Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Höstens underbara rätter, Shepherd’s pie
Skriven av Magnus Reuterdahl

Höstens underbara rätter, Shepherd’s pie

Herdens paj (Shepherd’s pie) är en klassisk rätt som kommer från England eller Skottland och har gamla anor. Denna paj är perfekt under en kall och ruggig höstdag. Det är en av alla de rätter jag läste om i Enid Blyton’s fem-böcker som ung och som jag åt först som vuxen. Idag njuter jag den ofta.

Känner du liksom jag hur hösten nalkas. Det är lite kyligare och fuktigare på morgonkvisten, solen värmer inte riktigt på samma sätt som under sommaren och kvällarna blir allt mörkare. Under denna tid på året börjar jag på allvar att bli sugen på pajer, grytor och stekar. En klassisk rätt jag ofta återkommer till är Shepherd’s pie.

Shepherd’s pie är en engelsk eller skotsk köttpaj med mycket smak. Det är en fyllig rätt som är förhållandevis snabb att göra och framförallt är den enkel. Med lite gott vin till så kan smakerna förhöjas ytterligare

Shepherd’s pie är en paj med tradition

Gamla rätters ursprung är något som det ofta finns flera uppgifter om liksom vad de ska innehålla för att vara ”äkta vara”. När det kommer till Shepherd’s pie kan du hitta många diskussioner om den är engelsk eller skotsk. Andra diskussioner rör om den enbart ska innehålla lammfärs eller om man också kan ha nötfärs samt vilka örter och eller kryddor som ska ingå. När det kommer till gamla rätter så har de ofta förändrats många gånger och dess ursprung ligger ofta långt från det som vi idag upplever som traditionellt. När det kommer till Shepherd’s pie så är den en del av den brittiska traditionen av olika sorters köttpajer som går tillbaka till medeltiden. Några av de äldsta beläggen för dessa pajer finns i boken Piers Plowman (skriven ca 1360-87) av William Langland och pajerna är sannolikt betydligt äldre än så.

De pajer som gjordes på medeltiden skiljer sig dock en hel del från de som görs idag. Då fanns inte potatis som förvisso introducerades på 1520-talet men den blev varken populär eller vanligt förrän på 1700-atlet. Inte heller en av de viktigaste smaksättarna fanns på medeltiden, worcestershiresåsen som skapades på 1830-talet. Till detta så kommer det malda köttet som inte blev populärt förrän under andra halvan av 1800-talet. Namnet Shepard’s Pie går att spåra tillbaka till mitten av 1800-talet och då fanns alla nödvändiga ingredienser allmänt tillgängliga.

Även jag har gjort mina tillägg till denna rätt, men den nog kan anses vara ganska traditionell så som de flesta av oss är vana vid den.

Vintips till Shepherd’s pie

Det är en smakrik rätt så du vill ha ett smakrikt vin till. Jag gillar ett fruktigt vin med smak av blå frukter, fin örtighet och kryddor till exempel något av dessa:

Raimonda barbera d’Alba 2018 Fontanafredda, Piemonte, Italien, 109:-, Nr 71596, Systembolaget beställningssortimentet

Piemonte är mest känt för druvan nebbiolo. Det odlas dock många andra druvor som är grunden för riktigt bra viner i området. Barbera är en sådan druva och detta vin kommer från Serralunga i d’Alba.

Raimonda är en barbera med härlig fruktighet och fyllighet kombinerat med fina lite runda tanniner och en bra syra. I smaken finns mörka körsbär, plommon och röda och blåskogsbär. Vinet är ekfatslagrat vilket ger vinet lite struktur och kryddighet. Detta är ett riktigt härligt vin som passar utmärkt till smakrika rätter som denna men också med lite jordigare toner som i potatis eller svamp.

Raimonda barbera d’Alba 2018 är charmigt, fräscht och riktigt gott.

 

Cabriz 2017 Osvaldo Amado, Dão, Portugal, 105:-, Nr 2457, Systembolaget

Dão ligger i söder om Douro, centralt i den norra delen av Portugal. Regionen skyddas av bergskedjorna Caramulo, Buçaco, Nave och Estrella. Vingårdarna ligger i skyddade bördiga dalgångar. Tack vare bergen skyddas de av kylan och vingårdarna ligger ofta relativt högt vilket ger fräschör.

Cabriz 2017 är gjort på en blend av druvorna touriga natcional och aragonez (tempranillo). Det har en tät mörk fruktighet, ekfatstoner och en fin fräschör samt tydliga men integrerade tanniner. Vinet är kryddigt, det är långt och det är läckert och i avslutet finns en liten antydan till blommighet. Detta är ett utmärkt vardagsvin som också är riktigt gastronomiskt som likt många viner Dão sannolikt går att lagra i några år för ökad komplexitet.

Cabriz 2017 är utmärkt till såväl vardag som fest och går ihop med smakrika som grytor eller en Shepherd’s pie..

Spanskt rött vin

Treintamil (30000) maravedies 2018 Bodega Maranones, Vinhos de Madrid, Spanien, 179:-, Nr 91263 Systembolaget

Druvan garnacha ger precis som druvorna ovanför smakrika viner men på ett annat sätt än de två ovan. Denna kommer Vinhos de Madrid från gamla vinstockar och vingårdar uppe i bergen. Vinerna från Madrid har mer röd frukt, mer exotiska kryddor och ofta en hel del komplexitet. Om du är van vid garnacha från Priorat i Katalonien så har de ofta mer koncentrerad frukt, mer kraft och högre alkohol.

Treintamil är ett riktigt trevligt vin med inslag av röda frukter och bär som söta mogna körsbär och skogshallon samt en hint av blodapelsin och inlagda jordgubbar. Frukten kombineras av söta örter, ekfat och exotiska kryddor och torkade örter. Det är ett vin som är både ungt och moget på samma gång, det har en fräschör med en fin stensälta som bryts något i avslutet. 

Komplext, fantasieggande och riktigt gott. Till mat eller som sällskapsdricka med vinälskare.

Tre olika viner som passar utmärkt med denna rätt och till många andra av höstens smaker. Säsongens smaker följer inte bara maten utan också vinerna även om det också finns många somriga rätter som dessa viner också passar ihop med.

Magnus Reuterdahl

 

Höstens underbara rätter, Shepherd’s pie

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer