Svenska flaggan
Bairrada Portugal Filpa Pato
Skriven av Magnus Reuterdahl

Filipa Pato, Bairradas okrönta vindrottning

Jag är ofta i Portugal. Det är jag för att jag gillar landet och för att det finns riktigt bra viner där. Trots att Portugal är relativt litet till ytan har jag ännu inte besökt alla dess vinregioner. Det är dock något jag jobbar på. Mitt senaste besök gick till vinregionen Bairrada och vinproducenten Filipa Pato.

Bairrada är kanske inte det mest kända vinområdet i Portugal. Om vi ser till kvaliteten på vinerna borde de dock vara det. Området ligger förhållandevis långt norr ut i Portugal, söder om Porto, nära Atlantkusten. Stora delar av området är flackt med mjuka kullar. Svala havsvindar hjälper till att ge friska viner.

Historiskt kunde det variera rejält mellan årgångarna. Variationen finns fortfarande, men såväl lägsta nivån som högsta nivån har ökat. Sedan finns det bättre och sämre producenter, bland de bästa är far och dotter Pato.

Bairrada Portugal Filpa Pato
Bairrada

I Bairrada är det druvan baga som regerar. Det är en blå druva som kan ge viner med stor komplexitet och massor av elegans, om än lite rustik. I stilen är det inte ovanligt att de röda vinerna på baga minner om viner gjorda på druvorna nebbiolo och/eller pinot noir.

Vinerna från Bairrada är ofta mer lättillgängliga än nebbiolo och pinot noir som unga, men de går att lagra med gott resultat. De är ofta lite kralligare och fruktigare än de gjorda på pinot noir eller nebbiolo. De kan också ha tydliga tanniner. Det som kiljer ut vinerna från Bairrada är att de ofta har havstoner med en fin sälta snarare än de skogstoner och inslag av färsk svamp som kan finnas i vinerna från Piemonte och Bourgogne. Vinerna passar utmärkt till leitão, den helstekta spädgrisen som är traditionell mat i området.

Bairrada Portugal Filpa Pato
Filipa Pato

Filipa Pato, Bairrada, Portugal

I vintras besökte jag Bairrada för första gången och fick träffa en av Portugals mest intressanta vinmakerskor, Filipa Pato. Familjen Pato är portugisisk vinadel av finaste märket. Familjen har fem generationer med vinmakare, varav Luis Pato, Filipas pappa, sannolikt är den mest kända.

Luis Pato började med vin i början av 1980-talet och är en av de som verkligen lyft kvaliteten för Bairrada. På ett sätt är han en förnyare, men å andra sidan är hans viner ganska traditionella. Hans främsta bidrag är kvalitetshöjningen, arbetet i vingården och vineriet samt att arbeta med traditionella druvor. Han var också en av dem som gjorde Bairrada känt internationellt.

Bairrada Portugal Filpa Pato
Gamla vinstockar i en av Filipa Patos vingårdar.

Efter att Filipa Pato utbildat sig bestämde hon sig för att följa i sina förfäders spår. Hon tog dock inte den enkla vägen genom att börja arbeta med sin far utan hon startade eget. Sedan kan man ju diskutera hur lätt det är att arbeta under sina föräldrar.

Filipa arbetar idag tillsammans med sin man William Wouters som är sommelier och restauratör. Kanske är det den kombinationen som gör att deras viner, trots viss galenskap och experimentlusta är balanserade och matvänliga. Filipa Pato har gått sin egen väg och skapat en egen plattform. Vinerna är minst lika bra som sin pappas. Personligen tycker jag att de är mer personliga och spännande. Ledorden i vinerna är fräschör, balans och struktur.

Bairrada Portugal Filpa Pato
En gammal vingård som Filipa Pato räddat från att försvinna.

Filipa har cirka 15 hektar med vingårdar. Några är förhållandevis nyplanterade och några har riktigt gamla stockar, vissa är över 100 år. Alla viner är ekologiska. År 2014 började hon att ställa om till biodynamisk odling och från och med nästa år är hon certifierad. Några vingårdar kommer dock ta ytterligare något eller några år innan de är certifierade då de är nyplanterade eller nyinköpta. Vid sidan av vinodlingarna i Bairrada äger man även vinodlingar i Dao.

Om några av Filipa Patos viner

När jag var på plats var det extra kul att få reda på att ett av Filipa Patos viner är på väg till bolaget. Den fjärde maj kommer hennes röda vin Território Vivo 2015 (259:-, Nr 92184) upp på hyllorna. Det är ett vin gjort på 100% baga.

Bairrada Portugal Filpa Pato

Território Vivo är ett utmärkt sommarvin som passar till såväl grillat och stekt kött som till kallskuret eller för all del att njuta av i bersån. Här finns en fin fruktighet med inslag av röda körsbär och röda och mörka skogsbär. Det har snygg struktur, en fin rak syra och en härlig kryddighet och tydliga tanniner. Avslutet är långt och har en fin örtighet samt inslag av sälta. Det är elegant, komplext, lättdrucket och mycket charmigt.

Filipa Pato gör också ett rött vin i amfora på baga. Detta görs i två 300 liters amforor. Vinet heter Post Quercus baga 2016 och säljs i halvlitersflaskor. Det är osäkert om vi får några av dessa flaskor till Sverige – men om de kommer, slå till!

Bairrada Portugal Filpa Pato

Post Quercus är lite mer fruktdrivet och intensivt än Território. I smaken finns körsbär, jordgubbar och solmogna plommon. Det har fina sandiga tanniner, en bra syra med fin energi. Sammantaget är det lite busigt, lite galet, lite rustikt och riktigt bra. Avslutet är långt och smakrikt och det passar perfekt till grillat fläskkött eller grillad fågel. Detta är en personlig favorit!

När jag varit i Portugal har Filipa Patos mousserande vin Pato 3B blanc de blancs brut nature varit lite av mitt standardbubbel.

Bairrada Portugal Filpa Pato

Det är rent och fräscht och har en riktigt snygg syra och bra mousse. Det är ett utmärkt vin att starta kvällen med. I smaken finns citrustoner och en härlig havssälta som får snålvattnet att verkligen rinna till. I avslutet känns en viss krämighet och en lite ton av mandelskorpor. Här finns såväl elegans som struktur och en fin längd. Perfekt till skaldjur.

Galenskapen i detta vin ligger mer i namnet än i smaken. Det heter blanc de blancs trots att det är gjort på två druvor, bical (70%) och baga (30%), varav det senare är en blå druva. Vinet görs med traditionell metod, hon gör också ett mousserande rosé, jag föredrar dock det vita. Det tredje B:et står för Bairrada. Vi får se om det kommer hit eller inte.

Passa på att prova baga och vin från Bairrada i maj och se till att du har några flaskor att njuta av under våren och sommaren, det kommer jag att göra. Om 3B kommer så har du också ett schysst sommarbubbel i värmen!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer