Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sydamerika
Skriven av Magnus Reuterdahl

Det ”nya” Sydamerika – Chile

Sydamerikas viner har ofta blivit lite styvmoderligt behandlade. Detta beror till stor del på vad som finns eller funnits tillgängligt på bolaget. Det har varit tunnsått med mer intressanta, lite dyrare och bättre viner från Sydamerika. Det håller dock på att förändras.

Det finns inget nytt under solen, det har gjorts bra viner i Sydamerika under lång tid. Det finns dock många förutfattade meningar i vinvärlden och de är ofta seglivade. En sådan är att från Sydamerika kommer det bara relativt enkla om än habila viner. De mer komplexa och mer intressanta vinerna har dock inte alltid varit tillgängliga i Sverige. Just nu finns det några som du inte bör missa.

Jag provade nyligen viner från två spännande chilenska producenter i Systembolagets små partier, det vill säga i utvalda butiker. Om de inte finns i just din butik går de att beställa via beställningssortimentet. Bägge arbetar med respekt för naturen, druvorna och hantverket och de gör fantastiska viner med massor av personlighet.

Roberto Henriquez & druvan país

Den första av dessa är Roberto Henriquez, en ung vinmakare från Concépcion i södra Chile. Han har några små vingårdar med gamla stockar, bland annat i Bío Bío där han odlar druvan país. På denna druva gör han två viner, Pipeño och Santa Cruz de Coya. Den senare finns just nu på bolaget och är gjort på druvor från 200 år gamla vinstockar.

Vinerna görs med en metod som kallas pipeño. Det är den ursprungliga vinmakningsmetoden i Chile med rötterna i 1500-talet då spanjorerna började odla pais och moscatel i Chile. Vinet är ett rustikt vin, som antingen jäses i stora öppna träfat eller betongfat. En gång i tiden var pais den viktigaste druvan i Chile idag finns det bara drygt 7000 hektar kvar, vilket motsvarar 2% av Chiles vingårdar. Ibland kallas druvan för också negra peruana och den odlas också i Argentina under namnet criolla chica samt i Mexico och USA under namnet mission.

Roberto Henriquez viner är gjorda med metoder som ligger nära naturviner, de kan med fog kallas just det om man vill. Idéeran är en kombination från det traditionella i Chile och från det biodynamiska samt ekologiska tänkandet. Tack vare klimatet så finns det inte mycket behov att bespruta druvorna vilket gör det förhållandevis enkelt att välja bort herbicider och pesticider. Druvorna är handplockade, han använder den naturliga jästen, jäsningen görs i öppna träfat av gjorda av träslaget rauli, vinerna är ofiltrerade och målet är att de ska reflekterar sin omgivning och ge prov på en chilensk terrior. Han använder också minimalt med svavel, endast lite vid buteljeringen för att stabilisera vinerna.

Nya värden

Santa Cruz de Coya pais 2017, Bio Bio, Chile 169:-, Nr 99088

Vinet är gjort på druvan pais, det är ofiltrerat men vinet är ändå klart och har en härlig friskhet och ungdomligt över sig. Detta är ett sommarvin som du inte bör missa! Här är det det fräscha och lätta som dominerar tillsammans med en härlig smak av jordgubbar och skogshallon. Eftersmaken är örtig, har en fin stensälta och beska som ger det karaktär. Det har en rustik elegans och lätthet som gör att man inte blir mätt på det utan gärna vill ha minst ett glas till. 

Garage Wine CO. och druvorna cabernet franc & carignan

Den andra vinmakaren heter Garage Wine CO. Det för mina tankar till garage-vinmakarna i Bordeaux som blev populära för några år sedan. Namnet kommer från att det är en vingård som inte har ett slott, det gäller också här även om slott nu inte är så vanliga i Chile. Garage Wine CO. använder internationella druvor och gör viner i en lite annan stil än det ovan, dock kan även dessa kallas naturviner utifrån tillverkningsmetoderna. Mannen bakom dessa viner är Derek Mossmak Knapp.

Just nu finns ett utmärkt vin på druvan cabernet franc. Vinet kommer från gamla stockar som är planterade som bush-wines. Han använder endast naturlig jäst och jäsningen sker i små ovala fat. De tillsätter en nypa svavel efter den malolaktiska jäsningen. Därefter lagras vinet i gamla fat över två vintrar innan det buteljeras.

Sydamerika

Garage Wine CO. Pirque vineyards Lot #70 2015, Maipo, Chile, 237:-, Nr 70068.

Vinet är gjort på 100% cabernet franc. Det är stort, smakrikt och komplext. I såväl doft som smak finns nässlor, krossad sten och lödig röd frukt med inslag av solmogna plommon och saftiga svarta vinbär. Syran är framträdande och rak och här finns en tydlig kryddighet med peppartoner. Det är lite av ett turbopackat paket där balans är nyckelordet och gör att det är vin man kan njuta av. Vinet är både komplext och lekfullt, det är ett annorlunda och ett riktigt gott vin som gör att man verkligen hungrar efter en blodig biff.

Det finns ytterligare ett riktigt bra vin signerat Garage Wine CO. En field blend gjord på mestadels carignan och en mindre del mataro.

Sydamerika

Truquilemu Vineyard Lot #57 carignan field blend 2014, Maule, Chile, 237:-, Nr 72738

Vinet har en inbjudande doft med inslag av viol och röda bär. I smaken finns en lite grön ton som kombineras av röd och mörka bär och vilda blommiga örter. Vinet har en hög syra och känns härligt fräscht samtidigt som det är smakrikt och lite fylligt, i avslutet kommer smak av apelsinskal, sötlakrits och torkade örter fram.

Detta är tre riktigt bra viner som passar fint till sommarens grilläventyr.

En annan intressant producent är Erraruriz. Jag skrev om dem för en tid sedan här. Det finns fortfarande enstaka flaskor kvar av deras strålande pinot noir (99152) på enstaka bolag, ett mycket elegant vin medan deras chardonnay verkar vara slut för året. Instegsvinet gjort på cabernet sauvignon är ett riktigt bra grillvin, oavsett om du gillar kött, grönsaker eller rotfrukter, Errazuriz MAX Reserva cabernet sauvignon 2014, 141:-, Nr 84926.

Utnyttjas sommaren till utforska nya smaker, till exempel dessa från Chile

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer