- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Sangiovese- Jupiters blod
Sangiovese- Jupiters blod


Sangiovese är den viktigaste druvan i Italien och odlas på cirka 71.000 hektar. Sangiovese har sitt ursprung i Toscana och intilliggande Emilia-Romagna och sägs härstamma från den vilda arten Vitis silvestris. Sangiovese har många namn och förekommer även i många olika kloner. Brunello till exempel, eller Sangiovese Grosso, från Montalcino i södra Toscana är inte en separat klon. I själva verket har man lyckats särskilja hela sex olika brunellokloner. Enklare sangioveseviner bör drickas inom ett par år. Mer exklusiva buteljer från till exempel Chianti eller Brunello di Montalcino vinner en hel del på lagring. Ibland uppemot 15-20 år.

Sangiovese förekommer ofta som ensam druva men den kan även blandas med andra druvsorter. Klassiska viner som Chianti och Vino Nobile är det lag på att minst 80 % av innehållet måste vara sangiovese. Resten kan variera men det måste vara godkända druvor i regionens regelverk. I Brunello måste det dock alltid vara 100 % saniovese.
Idag gör man även mindre traditionella viner där man blandar sangiovese med bland annat druvsorterna merlot och cabernet sauvignon, kända från franska Bordeaux. Detta för att göra en så kallad “supertuscan” som är något av ett kultvin från regionen. Men idag fokuserar vi på Jupiters blod!
Sangoviesedruvan ger rik fruktighet, hög syra och stadig tanninstruktur. Karaktären bjuder mörka syrliga körsbär, kryddor och bittra körsbärskärnor, pinje, färska örter, tomat och te. Enklare sangioveseviner bör drickas unga. Men kommer man upp i pris och kvalitet kan dessa viner vara extremt långlivade, och vinna stort på lagring.
Vinerna är ytterst matvänliga – tänk på Toscanas ragú, fina ostar, pasta, lardo, coppa och underbara styckdetaljer från regionens kända biffdjur.
Nedan har jag valt ut lite sangiovesefavoriter. Från smakrika men lite enklare att dricka nu, till lite dyrare som gärna kan sparas några år.
Buona fortuna!

2015 Terreno Chianti Classico
Artikelnummer 2373, 129:-
Italien, Toscana , Chianti , Chianti Classico
EKOLOGISKT

Terreno ligger endast 5 minuter utanför Greve in Chianti, 30 minuter utanför Florens, i Toscana. Här delar svenska familjen Rhune med sig av sin stora passion för vin, mat och italiensk kultur.
Brunello di Montalcino ligger i Toscana, drygt sex mil söder om Siena. Druvorna till detta vin kommer från från producentens egendom i Val di Suga.
Utomordenligt bygge! Vinet har redan en viss utveckling då det har några år på nacken och går finfint att dricka nu. En Brunello med mjuka, kännbara tanniner, balanserad syra och en brunröd nyans. Vinet är elegant med viss kryddighet och bjuder på saftiga röda bär, nypon, stall, kanelstång tryffel, svampskog och eneträ. Njut till alla typer av mörkt kött, alternativt en härlig charkbricka

2012 Brunello di Montalcino Il Marroneto
Artikelnummer 79074, 590:-
Italien,Toscana , Brunello di Montalcino
Il Marroneto köptes 1974 av Giuseppe Mori, fader till nuvarande ägaren-Alessandro Mori. Alessandro arbetade från början som advokat men föll handlöst för sin pappas egendom, och vinmakeriet. Idag är det Alessandro som gör vinerna med en enorm passion, fokus och omsorg. Han följer druvorna från vinrankan, till skörd och sist till buteljering som om vinerna vore hans barn.
Il Marroneto är en ytterst elegant, lite blommig Brunello med precision i sin rena och fina karaktär. Vinet har en stor och komplex personlighet och kommer att leva många år till. I karaktären syrliga körsbär, lavendel, mörk chokladpralin, blöt höstskog, lakritspulver, pepparkorn, nygarvat läder och körsbärslikör. Njut nu och fram till 2032.