Sangiovese- Jupiters blod

Kärt barn har många namn. I Montalcino i södra Toscana kallas sangiovese för brunello- den lilla bruna. I Montepulciano kallar folk druvan för prugnolo gentile-det snälla plommonet. I Scansano benäms sangiovese istället som morellino-den lilla mörka. Namnet sangiovese i sin tur betyder Jupiters blod som på latin heter sangius jovis. Kanske för att guden Jupiter i den romerska mytologin sägs styra över dagsljuset, himlen och vädret. Dessa är som bekant viktiga aspekter vid vinodling.
Sangiovese- Jupiters blod
Bild från DinVinGuide

Sangiovese är den viktigaste druvan i Italien och odlas på cirka 71.000 hektar. Sangiovese har sitt ursprung i Toscana och intilliggande Emilia-Romagna och sägs härstamma från den vilda arten Vitis silvestris. Sangiovese har många namn och förekommer även i många olika kloner. Brunello till exempel, eller Sangiovese Grosso, från Montalcino i södra Toscana är inte en separat klon. I själva verket har man lyckats särskilja hela sex olika brunellokloner. Enklare sangioveseviner bör drickas inom ett par år. Mer exklusiva buteljer från till exempel Chianti eller Brunello di Montalcino vinner en hel del på lagring. Ibland uppemot 15-20 år.

Bild från DinVinGuide

Sangiovese förekommer ofta som ensam druva men den kan även blandas med andra druvsorter. Klassiska viner som Chianti och Vino Nobile är det lag på att minst 80 % av innehållet måste vara sangiovese. Resten kan variera men det måste vara godkända druvor i regionens regelverk. I Brunello måste det dock alltid vara 100 % saniovese.

Idag gör man även mindre traditionella viner där man blandar sangiovese med bland annat druvsorterna merlot och cabernet sauvignon, kända från franska Bordeaux. Detta för att göra en så kallad “supertuscan” som är något av ett kultvin från regionen. Men idag fokuserar vi på Jupiters blod!

Sangoviesedruvan ger rik fruktighet, hög syra och stadig tanninstruktur. Karaktären bjuder mörka syrliga körsbär, kryddor och bittra körsbärskärnor, pinje, färska örter, tomat och te. Enklare sangioveseviner bör drickas unga. Men kommer man upp i pris och kvalitet kan dessa viner vara extremt långlivade, och vinna stort på lagring.

Vinerna är ytterst matvänliga – tänk på Toscanas ragú, fina ostar, pasta, lardo, coppa och underbara styckdetaljer från regionens kända biffdjur.

Nedan har jag valt ut lite sangiovesefavoriter. Från smakrika men lite enklare att dricka nu, till lite dyrare som gärna kan sparas några år.

Buona fortuna!

Bild från DinVinGuide

Bild från DinVinGuide

2017 Il Segreto Sangiovese
Artikelnummer 73684, 109:-
Italien, Marche
EKOLOGISKT

Ett vin på sangiovesedruvan från området Marche. Marche ligger ungefär mitt på den italienska östkusten, i närheten av staden Ancona.

Detta vin är fullmatat med mörk, saftig frukt såsom mörka plommon, hallon, och mörka moreller. Vi bjuds även en viss angenäm stallighet och färska örtkryddor som rosmarin och salvia. En näve pinjenötter, nybryggt kaffe och lite cederträ i ett fint, långt avslut. Njut till örtbakat lamm, kalv eller allsköns nötkött.

 

 

Bild från DinVinGuide
2015 Terreno Chianti Classico
Artikelnummer 2373, 129:-
Italien, Toscana , Chianti , Chianti Classico
EKOLOGISKT

Terreno ligger endast 5 minuter utanför Greve in Chianti, 30 minuter utanför Florens, i Toscana. Här delar svenska familjen Rhune med sig av sin stora passion för vin, mat och italiensk kultur.

Terreno Chianti Classico är en absolut favorit! Enormt välgjort vin, kärlek i flaska. Denna fylld av förförisk, mörk och djup frukt som ackompanjeras av timjan, pinje, vanilj, smörkola och färska örter. Fin balans, enorm koncentration och ett långt, fräscht avslut.

 

 

Bild från DinVinGuide

2013 Brunello di Montalcino Val di Suga
Artikelnummer 42302, 259:-
Italien, Toscana , Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino ligger i Toscana, drygt sex mil söder om Siena. Druvorna till detta vin kommer från från producentens egendom i Val di Suga.

Utomordenligt bygge! Vinet har redan en viss utveckling då det har några år på nacken och går finfint att dricka nu. En Brunello med mjuka, kännbara tanniner, balanserad syra och en brunröd nyans. Vinet är elegant med viss kryddighet och bjuder på saftiga röda bär, nypon, stall, kanelstång tryffel, svampskog och eneträ. Njut till alla typer av mörkt kött, alternativt en härlig charkbricka

 

 

 

Bild från DinVinGuide

2012 Brunello di Montalcino Il Marroneto
Artikelnummer 79074, 590:-
Italien,Toscana , Brunello di Montalcino

Il Marroneto köptes 1974 av Giuseppe Mori, fader till nuvarande ägaren-Alessandro Mori. Alessandro arbetade från början som advokat men föll handlöst för sin pappas egendom, och vinmakeriet. Idag är det Alessandro som gör vinerna med en enorm passion, fokus och omsorg. Han följer druvorna från vinrankan, till skörd och sist till buteljering som om vinerna vore hans barn.

Il Marroneto är en ytterst elegant, lite blommig Brunello med precision i sin rena och fina karaktär. Vinet har en stor och komplex personlighet och kommer att leva många år till. I karaktären syrliga körsbär, lavendel, mörk chokladpralin, blöt höstskog, lakritspulver, pepparkorn, nygarvat läder och körsbärslikör. Njut nu och fram till 2032.