig gröna äpplen, gröna krusbär, melon och lime uppbackat av en lätt aromatisk örtighet och lätta inslag av fänkål. Krispigt och mumsigt på samma gång.

vårens ankomst

Pittnauer Rosé 2020, Burgenland, Österrike, 149:-, Nr 76829, Systembolaget beställningssortimentet

Det finns rosé  och det finns rosé. Just detta är gjort på en blend av Österrikes tre blå bidrag till vinvärlden: blaufränkisch, zweigelt och st. laurent, en riktigt lyckad mix. De senaste åren har detta vin från Burgenland producerat av Pittnauer varit en given favorit hemma hos mig och 2020 är inget undantag. Det är lekfullt och seriöst på samma gång, det är smaken av sommarens löften i ett glas. I smaken finns vilda hallon, blodgrapefrukt, en hint av blodapelsin och under det lite vit persika. Avslutet är långt och fräscht med smak av vilda örter och stensälta. En vår- och sommarfavorit!

Jag är lite osäker på om 2020 hunnit in på bolagets lager än, men om du får 2019 så är det inte ett problem. Min sista 2019 gick åt härom veckan och detta är ett rosé som utan problem håller för ett eller par års lagring. Det enda som händer är att det får lite mer djup och en lite mer markerad stensälta i avslutet.

Skål och god vår!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer