- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
En vinbok, om en brandgul bärnstensrevolution
En vinbok, om en brandgul bärnstensrevolution

För ungefär ett år sedan gick den engelska vinskribenten Simon J Woolf ut med att han höll på att skriva en vinbok om orange vin. Då hade han redan arbetat med boken i ett par år men behövde hitta ett bra sätt att få ut den. Simon är en av de vinskribenter som under lång tid följt dessa viner och skrivit om dem samt verkligen uppskattar dem. Därför var det inte konstigt att många svarade upp på hans kickstarterkampanj att stödja projektet genom att förhandsboka en bok. Jag var en av dem.
Titeln på boken är Amber revolution: How the world learned to love orange wine. Detta är en bok som sannolikt kommer att bli något av ett standard-verk för orange vin. Här hittar du länderna, regionerna, druvorna, teknikerna och producenterna. Vill du lära dig orange vin är detta boken för dig. Gillar du inte orange vin kan det vara bra att veta vad det är du ogillar!

Jag gillar orange vin. Det första jag provade var från Georgien, från ett kloster i Kakheti, Alaverdi. På etiketten står det att de gjort vin sedan 1100-talet. Vilket är ganska ungt, klostret grundades redan på 500-talet och man har använt kvevri för att göra vin en 8000-årig tradition.
Jag kommer fortfarande ihåg det vinet och det tillfället. Vi var i Brescia, Italien och jag fick det blint av Luiz Alberto, som jag senare kom att bilda #winelover med. Det var en dag då vi var många som provade det för första gången, våra snabba kommentarer samlades i detta dokument (se sid 72ff). Min första reaktion var: I liked it, tannins of a red wine, some oxidation, fresh acidity, yellow and exotic fruits. Odd in a good way, not for everyday drinking – would be interesting to pair with food, I’m thinking goose or veal.
Här började en kärleksrelation med orange vin och Georgien som är pågående.
Den där första sippen orange vin, gjort på druvan rkatsiteli, årgång 2010, fick mig så intresserad att jag åkt till Georgien flera gånger. Väl där har jag givetvis besökt klostret Alaverdi. Den första gången jag var där var år 2012 och när jag tänker tillbaka var Simon med på den där första resan. Vi var också där tillsammans på en vinresa år 2017. Många av fotona från Georgien i boken är tagna på just dessa resor utav en annan gemensam bekant Ryan Opaz. Han var en av personerna bakom EWBC (the European wine blogger conference) som låg bakom den där resan till Georgien 2012 och det var också EWBC som sammanförde mig och Luiz i Brecia. Det är en liten värld.

Tillbaka till boken. Simon är en driven skribent som hållit på länge och byggt en stor kunskap. Han började som bloggare. Hans blogg som efterhand blivit en hemsida är the Morning claret, där du kan förhandsbeställa boken (Det är möjligt att du kan få den tidigare, kontakta Simon via hans hemsida för närmare information). Den släpps officiellt först den 22 november i England och USA. I övriga Europa kommer den att kosta omkring 35 euro+porto. Simon har också skrivit regelbundet för bland annat Tim Atkins och i Decanter.

Detta är en vinbok som känns lättläst trots massor av fakta. Simon har blandat upp det tyngre med anekdoter, berättelser, porträtt och intervjuer samt bra bilder vilket gör att boken känns lätt och fräsch.
Bokens tyngdpunkt ligger på vinmakare och vinregionen Fruili i Italien, Brda i Slovenien och Georgien. Han stannar dock inte där utan gör också utblickar till andra europeiska länder och nya världen. I boken får du lära dig om hur orange vin görs och vad som skiljer olika stilar åt. Förenklat sagt är orange vin ett vitt vin gjort som ett rött vin. Det är dock den enkla beskrivningen. Det finns sedan en mängd produktionssätt men också diskussioner om vad som är ett orange vin och inte.
I Georgien använder man nedgrävda amforor (kvevri) där temperaturkontrollen sker genom jordvärme, det finns de som använder amforor ovan jord på liknande sätt som andra använder ekfat eller på sätt som mer liknar de metoder som används på Madeira. Långt ifrån alla använder dock amforor, en del använder ekfat eller ståltankar precis som en vanlig vinmakare men producerar fortfarande orange vin. Vissa orange viner är naturviner andra mindre så. Det finns med andra ord inte bara en sorts orange vin.
Som jag skrev innan är orange vin en vattendelare bland vinnördar, vinmakare och vinskribenter. I många artiklar och kommentarsfält har ett veritabelt skyttegravskrig skett de senatse 15-20 åren om orange vin vara eller inte vara. Som vanligt har många på bägge ytterkanterna skygglapparna på och tydligt cementerade åsikter. I boken kan du läsa om detta ”vinkrig” men också om de problem som finns i vissa orange viner. Å andra sidan så är det knappast så att traditionella, industriella eller ekologiska viner heller är utan fel. Oavsett vilken vintyp, region eller druva du väljer att lära dig mer om, så måste du vilja förstå stilen för lära dig den. Detta är en riktigt bra bok för dig som gillar orange vin och vill lära dig mer, hitta nya infallsvinklar och producenter. Det är också en riktigt bra vinbok för dig som inte gillar orange vin, om inte annat för att bättre förstå oss som gillar dem.
Jag har min bok redan nu så för mig är detta sommarläsning. Om du inte var med och förhandsbeställde genom Kickstarter får du snällt vänta till den 22 november. Då kan det istället bli en riktigt fin julklapp. Du kan dock förhandsboka den redan nu, se länk ovan i artikeln.
Magnus Reuterdahl