Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Semla
Skriven av Magnus Reuterdahl

Fettisdagen, semla & punsch

Idag är det Fettisdagen. Den infaller den 7:e tisdagen innan påsk. Du är nu tillåten och anbefallen att äta semlor, men hur äter du din semla och vad dricker du till den? Jag dricker gärna punsch till min.

Det finns många helgdagar och dagar med särskilda namn i vår kalender. En sådan är Fettisdagen. För det flesta av oss betyder det att det är dags att äta semlor, men vad är det för en dag, egentligen?

Fettisdagen är en av tre dagar som inleder fastan, som ska pågå till Påsk. De andra två dagarna är fläsksöndag och blå måndag. Dessa tre dagar kallas för fastlagen, då gäller det att bygga upp ett stort lager med fett i kroppen för att klara den långa fastan. Därav semelfrossan.

Namnet fettisdag är ett gammalt namn som är känt sedan slutet av 1500-talet  Dagen har också andra namn, till exempel vita tisdagen eller mardi gras.

om ordet semla

Semlan heter egentligen fastlagsbulle eller hetvägg! Semla är ursprungligen ett stockholmsuttryck som kommit att blivit standard över hela landet. Hetvägg kommer från tyskans heisse Wecken och betyder ungefär varm bulle eller varm kil. Med kil avses det kilformade locket på semlan. Fastlag syftar på tiden innan fastan och uttrycket semla kommer sannolikt från latinets simila, vilket betyder det finaste vetemjölet.

Traditionellt var semlan en vetebulle som åts med varm mjölk. Det är detta många kallar en hetvägg. Personligen är jag inte så glad i det, men alla har sin egen smak, jag äter den torr och har drycken vid sidan om.

Fettisdagen

Vad är en semla?

En klassisk semla är en vetebulle som gröpts ur. Det urgröpta brödet blandas med grädde, smör och mandel och återförs i urgröpningen. Därefter tillsätts en klick vispgrädde och på toppen lägger vi den övre brödbiten (kilen). Över denna siktas det med florsocker och vips så har vi en semla.

Vispgrädden är ett lite senare tillägg till semlan. Den blir populär efter 1:a världskriget och har därefter blivit en del av bakverket. Jag tycker att grädden blir ännu godare om den smaksätts med en liten skvätt punsch, arrak eller rom. Semlan utvecklas dock hela tiden och det kommer en strid ström av nya varianter med olika fyllningar, toppingar, bröd och smaksättningar.

Vad dricker du till semlan?

Vad dricker du till din semla? Vissa dricker kaffe, andra äter den  som sagt med varm mjölk och jag gillar semlor och punsch! En kall söt och kryddig punsch gifter sig fint med den lite sötkryddiga bullen och mandelmassan. Det blir än bättre om du som jag också har en skvätt arrak eller punsch i grädden, då blir combon perfekt.

Punsch

Punschen är eller kanske mer korrekt var vår nationaldryck. Den har blivit lite bortglömd, vilket är synd. Det kan dock kanske anas en ljusning för punschen då det kommer fler och fler punschsorter på bolaget. Med fler sorter kommer också fler varianter och smaker. I sortimentet finns såväl traditionella som mer moderna och en del som är lite mer exklusiva.

Precis som många andra förälskade jag mig i punschen på universitet. Där serverades den iskall och inmundigades under munter sång vid högtidliga sittningar, eller åtminstone under sittningar.

Några punscher att dricka till semlan

Punsch är lite förenklat en söt arraksbaserad spritdryck. Drycken har funnits i Sverige sedan 1700-talet. Inledningsvis dracks den varm, vilket en del fortfarande gör till ärtsoppan. Vanligen dricker vi den idag dock kall. Det bruket påbörjades under mitten av 1800-talet och det är det idag vanligaste sättet att dricka den.

Jag vet inte hur vanligt det är att dricka den till semlor, men oavsett vilket så det en riktigt trevlig kombination.

Som du kan se finns det flera trevliga punscher att välja emellan, detta är blott några:

Punsch

Carlshamns flaggpunsch, Finland, 164:-, Nr 58804, Systembolaget (500 ml)

Detta är den kanske mest kända punschen då den finns på de flesta bolag och har en lång historia. Den har kopplingar hela vägen tillbaka till brännvinskungen L.O. Smith och började att produceras på 1850-talet.

Doften påminner lite om en mild rom men smaken är sötare. Den har en lite oljlig textur och en fin arraksskärpa. I smaken finns apelsintoner och smak av citronskal samt i bakgrunden en ton av banan och exotiska frukter. Flaggpunschen har en fin eftersmak med en kryddighet som drar lite åt anis. Detta är en distinkt punsch med fin balans.

Carlshamns flaggpunsch finns också att köpa i en mindre flaska, om 200 ml (82:-, Nr 588).

Punsch

Facile Punsch, Sverige, 269:-, Nr 637, Systembolaget (700 ml)

Denna punsch är lite modernare och presenterads för världen år 1993. Den är gjord på både rom och arrak. Romen kommer från Jamaica och arraken från Java i Indonesien. Såvitt jag vet är detta den första svenska punschen där rom används i smaksättningen. Producenten gör också Trosa punsch.

I doften finns en kombination av arrak och rom samt lite ekfatstoner. Smaken är söt, mogen, fylld med torkad frukt, romrussin och en fin fatkryddighet. Här finns också en lite djupare ton som drar åt bränt socker och rostade mandlar. Punschen har ett fint avslut med en liten eldighet som bryter av och ger fräschör. Den har en härlig längd med viss komplexitet och tydlig arrakston.

Punsch

Trosa Punsch, Sverige, 199:-, Nr 552, Systembolaget (500ml)

Trosa var ett av landets centrum för punschtillverkning fram till 1917. År 2001 togs produktionen upp igen. Producenten gör också Facile punsch.

En klassik punsch fylld med flörtig sötma som går åt råsocker i tonen. Den har en lätt oljighet som balanseras av arraken och lätt spritighet som ger fräschör. I smaken finns romrussin, pomerans, torkade aprikoser och citrusfrukter. Punschen har ett långt avslut som trots att den är söt ändå känns förhållandevis torr, tack vare ett litet alkoholbett i slutet. En riktigt fin punsch med bra balans, fin längd och en skön fräschör.

Punsch

Roslags Punsch, Sverige, 270:-, Nr 80827, Systembolaget, lokala bolag och beställningssortimentet (500 ml)

Roslags punsch är baserad på  Roslagssnapsen Plommon och smaksatt med arrak från Java och akaciahonung. Detta är en modern lite torrare punsch men fin fräschör.

I doften finns toner av citrus, torkade blommor, aromatiska örter och vanilj. Här finns en fin kombination av sötma och fräschör där sötman minner om vaniljstång och honung. Fräschören kommer i fruktigheten med toner av plommon, gula krusbär och citrusfrukter. Till detta kommer en fin kryddighet med en tydlig arrakston och fin längd. Fräsch och somrig!

Vill du veta mer om punsch?

Jag kommer att återkomma till punschen och skriva en liten fördjupning i dess historia, då kommer jag också presentera ytterligare några punschsorter, bland annat premiumpunschen BellmanPunsch.

Magnus Reuterdahl

Ska punschen drickas iskall, sval eller varm? Det är som alltid en smaksak, förr dracks den vanligen varm men de senaste 175 åren eller så har de flesta föredragit den kall. Jag vill oftast ha den kylskåpskall, men inte iskall. Kylan ger fräschör men är den för kall så försvinner smakerna.

Fettisdagen, selma & punsch

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer