Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Hummerpasta på sicilianskt sätt
Skriven av Magnus Reuterdahl

Hummerpasta på sicilianskt sätt

Jag älskar skaldjur och jag älskar pasta. En favorit är pasta vongole, en annan är en pasta med hummer. Den senare brukar i Italien göras på languster och det man framförallt vill framhäva är smaken hos skaldjuret. I denna artikel delar jag mitt recept på en hummerpasta gjord på sciilianskt sätt och vintips därtill. Häng med!

Jag har ett smakminne av en helt fantastisk måltid i Marsala för omkring 10 år sedan. Jag och några vänner satt vid ett bord på en liten och ganska enkel krog nära hamnen och funderade på vad vi skulle äta. Fram kommer hovmästaren med en stor låda i vilken dagens fisk och skaldjur ligger. Dessa har precis hämtats hos de lokala fiskarna. Det vi alla fastnar för är en stor languster.

Langustern får vi serverad med spagetti, lite olivolja, tomat, örter och vitlök. En helt perfekt måltid som jag sedan dess försökt återskapa på hemmaplan. Det går dock aldrig att uppnå den där perfekta bilden man själv byggt upp i huvudet. En stor del för att minnet också är kryddat med tillfället i sig, platsen och vännerna vilka alla var med och skapade smakminnet. Jag tycker dock att jag kommit nära.

Hummerpasta på sicilianskt sätt

Hummerpasta på sicilianskt sätt

Här hemma i Sverige får jag dock använda hummer istället för languster och jag brukar köpa en färdigkokt hummer snarare än att utgå från en rå. Jag vill i regel också ha lite kraftigare spagetti än den som man vanligen äter som spaghettone. Min favorit är den som produceras av Benedetto Cavalieri. Detta är en pasta som ger lite mer tuggmotstånd men som också tar till sig smakerna av hummern och örterna lite mer. Recepetet har jag kallat fär hummerpasta på sicilianskt sätt, recepet finns nedan.

Vintips till min hummerpasta

En annan sak som skiljer sig är valet av viner. När vi satt där i Marsala fannas bara huset vin att tillgå, ett enkelt vin på grillo och ytterligare någon druva. Det var dock inte vinet som fastnade i minnet utan maten. Det är en italiensk insprierad rätt så jag håller mig till italienska viner till den och börjar med ett vin från Marsala på Sicilien från Donnafugata.

Vitt vin Sicilien ItalienDonnafugata är en producent som ofta gör viner med flera druvor. Detta är jort på omkring 50% cattarrato och 50% andra druvor, vilka varierat över åren. De producerar främst viner i och omkring Marsala men har också vingårdar på Etna och gör den utmärkta passiton Ben Ryé på den lilla ön Pantelleria, söder om Sicililen.

Anthilia bianco 2020, Sicilien, Italien, 149:-, Nr 54875, Systembolaget beställningssortiment

Anthilia bianco 2020 är ett vitt vin med en härlig balans och massor av charm. Här finns en fin fruktighet med toner av solmogna stenfrukter, citrus och lite exotisk frukt. Det har har en bra mjuk struktur, fin fräschör, lite kropp och eftersmaken ligger kvar länge. Vinet har elegans, personliget och massor med charm.

Detta är ett utmärkt vin till skaldjurs- eller fiskpasta.

Ett vinområde som många missat är Lugana. Det ligger precis söder om Gardasjön och omfattar omkring 1 200 hektar med vingårdar. Det är ett område där de produceras strålande vita viner med såväl elegans, kropp, komplexitet och lagringspotential. Vinerna görs på druvan turbiana, som förr kallades trebbiano di Lugana.

Cá dei Frati Lugana 2020, Lugana, Italien, 169:-, Nr 78219, Systetembolaget beställningssortimentet

Cá dei Frati 2020 är ett riktigt bra vin som verkligen visar områdets potential. Det är fruktigt, fräscht och har fin kropp. I smaken finns vit persika, gröna päron och citrusfrukter kantat av ljua blommiga örter. Vinet har lite kalkighet och stenig salinitet. Avslutet är långt och bär med sig en ton av mandel och en hint av skalbeska som ger vinet karaktär. Riktigt bra nu, kommer utveckals fint de kommande 3-5 åren.

Vinerna från Lugana är utmärkta till smakrika rätter med skaldjur eller fisk, som en hummerpasta.

Vitt vin ItalienFör dagens sista tips rör vi oss ytterligare en bit norr ut till Friuli Colli Orientali i nordöstra Italien och ett vin på druvan ribolla gialla.

Ribolla Gialla 2020 Marina Danieli, Friuli Colli Orientali, Italien, 179:-, Nr 52336, Systembolaget beställningssortimentet

Marina Danielis Ribolla Gialla 2020 är ett riktigt härligt vin som charmar mina smaklökar. Här finns en fin fräschör kombinerat med en lätt fyllighet. I smaken finns solmogna citrusfrukter, frisk melon, smak av ljusa blommor och gröna örter samt ett stänk av te som drar åt bergamott. Avslutet är friskt och bär med sig lite havstoner.

Vinet är kanske i lite lättaste laget för den här rätten, å andra sidan har vinet genomgått en lättare skalmaceration vilket ger det en liten komplexitet och då min hummerpasta är förhållandevis ren i smakerna tycker jag att combon sitter fint!

Salute!

Magnus Reuterdahl

Hummerpasta på sicilianskt sätt – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer