Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Magnus Reuterdahl

En full hand med italienska röda viner

Italien är ett av de stora klassiska vinländerna. Jag tror de flesta som tänker på Italien tänker på italienska viner eller italienska mat, eller ännu bättre i kombinationen. Det är också ett stort vinland om man tittar på Systembolagets utbud.

Vi är många som älskar italienska viner. Det finns en stor variation av stilar och massor med olika druvor.

Vid en snabb scanning av bolaget så finns det drygt 600 röda viner, omkring 135 vita, 100 mousserande och 30 roséviner från Italien i Systembolagets butiker. Många av dessa finns dock endast i enstaka butiker. De flesta konsumenter köper endast det som står på hyllan i de butiker som ligger i närområdet.

Jag har tittat i min egen vinkällare, bland de viner jag brukar köpa till vardag och fest. Bland dessa finns viner från många länder och områden men jag har hittat fem italienska röda viner som passar sensommaren och hösten perfekt. Dessa fem viner finns på många bolagshyllor, om än inte alla.

Om vinet inte finns i din butik kan du be dem att beställa hem det till dig eller beställa det själv via Systembolagets app eller hemsida.

5 italienska röda viner som allt som oftast finns i min källare

Röda italienska viner

Villa Merighi Bardolino 2015, Bardolino, Italien, 89:-, Nr 3600

Alla viner behöver inte vara dyra eller komplexa. Vinet är gjort på en blend av druvorna corvina, rondinella, molinara och negrara. Detta är enkelhet när det är som bäst. Rent, fräscht och gott i en lättare stil. Drick till kallskuret, kyckling eller fläskfilé.

Brancaia 2013 Tre Toscana

Brancaia Tre 2013, Toscana, Italien, 134:-, Nr 75501

Här det är en blend på sangiovese (80%) och merlot samt cabernet sauvignon. En så kallad supertuscan. Vinet är ungt, fräscht och kryddigt ned en fin struktur. Passar till grytor, stekt och grillat kött. Priset gör att det passar för vardagen, smaken att det passar även på middagsbjudningen eller festen.

Röda italienska viner

Pio Cesare Langhe 2012, Piemonte, Italien, 156:-, Nr 7306.

Detta är ett lite stramare och elegantare vin gjort på 100% nebbiolo. I vinet finns en tydlig smak av körsbär och jordgubbar, denna kantas med skogstoner och nypon en hint av ekfat. Vinet har tydliga tanniner och en lite beska som minner om lingon. Utmärkt till viltkött eller svamprisotto med Karl Johan svamp eller tryffel.

Röda italienska viner

La Grola 2013, Venetien, Italien, 179:-, Nr 42334

Det här är lite av en klassiker som firar 15 år på bolaget i år. Vinet är gjort på 80% corvina samt på druvorna oseleta och syrah. Här blandas kraft och elegans, mörk frukt och lila blommor kantade av ekfat. Ett vin som passar de flesta tillfällen. Perfekt till höstens grytor och stekar eller som sällskapsvin när vinden viner och regnet trummar på taket.

Brunello di Monatlcino

Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2012, Toscana, Italien, 279:-, Nr 12357

En annan klassiker kommer från Brunello di Montalcino. Ett område där druvan sangiovese får ett härligt djup och längd. I sin ungdom är vinet ganska strävt så man behöver något som mjukar upp det, till exempel mustiga grytor med vilt- eller nötkött. I vinet finns en komplexitet och det har en lång eftersmak vilket gör det till ett utmärkt vin för kontemplation och livsnjutning. Det är ett mycket lagringsdugligt vin.

Vinerna här visar lite på bolagets sortiment, där det främst finns röda viner från den norra och centrala delen av Italien på hyllorna. Inget fel med det! Dessa viner är utmärkta, men visst skulle jag vilja hitta fler från södra Italien utan att behöva beställa dem.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer