Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Frankrike
Skriven av Magnus Reuterdahl

Fokus Alsace druvan riesling

Med fokus på Alsace, druvan riesling. Julen är över och ett nytt år har startat, vad är då bättre än att börja med en ädel druva såsom riesling. Alsace är ett av det klassiska områdena för druvan och här produceras några av världens bästa viner gjorda på just riesling. Häng med!

Alsace är ett spännande område med massor av historia, pittoreska byar och god mat men framförallt med riktigt bra viner. Regionen ligger i den nordöstra delen av Frankrike och sträcker sig från den tyska gränsen i norr och utmed denna söderut mot de franska alperna.

Området har periodvis tillhört Tyskland och om du reser från Pfalz, strax norr om Alsace ned genom Alsace kommer du se många likheter i bebyggelse, kultur och landskap. Men det finns också en hel del som skiljer sig mellan de två områdena, läs mer om vinregionen Alsace i vår Alsaceskola.

Frankrike

Det har producerats vin i Alsace under lång tid, ända sedan romarna anlade härläger i området. Mest känt av dessa platser är sannnolikt Argentoratum, idag kallat Strasbourg. Romarna planterade vin och ett av arven de lämnade efter sig är kunskapen om att framställa vin. Över tid har dock vinerna förändrats, druvor förädlats och en egen regional stil skapats. De viktigaste druvorna i Alsace är riesling, gewurztraminer, pinot gris och muscat men det produceras också en del riktigt bra röda viner på pinot noir. Missa inte heller de utmärkta bubbel som görs här, cremant d’Alsace, läs mer här.

Regionen ligger öster om bergskedjan Vogeserna, vilken skyddar Alsace och gör att det är förhållandevis lite nederbörd och många soltimmar i området. Tillsammans ger det en lång växtperiod och därmed vin med ett fint djup och bra längd.

Alsace

Alsassikt vin

När det kommer till vinernas stil har de genomgått en förändring under senare år, men de har fortfarande kvar sin själ. Det vinmakarna har gjort är att följa med i omvärldens utveckling att göra vinerna renare, fräschare och mer eleganta. Detta har gjort vinerna mer torra i stilen och fått ekfatstonerna att hamna mer i bakgrunden. För mig har detta gjort vinerna mer intressanta och gjort det lättare att känna igen de olika terriorerna. I jämförelse med tysk riesling är de ofta lite fylligare och har lite högre alkoholhalt än de från Tyskland.

I Alsace finns idag drygt femtio olika vinlägen som är betecknade Grand Cru och det är från dessa du hittar det mesta av det bästa, även om det också görs en hel del bra enklare viner, några hittar du längre ned i artikeln. När det kommer till Alsace är det producenten, läget och druvan jag utgår från när jag köper viner.

FOKUS ALSACE DRUVAN RIESLING

Alsace är en vitvinsregion. Omkring 90 procent av vinet är vitt eller mousserande och för dessa viner är riesling den enskilt viktigaste druvan. Omkring 20% av odlingarna i regionen utgörs av just riesling. Omkring 10% är röda och roséviner.

Jag älskar riesling, det är en druva som ger viner med massor fräschör, elegans och fruktighet samtidigt som det bär med sig komplexitet och längd. Vinerna kan också oftast lagras med utmärkt utveckling. Riesling är en ärlig druva, den tar upp så mycket av odlingsplatsens terroir men också mycket av vinmakarens intention. Det är en druva som ger potential för verkligt stora viner!

En del väljer bort riesling för att de tror att det bara görs söta och kladdiga viner på druvan. Tyvärr är det många som odlar druvan för kvantitet istället för kvalitet, de vinerna glömmer vi dock bort idag. Går du upp lite i pris så kommer du hitta fantastiska viner, osavsett om de är torra eller söta. I bra riesling kommer syran att balansera ut det söta och fruktigheten ge de riktigt torra vinena lite värme och charm. När det kommer till riesling är balans A och O.

vindruvor

Mat & riesling

Riesling är en druva som passar till många olika råvaror. Torr riesling fungerar utmärkt till stekt och grillad fisk, skaldjur. Om den har lite fruktighet kommer den också att passa till fågel och fläskkött. Den höga syran och torrheten gifter sig utmärkt med det feta. Överlag passar den till vegetariska rätter gjorda på baljväxter och rotfrukter.

En halvsöt riesling eller en riesling med lite fruktsötma gifter sig perfekt med mer kryddstark mat från de kinesiska köken i Sichuan, Hunan, Chongqing, Guizhou eller Yunnan men också med mat från Korea, Sydostasien, Centralamerika, Indien med flera.

Personligen dricker jag främst alssaisk riesling till rätter gjorda på fågel eller fläskkött samt till hetare mat från de olika asiatiska köken.

Fokus Alsace druvan rielsing – vintips

Det finns många bra viner från Alsace att hitta på Systembolaget. Många av dem finns dock bara i beställningssortimentet och en del av dessa finns bara som kollibeställningar eller i lokala sortiment.

Jag har dock hittat en hel del bra viner som finns på bolagshyllorna och kompletterat med något som finns i beställningssortimentet. Just nu finns det omkring 170 viner från Alsace gjorda på eller med riesling att beställa eller köpa på bolaget. Med andra ord finns det mycket att prova och upptäcka.

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2020, Alsace, Frankrike, 109:-, Nr 22257, Systembolaget

Gustave Lorentz riesling réserve är ett vin som är ett bra instegsvin för att få en känsla av vad Alsace har att ge idag.

Det är ungt och okomplicerat, charmigt och gott med en fin balans mellan det fruktiga och fräscha. Här finns smak av friska äpplen, stenfrukter, ananas och citrusfrukter som lime och grapefrukt. Avslutet är långt och drar ut i en fin örtighet. Vinet startar igång saliveringen. Utmärkt till fisk eller skaldjur

Månadens Vinhus: TrimbachTRIMBACH RIESLING 2018, ALSACE, FRANKRIKE, 150:-, NR 2639, SYSTEMBOLAGET

Trimbach riesling är ett klassiskt alsacevin som har följt med tiden och är såväl modernt som fräscht i stilen. Årgång 2020 är riktigt snyggt!

Det är ungt, friskt och har en ren fruktighet. Smaken har inslag av gröna äpplen, gråa päron och citrusfrukter. Det är lätt blommigt med ton av aromatiska örter och stenkryddighet i avslutet. Här finns såväl elegans som lite komplexitet. Detta är en riesling som är utmärkt till mat såsom grillad fisk, skaldjur eller rätter med ljust kött.

Vitt vin FrankrikeGruss riesling Vielles Vignes 2020, Alsace, Frankrike, 168:-, Nr 73281, Systembolaget beställningssortimentet (OBS kolli om 6 flaskor, totalt 840:-)

Gruss vingårdar ligger vid byn Eguisheim. De gör riktigt bra viner från såväl grand crulägen som från blandade vingårdar, alla med en riktigt fin koncentration.

Detta är ungt och friskt vid med en tydlig citruston som drar åt grapefrukt. Under denna finns toner av nektarin och gröna äpplen samt en lätt blommig örtighet. Vinet har en bra struktur med en lätt kyss av ekfat och en lång stenkryddig avslutning. Det är elegant, modernt och precist men också tydligt alsassikt i tonen. Utmärkt till fisk eller fågel.

Vitt vin FrankrikeDOPFF SCHOENENBORG GRAND CRU RIESLING 2017, ALSACE, FRANKRIKE, 219:-, NR 6484, SYSTEMBOLAGET

Dopff gör många bra viner, de bästa kommer från Grand Cru lägen. När det dessutom börjar få lite ålder så ger de fin leverans som i detta vin från Schoenenbourg.

Vinet är från 2017 men det är fortfarande ungt i smakerna, men det har börjat att djupna en aning och få mer djup i frukten. Här finns en fin fruktig ton med smak av gröna och gula äpplen, citrusfrukter och exotisk frukt kantat av aromatiska örter. Vinet har en bra struktur och en fin längd med lite salinitet och kryddighet i avslutet. Det är riktigt bra nu, men det kommer bli än bättre under de kommande 3-5 åren och har potential att lagras betydligt längre än så.

Vitt vin FrankrikeWolfberger Pfersigberg grand cru Riesling 2017, Alsace, Frankrike, 299:-, Nr 2513, Systembolaget

Wolfberger är ett kooperativ som gör viner från 15 olika Grand Cru-områden i Alsace, detta kommer från Pfersigberg vid Eguisheim.

Även detta grand cru vin är från årgång 2017. Det är ett vin med en riktigt härlig syra som drar åt citrustoner och en ren fruktighet. I smaken finns aprikos, nektariner, äpplen och grapefrukt. Eftersmaken är lång och lite kryddig samt med inslag av rivet citronskal. Ett vin med fin koncentration och energi som kommer passsa utmärkt till såväl skaldjur som fisk.

Detta är fem riktigt bra riesling från Alsace med lite olika anslag, de är en utmärkt början för att upptäcka eller återupptäcka Alsace!

Magnus Reuterdahl

 

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer