Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Baijiu
Skriven av Magnus Reuterdahl

Ganbei – det är dags för baijiu

Slå klackarna i taken! Rulla hatt! Det är Baijiu-fest i natt! Trots att semestrarna är på väg att ta slut så lever de ljumma nätterna kvar länge än och det finns fortfarande mycket att njuta av innan hösten är här. Den 8-9 augusti är det till exempel är World Baiju day. Då ska jag fira stort!

Den 8-9 augusti firas den internationella baijiu dagen på många platser i världen. Att den firas dessa två dagar beror på att siffrorna 8 och 9 på kinesiska (mandarin) uttalas som och jiŭ, dvs bajiu (nästan). Då ska jag fira genom att korka upp och dricka baijiu samt äta riktigt bra kinesisk mat!

Kinesisk miniparlör för den törstige!

Baijiu är kinesisk sprit och betyder ungefär vit sprit, ordet kommer från kinesiskans jiu som betyder alkohol. Den liknar brännvin i stilen även om smaken är mer aromatisk och jästig i den kinesiska spriten. Det är en sprit med umamitoner! Ordet jiu används i nästan alla benämningar av alkoholhaltiga drycker i Kina. Huangjiu är gult vin (ofta gjort på ris, t ex Shaoxingvin), pijiu är öl och putaojiu är namnet på druvvin, med mera, med mera.

World Baijiu day
Ludvig Sääf är Sveriges Mr Baijiu, han får dock likt Don Quixote slåss för den kinesiska dryckens plats i svenska barer och restauranger, en väderkvarn i taget då de flesta inte förstått dess storhet (än). Han är mannen bakom firandet av Baijiu-dagen i Sverige och förhoppningsvis får ytterligare några upp ögonen för denna dryck under den kommande helgen. Ganbei!

En miljard kineser kan inte ha fel!

Vi i Sverige tillhör det så kallade vodkabältet. Det är ett område i norra Europa, Ryssland och delar av Asien där spritdrycker har dominerat alkoholkonsumtionen under lång tid. Detta begrepp kommer från Time magazine år 1964. Trots detta har vi på något sätt missar Baijiu. Time missade å andra sidan att det dricks och produceras ohemula mängder sprit i Kina. Så mycket att vi i vodkabältet kan tyckas vara måttliga i vår konsumtion även när vi drack som mest.

Baijiu är världens mest producerade sprit. I Kina destilleras omkring 10 miljarder liter per år. För att förstå hur mycket detta är kan vi jämföra med produktionen av vodka, den motsvarar cirka 4 miljarder liter per år, i hela världen.

Vad är baijiu?

Baijiu är en vit destillerad spritsort, den har vanligen en alkoholhalt på 40-60%. Det är en gammal och traditionell dryck med rötterna ned i medeltid, sannolikt ännu längre tillbaka i tiden. Den destilleras oftast på durragräs, den görs också på andra råvaror som ris, vete, korn, majs eller sötpotatis med mera. Vilket som är bäst? Du får se till att prova!

World Baijiu day 2020

Baijiu skiljer sig från annan destillerad sprit. Innan den destilleras så jäser man den, denna process kallas för jiuqu. Jäsningen görs antingen i gropar i marken eller i behållare av lera eller betong och den kan göras med flera olika metoder. Efter jäsningen destilleras och lagras spriten innan den buteljeras. Dessa olika processer skapar de olika stilarna av den kinesiska spriten.

Det finns 12 olika smakkategorier för Baijiu. De är baserade på dryckens doft snarare än dess smak. Tre stilar är vanligare än de andra, jiang xiang (sås-doft), nong xiang (stark doft) och qing xiang (mildare doft). Dessa skapar ett helt nytt universum av smaker och dofter som alla är tydligt kopplade till de olika kinesiska köken. Det finns officiellt åtta olika kök i Kina, men det finns åtminstone 55 erkända minoritetsbefolkningar och över 400 inofficiella, så det finns många olika kök och variationer på kök att mixa baijiu med.

Tre små baijiu

Baijiu är en måltidsdryck. Den smakar bäst tillsammans med mat, särskilt kinesisk mat. Rätt baijiu förhöjer såväl matens smaker som stämningen kring bordet. Drick den inte iskallt som snaps utan lite närmare rumstemperatur. Även om jag älskar baijiu så kräver den  precis som många andra smaker och dofter i Kina något av tillvänjningsprocess. När du väl fått blodad tand är det dock svårt att tänka sig världen utan dem.

Jag har valt ut tre sorter, tre personliga favoriter när det kommer till Baijiu som finns tillgängliga i Sverige. De är perfekta att inleda din resa in i Baijiuns smakliga värld. Det är tre olika baijiu, i tre olika stilar, en med stark doft, en med mild doft och en med sås doft. Prova, njut och låt dig indoktrineras. Baijiu är såväl historia som framtiden!

Luzhou Laojiao Touqu

Luzhou Laojiao Touqu Baijiu, Kina, 410:-, Nr 83547, Systembolaget beställningssortimentet (stark doft)

För mig är detta en perfekt start på din baijiu-resa. Här finns allt det som jag lärt mig att associera och älska när det kommer till baijiu.

Luzhou Laojiao Touqu har grundsmakerna, doften och sötman. I smaken finns en fruktighet med smak av mogna bananer, jäst, blåmögelost och en kryddighet. Detta tillsammans gör att den är utmärkt till heta rätter. Alkoholen i sig ger ett inslag som liknar den kittlande och lätt bedövande känslan som finns hos sichuanpeppar. Börja med denna för att få en känsla av hur bra baijiu ska smaka.

Luzhou Laojiao Touqu är en perfekt allround baijiu som ger dig grunderna!

Luzhou Laojiao Touqu

Beijing Red Star Erguotou Baijiu 8 Years, Kina, 387:-, Nr 83287, beställningssortimentet Systembolaget (mild doft)

Erguotou är Pekings stolthet och min personliga favoritstil. Red star är den mest kända producenten. Namnet Erguotou betyder att den är gjord på sprit från den andra destilleringen. Stilen i sig är gammal och har sina rötter i Qing Dynastin men den fick ett uppsving under Mao och under republiken Kina. Arbetare skulle inte dricka vad noblessen smort kråset med. Baijiu är ett opium för folket!

Beijing Red Star Erguotou Baijiu 8 Years är fruktigt, fräscht, lite aromatiskt med inslag av gröna äpplen, citrus och torkade blommor och i avslutet finns en lite jästig nötighet. Spriten är torr i kanten men har en mjukhet i kroppen och ett kryddig lite eldigt avslut. Detta är sprit som ger hår på bröstet, svettpärlor i pannan och får maten att smälta i magsäcken.

Beijing Red Star Erguotou är en baijiu som passar bra till lite mildare mat, dumplings, inälvsmat (gristarmar- wow), hot-pot, bönor med mera. Denna är smakrik och ger den mildare maten lite extra fart och värmer under kalla vinterdagar. En sprit som gjord för norra Kina och det klimat vi har i Skandinavien.

Luzhou Laojiao Touqu

Kweichow Moutai Feitian, Kina, 2727:-, Nr 86518 Systembolaget beställningssortimentet (sås-doftande)

Moutai är det mest kända baijiu-märket utanför Kina och det är en producent med rötterna ända ned i Ming-dynastin. Kweichow Moutai Feitian är dyr och ett av producentens flaggskepp. Detta är en baijiu som visar att baijiu inte behöver vara rustikt och svårälskat. Här finns såväl längd, elegans och komplexitet, framförallt har det riktigt finns balans.

I doften finns en umamiton som drar åt ljus soja kombinerat med vita blommor och kryddiga örter. Baijiu är alltid smakrikt, men denna är förhållandevis mjuk och mild. I smaken finns toner av vita blommor, torkade örter och exotiska kryddor. Den ligger kvar länge och en fin ton av valnöt kommer fram i avslutet samt en hint av sötma som ger den balans och döljer alkoholens eldighet.

Detta är finsmakare-baijiu och den som är närmast att vara en avec i stilen. Vill du i sann kinesisk stil dricka den till mat så rekommenderas lite mildare rätter med mycket umamitoner, till exempel svamp som skogsöron eller rätter gjorda i sojamarinader, se receptet ovan.

Fira world baijiu day

Snart så börjar banketten för min del, men det händer mycket mer. Det kommer göras baijiusmakande glass och drinkar på baijiu runt om i Stockholm med omnejd och förhoppningsvis i andra städer. Nedan hittar du några ställen där du kan smaka baijiu i helgen eller framöver. Vi har också skrivit om var du kan hitta riktig kinesisk mat i Stockholm i denna artikel.

Ganbei!

Magnus Reuterdahl

Fira world baijiu day med att äta kinesisk mat. Befinner du dig i Stockholm rekommenderar jag med varm hand R.Asia i Solna eller Formosa i Gamla stan. För bägge restaurangerna gäller att du bör beställa från à la carte menyn alternativt specialmenyer. Be att de rekommenderar dig en eller flera baijiu som passar till det du beställer. Under World Baijiu day händer det också mycket annat, läs mer om detta på deras facebooksida, den uppdateras löpande.

World Baijiu day

Något som redan annonserats är att Stikki Nikki kommer göra baijiuglass även i år. Det låter kanske udda, men jag provade förra året och de var riktigt goda, missa dem inte. Jag ser fram emot årets glassar! Vid sidan av detta kommer flera barer att göra baijiucocktails under den kommande helgen, till exempel: Surfers, Zinnia (Magnolias nya cocktailbar på Götgatan), Waipo, Österlånggatan 17 och NoFo Bar i Stockholm samt Miss Voon i Uppsala. Fler är på gång så håll koll på facbooksidan ovanför. Vill du träffa mr Baijiu himself, Ludvig Sääf, kommer han sälja glass med StikkiNikki i Gamla stan den 9 augusti, klockan 14.00.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer