Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
En utblick mot sydvästra Frankrike - DinVinguide Magnus Reuterdahl
Skriven av Magnus Reuterdahl

En utblick mot sydvästra Frankrike

Sydvästra Frankrike bortom Bordeaux ned mot Spanska gränsen, ett område som glöms ibland bort. Här produceras dock en hel del riktigt bra viner och mycket bra mat. Visste du att det finns 27 vinområden inom denna del av Frankrike? Jag ska erkänna att jag inte heller har full koll på alla dessa, men väl några såsom Bergerac, Cahors, Fronton, Madrian och Jurancon med flera. Nyligen provade jag några röda viner från denna del av Frankrike, häng med!

Sydvästra Frankrike (Sud-Ouest på franska) är ett förhållandevist stort område med många olika vinområden, 27 stycken som varierar stort i sina förutsättningar. Det är Frankrikes 5:e största vinregion med omkring 48 500 hektar av vingårdar. Vinregionen delas vanligen upp i fyra delar: området kring Bergerac och floden Dordogne, området kring floderna Garonne och Tarn, området kring floden Lot och området vid Pyréneerna. Dessa delas sedan in i en mängd AOP och IGP:er.
Lite förenklat kan man säga att de norra delarna påminner en hel del om Bordeaux, här hittar vi vinområden såsom Bergerac, Saussignac, Montravel, Cotes de Duras och Cotes du Marmandais, Rosette med flera. De sydvästra delarna, Irouleguy och Jurancon påverkas av såväl Atlanten som Pyreneerna. I de centrala delarna finns Cahors, Madrian och Fronton, där produceras framförallt röda viner med mycket kropp och tanniner och längst i öster ut hittar vi Cotes du Milau.
Sydvästra Frankrike vingård
Hela den västra delen av regionen har en tydlig atlantisk påverkan medan de centrala och östra delarna har ett torrare, hetare och mer kontinentalt klimat. I de sydöstra delarna är det lite en blandning av ett kontinentalt och ett medelhavsklimat.
Några druvor som kopplas till sydvästra Frankrike är de blå druvorna malbec, tannat och fer servadou samt de gröna druvorna petit manseng, gros manseng, len de l’El och mauzac.
Tittar vi på maten som kommer härifrån så är de kända för gåslever, sina ankor och gäss, lamm och ostron. Området är även känt för flera ostar såsom Roquefort, Ossau Iraty, Rocamadour och Chabichou de Poitou. Sedan ska vi inte glömma den fantastiska Bayonneskinkan. Det är en fransk lufttorkad skinka som blev ursprungsskyddad år 1998. Allt mycket gott och givetvis fungerar de lokala vinerna utmärkt till dessa råvaror.
anka

Några bra röda viner från sydvästra Frankrike

Som jag skrev ovan har jag provat några riktigt bra röda viner från södra Frankrike, ett par av dem känner du säkert till för de har funnits på bolagshyllan länge, ett par har funnits under kortare tid. Har du inte provat dem innan är detta ett bra tillfälle att göra så och har du glömt bort dem kan du se detta som en påminnelse eller uppmaning. Drick mer vin från sydvästra Frankrike!

Rött vin Sydvästra FrankrikeLa Folle Noire d’Ambat Le Roc 2019, Fronton, Sydvästra Frankrike, Frankrike, 129:-, Nr 93657, Systembolaget

La Folle Noire d’Ambat Le Roc är gjort på 100% negrette. Det är ett läckert och charmigt vin fyllt med mörk, nästan syltig frukt som dock balanseras upp av en pigg syra. I smaken finns moreller, tranbär, slånbär, boysenbär, svarta vinbär, färska lagerblad, jord och torkade örter. Vinet har viss ekfatsstruktur som ger vinet stuns. I avslutet finns en fin kryddighet som lyfter det fruktiga. Rustik, charmig och kul.

Rött vin Sydvästra FrankrikeChâteau Pineraie malbec 2018, Cahors, Sydvästra Frankrike, Frankrike,124:-, Nr 2852, Systembolaget

Observera att ett årgångsbyte kommer på detta vin, just nu säljs 2018 men 2019 kommer att komma upp på hyllorna efter hand. Jag har ännu inte provat den nya årgången. Årgång 2018 är dock riktigt bra, här finns en fin bärighet, bra fräschör och en hel del struktur. I smaken finns boysenbär, blåbär, svarta vinbär och björnbär kantat av viol och örter. Vinet har tydliga tanniner och fina ekfatstoner som drar åt det lite nötiga hållet i smaken. Eftersmaken är lång och mjuk med lätt örtig finish.

Rött vin Sydvästra FrankrikeChâteau Bouscassé 2017, Madrian, Sydvästra Frankrike, Frankrike, 169:-, Nr 2204, Systembolaget

Detta är en klassiker på Systembolaget och ett utmärkt vin om du vill prova att lagra viner. Det är förhållandevis billigt och utvecklar sig riktigt bra över minst 10 års tid framöver, 2017 är också en strålande årgång.
Vinet är gjort på en blandning av minst 50% tannat och resterande delar av cabernet sauvignon och cabernet franc. Det är ett smakrikt och kraftfullt vin med såväl fräschör som tydlig fatkaraktär. I smaken finns mogna plommon och svarta vinbär kantat av viol och  torkade örter. Tanninerna ger ett fast grepp, ekfaten en krydda och struktur. Eftersmaken är lång och bär med sig aromatiska örter och en hint av tallbarr. Gott som ungt, utmärkt att lagra!

Rött vin Sydvästra FrankrikeChâteau Montus 2017, Madrian, Sydvästra Frankrike, Frankrike, 259:-, Nr 92208, Systembolaget

Ytterligare en bolagsklassiker är Chateau Montus, nu i en ny årgång, 2017, och det är en riktigt bra årgång!
Vinet är gjort på en blend av tannat och cabernet sauvignon och det känns i smaken. Vinet är ungt, rent och har en härligt fruktigt smak med inslag av björnbär och svartavinbär uppbackat av plommon samt en hint av blåbär, hallon, viol och örter. Ekfaten håller ihop och ger lätta kaffe- och chokladtoner, tanninerna ger bra motstånd och eftersmaken ekar kring gomseglet. Det här gott, charmigt, elegant och komplext. Du kan lagra det länge och få en riktigt fin utväxling, men det är dock också riktigt gott just nu till en bit mat. Det kommer vara svårt att hålla fingrarna borta!
Detta är fyra viner att upptäcka sydvästra Frankrike med, fyra riktigt trevliga viner i lite olika stil med det gemensamt att de passar utmärkt under hösten och till höstens maträtter.
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer