Svenska flaggan
Vingårdar
Skriven av Magnus Reuterdahl

Grilla och drick rött från Rhone

Nu börjar vårvindarna komma, de första värmande strålarna från vårsolen tinar frusna själar och löftet om ny grönska kan anas. Jag känner mig som en yster kalv på grönbete, även om det fortfarande är några veckor kvar till de första kosläppen. För mig är det dock löftet om varma kvällar och tanken på härliga grillkvällar som får mig att gå i spinn. Det och rött från Rhone.

Det finns många vårtecken att leta efter. Några är uppenbara, såsom att det börjar bli ljusare, tussilago och snödroppar samt framtagandet av utemöbler. Ännu har jag inte sett dessa blommor men häromdagen kände jag för första gången på länge doften av grillning. Min mage gjorde krumsprång och min hjärna började drömma om grillad picanha, flankstek och entrecote.

Med tankar på grill, glödande kol och väldoftande grillade proteiner kom också tanken på viner att dricka därtill. Efter en lång kall vinter vill jag gärna ha viner som minner om sommaren. Viner med en fin fruktighet, fräschör och och lite kropp. Till grillat kött dricker jag gärna viner från Rhonedalen. Vid sidan av fruktigheten har de ofta en härlig örtighet och kryddighet som gör att de passar utmärkt till grillad mat.

Rött från Rhone

Rött från Rhone till grillsäsongen

Rhonedalen är en stor vinregion med många bra producenter. Det finns många kända vinområden och viner från denna region, från de lite mer stringenta vinerna i norr till de fruktigare och varmare i söder. De mest kända vinerna är klassificerade som Côte du Rhone, Chateauneuf-du-Pape och Hermitage. På senare år har dock fler och fler viner från lite mindre områden blivit vanligare på bolagets hyllor. Jag har hittat några sådana nedan.

Vi börjar i den södra delen av Rhonedalen och producenten domaine Montirius. Deras vingårdar ligger bland annat i Vacqueyras och Gigondas. Vinerna är biodynamiska och har en härlig energi, en ren ton och massor med elegans. Deras mer välkända vinerna kan hitta lite då och då på bolagets hyllor. Sedan några år tillbaka har de också en riktigt bra låda med tre viner som passar perfekt för grillsäsongen.

Montirius Lådan (tre röda viner), Rhone, Frankrike, 483:-, Nr 72791, Systembolaget beställningssortimentet

Lådan innehåller tre viner, i år är det Montirius L’Ephermere la cadet 2016 och Montirius le village 2016, bägge gjorda på 80% grenache och 20% syrah. Skillnaden ligger dels i jordmånen druvorna är planterade och åldern på vinstockarna. La cadet kommer från 40 år gamla stockar i sandiga jordar med mycket sandsten, le village kommer från 25 år gamla stockar och leriga jordar. Detta ger två olika viner där det första är mer elegant och det andra är lite fylligare och kraftfullare. Det tredje vinet är Montirius Jardin Secret 2015 som är gjort på 100 % grenache, ett riktigt skönt vin där toner av jordgubbar och vildhallon möter lakrits och vilda örter.

Rött från Rhone

En riktigt bra låda om du vill upptäcka den södra delen av Rhone och ha bra grillviner på lager.

Ett annat riktigt bra vin från södra Rhone kommer från området Rasteau, även detta lite mer okänt för de flesta. Vinet kommer från producenten Domaine de Verquière och finns på bolagshyllorna.

Côtes du Rhone Village är viner från den södra delen av Rhonedalen och är kvalitetsmässigt ett steg upp från Côtes du Rhône AOC vilken kan användas i hela Rhonedalen. Det finns omkring 100 byar i södra Rhone som får använda begreppet Côtes du Rhone Village på sina etiketter. Att försöka lära sig dem alla och hitta de små fina skillnaderna är ett digert jobb. Det är lättar att hitta några som är riktigt bra. Just detta vin kommer från byn Cairanne .

Camille Cayran le Chêne noir 2017 Côtes du Rhone Village, Rhone, Frankrike, 109:-, Nr 95365 Systembolaget

Detta är ett vin som görs på 50% grenache, 30% syrah och 20% carignan, dvs inte en så kallad GSM där det ingår mourvèdre istället för carignan men ett riktigt charmigt rödtjut. Röda bär, blå frukter och fin kryddighet som spelar mellan svartpeppar och vitpeppar samt en örtig avslutning med ton av färska lagerblad. Utmärkt till grillade lammkotletter eller grillat fläskkött.

kogshallon, vitpeppar, viol, jordgubbar, rosmarin, körsbär och lagerblad

Fruktigt, charmigt och läckert!

Domaine de Verquière Rasteau, Rhone, Frankrike, 143:-, Nr 2179, Systembolaget

Vinet är gjort på 70% grenache och 30% syrah. Det har lagrats på stora ekfat vilket ger vinet en bra struktur utan ge det för mycket smak. Detta är ett riktigt bra vin med fin kraft, en härlig fruktighet och lång avslutning med en härlig örtighet. Det är lite kryddigare vilket gör att det passar fint med en bit nötkött på grillen.

Rött från Rhone

Smakrikt, elegant och riktigt gott.

Från Söder till norr. Crozes-Hermitage är ett vinområde som är utmärkt om du vill känna skillnaden mellan de sydliga vinerna ovan och den norra delen av Rhone. Här används 100% syrah i vinerna vilket ger mer mörka frukter och bär i smaken och mer tydlig kryddighet. Just detta kommer också från en riktigt bra producent, Domaine Combier.

Crozes-Hermitage Domaine Combier, Rhone, Frankrike, 199:- Nr 74696, Systembolaget beställningssortimentet

I smaken finns mörka och blå frukter och bär, en lätt blommig ton och en lång kryddig eftersmak. Vinet har en balanserad ton av av ekfat och står upp mot kraftigare köttsmaker. Det är utmärkt till grillat vildsvin, hjort eller älg men också till en vällagrad biff. Detta är ett lättgillat vin, det är smakrikt och stort men i eftersmaken finns en härlig komplexitet och elegans som gör att man längtar till nästa klunk. En utmärkt ambassadör för norra Rhone och dess röda viner.

Rött vin från Rhone

Ett utmärkt vin om du vill ha något lite extra i glaset vid grillen!

Skål

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer