Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fräscha röda grillviner från Frankrike - DinVinguide Magnus Reuterdahl
Skriven av Magnus Reuterdahl

Fräscha röda grillviner från Frankrike

Fräscha röda grillviner från Frankrike. Värmen är äntligen här, nu börjat till och med luften bli varm, åtminstone vissa dagar. Då vaknar aptiten för roséviner och fräscha vita viner men också något gott rött att njuta av vid grillen och till det grillade.

Under våren har jag provat en hel del riktigt sköna rödtjut. Under denna tid på året uppskattar jag främst rödviner i en lite lättare och fräschare stil eller unga mer smakrika viner i en fruktigare stil. Viner som passar till mycket av det som jag ofta lägger på grillen, såsom kyckling, fläskkött, nötkött eller grönsaker.

För att få den där fräschören i vinerna letar jag framförallt efter röda pannor med lägre alkoholhalt, viner producerade på hög höjd eller nära havet samt viner som är förhållandevis unga.

Mer bombastiska viner med breda axlar, högre alkohol och kraftigare karaktär får ligga kvar i källaren och mogna till sig inför höstens grytor och viltkött.

Fräscha röda grillviner från Frankrike

Vad är ett grillvin? Det finns ingen grillillustration på bolagets hemsida och det är inte heller ett vedertaget begrepp i vinlitteraturen eller på WSET-utbildningar. Det finns dock många noteringar i press och smakbeskrivningar om att vissa viner passar till grillad mat.

För mig är ett grillvin något som passar väl med just grillad mat, det ska dock klara många olika nivåer. Gärna allt från hotdogs till en härlig flankstek. Det ska vara viner som är tillgängliga och uppskattas av såväl en vinnörd som ens vänner som bara vill dricka något gott. Med andra ord lite okmplicerat men ett fortfarande riktigt bra.

Just här och nu handlar det om röda viner från Frankrike. Jag har valt ut några viner som jag kommer njuta av under denna vår och sommar, flera gånger! Viner med lite olika profil som man kan växla emellan beroende på vad som vankas från grillen.

Grill

Trenne röda fransoser

Jag har valt ut tre röda viner, alla från Frankrike och alla relativt unga. Låt oss börja med ett vin från Loire. En vinregion som ligger nära havet och förutom strålande vita viner på sauvignon blanc också producerar riktigt fina röda viner på druvan cabernet franc, särskilt i området Chinon.

Rött vin Frankrike LoireCuisine de ma Mere 2020, Chinon, Loire, Frankrike, 129:-, Nr 71529, Systembolaget

Domaine Grosbois gör vinet Cuisine de ma Mere 2020. Det är ett vin som kommer få dig att charmas av druvan cabernet franc.

Det är fruktigt, charmigt och har en riktigt fin struktur. I smaken finns svarta och röda vinbär samt hallon och körsbär. Frukten kantas av en fin lite aromatisk blommighet och färska örter. Vinets struktur kommer med en snygg fatton. Avslutet är saftigt, kryddigt och bär med sig en touch av lakrits och muskot. Detta är ett riktigt charmigt vin med personlighet och finess!

Prova till grillade anklår eller kycklingklubbor, fläskkött och sparris.

Rött vin Frankrike RhoneChâteau Mont-Redon Lirac 2019, Rhonedalen, Frankrike, 169:-, Nr 74814, Systembolaget beställningssortimentet

Château Mont-Redon är nog mest känt för sina viner från Chateauneuf-du-Pape. Detta kommer från det närliggande området Lirac och är gjort på druvorna grenache, syrah och mourvèdre. Vinerna från Lirac är påminner om de från Chateauneuf-du-pape men är ofta lite slankare och elegantare.

Det är ett fruktigt vin med viss kraft, en läcker syra och fin struktur. I smaken finns plommon, körsbär, skogsbär, hallon och viol. Det har fasta tanniner, fina fattoner och en lång kryddig avslutning. Vinet är saftigt, smakrikt och elegant och är gjort i en stil som får dig att vilja ta en extra klunk. Årgång 2019 är riktigt bra!

Detta är ett lite mer smakrikt vin som passar utmärkt till en kraftigare köttbit på grillen såsom en slaktarbiff eller flankstek men också kryddigare krovar.

Rött vin BordeauxChâteau la Forêt 2018, Lalande de Pomerol, Bordeaux, Frankrike, 219:-, Nr 55286, Systembolaget beställningssortimentet 

Nyligen hemkommen från Bordeaux så hittar jag nya favoriter från regionen på löpande band, framförallt från utmärkta årgångarna 2018 och 2019. Detta vin kommer från området Lalande de Pomerol på den högra stranden. Vinet är gjort på cirka 80% merlot och 10% cabernet sauvignon respektive cabernet franc.

Château la Forêt 2018 är ett ungt fruktdrivet vin som är riktigt tillgängligt redan nu. Här finns en pigg frukt, fin fyllighet och bra syra. I smaken finns saftiga plommon, lite syrliga körsbär och en hint av svarta vinbär kantat av en lätt eucalyptus-ton. Frukten fångas in av en snyggt balanserad ekfatston och mjuka men fasta tanniner. Avslutet är långt och kryddigt med inslag av kakao.

Prova till grillat lamm, örtspäckat fläsk eller fågel.

Sammanfattningsvis är detta är tre riktigt bra röda viner, i ganska olika stil, från Frankrike som passar utmärkt till grillat. Jag kommer återkomma med fler tips på grymma grillviner från andra länder under sommaren!

Magnus Reuterdahl

Fräscha röda grillviner från Frankrike- Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer