Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Paris vinmässa 2022
Skriven av Magnus Reuterdahl

Från Paris in i framtiden

Från Paris in i framtiden. För ett par veckor sedan var jag och ett par av mina kollegor på vår första vinmässa på ungefär 2 år, Wine Paris Vinexpo Paris 2022. På mässor får vi möjlighet att titta in i kristallkulan, genom att ta del av vinproducenters framtidsplaner, kommande lanseringar och genom att prova nya samt ibland gamla årgångar. Några av dessa möten gav ett lite djupare intryck, häng med!

Paris är på många sätt vinets huvudstad. Det finns utmanare, men det är få som med fog kan kallas vinet huvudstad. Jag älskar vin från Portugal, Italien, Spanien, Georgien, Nya världen, Centraleuropa med mera, med mera. Frankrike är dock omöjligt att bortse ifrån när det kommer till vin, det är därifrån många av de mest kända vinerna och druvorna kommer ifrån och många av de mest kända vinområdena finns. Därför ser jag Paris som vinets huvudstad!

Wine Paris vinexpo 2022

Wine Paris & Vinexpo 2022

Att Wine Paris & Vinexpo numer huserar i Paris befäster min bild av staden som just vinets huvudstad.

Det som kändes riktigt kul med årets mässa var att producenterna plockat med sig det bästa ur sina portföljer och att många också var på plats, på riktigt. Med det menar jag att inte bara PR-artilleriet var på plats, där fanns också vinmakare och ägare. De som gör vinerna och tar besluten hur de blir. Det ger mässan mer tyngd och relevans på fler nivåer än bara som säljmässa.

För oss på DinVinguide.se gav det möjligheter till upplevelser och berättelser som är värda att skriva om, där vi kan täcka mer än det som står på bolagshyllan just nu. Vi provade viner som kommer komma till Sverige framöver och viner från producenter som vill in på bolaget. Vi kunde också sätta oss ned med dem och diskutera hur de ser på framtiden, hur klimatförändringar förändrar vinvärlden och hur de ser på Sverige som marknad med mera.

Exklusiva dryckestips hos Dinvinguide.se

I denna artikel omnämns flera viner och producenter som inte finns på bolaget just nu och därför vill jag uppmärksamma dig på en ny del av DinVinguide.se, exklusiva dryckestips.

Under denna rubrik lägger vi dels upp lite dyrare viner dels viner som kanske inte kommit till Sverige än eller som kom för länge sedan. Tanken är att det över tid ska bli ett bibliotek över de viner som vi provar, oavsett om de är tillgängliga i Sverige eller inte.

Ännu finns där bara några hundra viner, men vi fyller aktivt på med fler, så håll koll på den lite då och då så hittar du kanske viner du inte ens visste om att du skulle vilja prova. Flera av vinerna som jag refererar till i denna artikel kan du läsa mer om i just våra exklusiva dryckestips.

Från Paris in i framtiden – viner att ha koll på!

På mässan i Frankrike blev det framförallt fokus på franska viner och klassiska områden. Det kändes naturligt att vår omstart på mässgolvet kom att handla om dessa även om det fanns viner från många andra delar av vinvärlden på mässan.

Vi provade bland annat viner från Champagne, Rhône, Bordeaux och Bourgogne. Nedan kan du läsa om några av de viner som fastnade i mitt huvud. Låt oss börja i Champagne. Det blev ett extra fokus på denna regon då vi efter mässan tog vi en liten extra sväng dit och provade yttermera bubblor, det ligger ju liksom nästan på vägen tillbaka till Charles de Gaulle.

Champagne

Laurent-Perrier

ChampagnePå mässan träffade vi Laurent-Perrier och vi följde upp den träffen med ett besök i Champagne. Laurent-Perrier är en producent som jag drack mycket av för några år sedan, men som därefter hamnat lite i skuggan av andra viner, för mig. På senare tid har jag dock lagt märkte till dem igen, mycket tack vare deras vintage 2008 som är riktigt bra.

Laurent-Perrier är en producent som bland annat är kända för att vara pionjärer i Champagne när det kommer till roséchampagner, arbete med brut-nature och att använda ståltankar. Huset har rötterna i det tidiga 1800-talet men det var under Bernard de Nonancourt som det verkligen tog fart. Idag äger de cirka 156 hektar med vingårdar. Roséchampagne har fortfarande en särskild plats i deras hjärtan och det märks för de är utmärkta.

Det som verkligen fick mig i spinn vid detta besök var deras flaggskeppsviner. Deras Grand Siècle No25 som är gjord på en blandning av årgångarna 2006, 07, 08 är utmärkt med en härlig elegans och energi. Det blir något av en 08 med riktigt fin tillgänglighet redan nu. Deras prestige roséchampagne, Alexandra rosé 2004 är också något att hålla koll på. Det är en riktigt bra och charmig roséchampagne, riktigt vuxengodis.

På det stora hela har besöket och provningarna verkligen fått mig att vilja hålla ögonen öppna på nya släpp från Laurent-Perrier.

Abelé 1757

Känner du till Abelé 1757 Champagne?

Jag måste erkänna att jag inte hade någon koll på dem innan jag mötte dem i Paris. De är dock ett av de riktigt gamla husen i Champagne, det är faktiskt det femte äldsta huset i regionen. Nu håller de på att få en nystart med nya ägare, Nicolas Feuillatte, en producent som är betydligt yngre, de startade 1986, läs mer om dem här. Det ser ut som att mötet mellan riktigt lång tradition och ungdomlig energi kan vara en nyckel till framgång!

Wine Paris Vinexpo 2022

Jag provade deras brut som är en charmigt och ganska matdriven champagne med en fin lite mogen ton i smaken. Det är ett vin som sannolikt kommer falla många på läppen när och om det kommer till Sverige.

De viner som gjorde ett riktigt stort avtryck på mig är dock deras två prestige-champagner Le Sourire de Reims rosé 2008 och Le Sourire de Reims brut 2009. Här finns såväl charm som stringens och massor med kvalitet. I dessa viner kan vi också ana lite mer om vad som komma skall med de nya ägarna. Den vanliga bruten är till stor del resultatet av tidigare ägare. Det är ett spännande vinhus att följa som jag hoppas vi får se snart på bolagshyllorna här hemma.

Lafalise Froissart

Lafalise Froissart är en producent som vi inte mötte på mässan men väl under vårt besök i Champagne. Vineriet leds av Paul Froissart som sedan 2015 driver Lafalise Froissart. Detta är ett namn att lägga på minnet. Det är en liten producent med stora viner och hög ambition. Jag tror att de mycket väl kan komma bli ett av de riktigt stora namnen inom några år. Så vill du vara med på tåget från början så är det nu du ska hoppa på.

Paul Froissart första viner buteljerades 2018 och började säljas under 2020. De första årgångarna är inte ekologiska men vingårdarna är under konvertering och kommer bli certifierade under år 2022. De äger idag omkring 5 hektar med vingårdar och gör vin under egen etikett på hälften av druvorna.

I dagsläget gör han tre olika cuvéer, varav två finns i beställningssortimentet. De heter Cuvée 276 (Nr 52242, 739:-) och Cuvée 045 (Nr 52241, 739:-), bägge från 2018. Dessa två viner är baserade på vad hans farmor berättade för honom, hon pekade ut ett par delar av vingårdarna som särskilt bra och verkar ha haft ett riktigt bra öga för kvalitet. Han håller också på att få fram en blanc de blancs 2019, denna är dock inte är färdig att säljas riktigt än.

Paul Froissart gör riktigt sköna viner med stor potential, massor av personlighet, komplexitet och elegans. Utöver det är de givetvis riktigt goda!

Champagne

Maison Louis Jadot & Résonance winery

Från Champagne rör vi oss mot Bourgogne och Maison Louis Jadot samt hinner med en avstickare till deras vineri i Oregon, USA. Vi fick tillfälle att sitta ned och prova några gamla årgångar och några kommande.

Vinerna från Jadot formade till stor del min bild av Bourgogne när jag började lära mig lite mer om regionens viner på 1990-talet och det är viner jag ofta återvänder till även idag. Maison Louis Jadot grundades år 1859, idag äger de mer än 200 hektar med vingårdar i Bourgogne varav mer än 100 är Premier eller Grand Cru. Så i deras portfölj kan vi hitta viner från många av Bourgognes mest legendariska vingårdslägen.

Wine Paris Vinexpo 2022

Min första rekommendation är dock något av instegsvin, ett riktigt bra rött vin som jag kommer njuta av i sommar, Bourgogne Côte d´Or 2019 (Nr 53591, 219:-). Detta är ett rakt, enkelt och riktigt gott vin som är perfekt för ljumma sommarkvällar och grillade ankbröst. Vinet finns i beställningssortimentet.

Ett annat riktigt fint ungt vin som jag ofta njutit av kommer snart i en ny årgång: Pouilly Fuissé 2019 från Domaine J.A. Ferret. Ett klassiskt bourgognevin som produceras inom Maison Louis Jadot. Det har en fin koncentration och härlig längd, är lite flörtigt och riktigt tillgängligt redan nu. Utmärkt att dricka under heta lata sommardagar.

Utöver dessa viner fick vi prova flera riktigt bra viner från klassiska vingårdslägen, dessa brukar dyka upp i tillfälliga lanseringar och i beställningssortimentet. Om du vill utforska Bourgogne och dess olika uttryck och terriorer är de fantastiska viner, men många av dem kräver lite lagring för att nå sin fulla potential. De enklare vinerna kan du njuta av direkt.

Résonance winery

Vi fick som sagt även möjlighet att prova ett par av deras viner från Résonance wines, Oregon, USA. Ett äventyr som de startade over there år 2013. Vi provade ett pinot noir från 2015 och en chardonnay från 2019. Två riktigt bra viner även om det vita föll mig lite mer på läppen. Så håll koll efter Les Coteaux chardonnay 2019, det är ett vin med där nya världens frukt och strukturen samt elegansen från Bourgogne får mötas i en skönt äktenskap.

Wine Paris Vinexpo 2022

Cave de Tain

Från Bourgogne tar vi oss till norra Rhône och kooperativet Cave de Tain. Under en period var deras Crozes-Hermitage rouge ett vin jag nästan alltid hade hemma. Efterhand sökte jag mig nya jaktmarker och glömde bort norra Rhône lite grann, tills jag för några år sedan började hitta tillbaka igen. Därför var det riktigt kul att prova igenom några av Cave de Tains viner på mässan och se var de står idag.

Cave de Tain är en stor producent, de gör viner från omkring 900 hektar av vingårdar, främst i Crozes-Hermitage, Hermitage, Saint Joseph, Saint Péray och Cornas. Stort behöver dock inte betyda dåligt och kooperativen har något av en nyrenässans i Europa, Cave de Tain är ett bra bevis på detta. Majoriteten av vingårdarna ligger inom en radie av 15 km från vineriet och under de senaste åren har de satsat på att modernisera vineriet, är certifierades för hållbar utveckling och arbetar med att få sina medlemmar att certifiera fler vingårdar ekologiskt.

Det var intressant att prova deras ekologiska Crozes-Hermitage, den fanns inte när jag drack deras viner för 10-15 år sedan. Årgång 2018 finns på bolaget (Nr 2815, 209:-). Det är ett riktigt bra vin som sannolikt kommer att bli bättre och bättre de kommande åren i samband med att fler vingårdslägen kommer bli certifierade ekologiskt och urvalet av druvor kommer bli allt större.

Att Cave de Tain har något stort på gång förstod vi dock på allvar när vi provade deras vita Hermitage ’Au Coeur des Siecles’ Blanc 2017. Ett strålande vin med en härlig tillgänglighet. Jag hoppas på att vi får se det i Sverige, snart, för det är vi värda!

Wine Paris Vinexpo 2022

E. Guigal

Vi stannar kvar i Rhônedalen och norra Rhône med ett besök hos den klassiska producenten E. Guigal. Det är ytterligare ett välkänt namn för alla oss som älskar viner från Rhônedalen. Här fick vi prova det mesta av det bästa och det är en imponerande mängd riktigt högkvalitativa buteljer som kommer från denna familj.

Domaine Guigal grundades av Etienne Guigal 1946 och det är fortfarande ett familjeföretag. De gör fantastiska viner och några av de bästa kommer från området Côte Rôtie, de så kallade La-la-la-vinerna. Det vill säga vinerna från La Mouline, La Landonne och La Turque. Detta är dock långt från allt de gör, här finns också fantastiska viner från Hermitage, Condrieu och många andra delar av Rhônedalen.

Wine Paris Vinexpo 2022

Jag skulle kunna lägga upp en lång lista med viner som jag önskar att min källare svämmade över med från Guigal, men jag har valt ut ett par strålande exempel bland vinerna vi provade.

Jag vill börja med att slå ett slag för Condrieu. En lite bortglömd skatt bland Rhônes vita viner. Guigals Condrieu 2020 La Doriane är ett fantastiskt vin (Nr 93553, 799:-), det blir faktiskt inte så mycket bättre än så här! Ett annat strålande vitt vin kommer från berget Hermitage och är Ermitage Ex-Voto 2018 blanc. Det är något speciellt med vinerna från Hermitage, en kombination av kraft, elegans och massor av komplexitet i perfekt balans, detta behöver dock några år i källaren.

Côte Rôtie en plats som välsignats av vingudarna. Om du inte faller platt för La Mouline 2018 rouge så har du helt enkelt fel. Detta är ett vin som tar dig till vinnirvana på studs, det är ett vin som med rätt lagring kommer nå perfektion. Ett annat rött vin som också har potential att nå fullkomlighet är Ermitage Ex-Voto 2018. Det är ett vin som verkligen visar att viner från Hermitage tillhör de riktigt stora vinupplevelserna. Om du har möjlighet, bunkra upp med alla fyra vinerna när de blir tillgängliga…

Pape Clément

Vi avslutar i det kanske mest klassiska av vinområden i Frankrike, Bordeaux och med Château Pape Clément. Slottet ägs sedan 1980-talet av Bernard Magrez. Det sägs vara den äldsta vingården i Bordeaux och att de ska ha producerat mer än 700 årgångar, om det stämmer eller inte ska jag låta vara osagt, det är dock början på en bra historia.

Slottet ligger strax sydväst om staden Bordeaux och vingårdarna ligger i appellationen Pessac-Léognan. Det är en appellation som är mest känd för sina strålande vita viner på druvorna sauvignon blanc och sémillon, men där produceras också riktigt bra röda viner med en fin polerad ton.

Wine Paris Vinexpo 2022

Chateau Pape Clément är intressanta för att de gör riktigt bra viner men också för att de satsar på vinturism, vilket fler skulle behöva göra i Bordeaux. Jag tror atyt det skulle kunna vara nyckeln till att fler återupptäcker området och dess viner. Du kan till exempel bo på slottet Pape Clément och verkligen andas in lite av det klassiska och historiska Bordeaux. Det är också ett av de slotten som vi lyfte fram när vi provade Bordeaux en primeur 2020, läs mer här.

Till våren kommer vi att besöka dem på plats i Bordeaux och ett antal andra vingårdar för göra en djupdykning i Bordeaux’ viner, så vi återkommer till dem inom kort. Chateau Pape Clément viner brukar finnas på bolaget då och då, just nu är de dock slutsålda. Håll dock ögonen efter dem om du är på restaurang eller vid kommande släpp.

Au revoir

Magnus Reuterdahl

Från Paris in i framtiden – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer