Svenska flaggan
Matbloggspriset
Skriven av Magnus Reuterdahl

De nominerade i kategorin bästa dryckesblogg, Matbloggspriset 2017

Fredrik Schelin och Magnus Reuterdahl har suttit Matbloggspriset jury sedan 2012. De har varit ansvariga eller delansvariga för kategorin bästa dryckesblogg men i år tar vi det ett steg längre. DinVinguide.se sponsrar i år priset.

MatbloggsprisetDe senaste åren har vi fått tillfället och möjligheten att djuploda bloggosfären rörande dryckesbloggar. Det är ett utmärkt sätt att få en bild av trender och utvecklingen inom området. Det är svårt att säga exakt hur många svenska dryckesbloggar det finns men de senaste åren har vi bedömt att det finns omkring 70-80 stycken som är hyfsat aktiva, vilket är något mindre än i fjol. Vissa är mycket aktiva, vissa är aktiva periodvis, några kommer och går andra förändras över tid.

Det finns många olika typer av dryckesbloggare. Vissa driver sina bloggar mer professionellt andra mer som en hobby. På senare år har vi noterat att många av de gamla gardet vinbloggare producerar mindre. Bloggarna ligger kvar men det är långt mellan blogginläggen. En del av dessa har professionaliserats och blivit vin- eller dryckesskribenter andra har hittat nya kanaler i andra sociala medier, till exempel Instagram.

Det känns dock som att det blir några färre bloggar varje år, vilket är tråkigt. Det vore kul att se en ny generation bloggare ta över nätet. Bloggare (eller kanske genom andra plattformar) som förändrar såväl bloggosfären som medielandskapet som sådant.

Bild från DinVinGuide

DinVinguide.se presenterar de nominerade i Matbloggsprisets kategori bästa dryckesblogg

Matbloggspriset skapades 2005 av Christopher Anderton, Mikael Blomqvist och Niclas Sandin. Det är ett pris med flera olika kategorier. Dessa priser delas ut på Sthlm food & wine den 9 november på Stockholmsmässan, klockan 13.30-14.00. Konferencierer är Sébastien Boudet och Jessica Frej.

Juryn för dryckespriset har i år nominerat en som tidigare nominerats och två nykomlingar. Det senare ska dock tas med en nypa salt då den ena bloggen funnits sedan 2010 och den andra sedan 2015.

Vinfierat (Lars Torstensson)

Vinifierat varit nominerad tidigare, senast förra året. Det är en blogg med en öppen branschkoppling och är skriven av en av Sveriges mest kända vinmakare som också arbetar för en vinimportör. Han blandar det lättsamma och triviala med det allvarliga och initierade vilket ger en kombination av det intressanta och underhållande. Det vi gillar med denna blogg är man ofta blir överraskad, får ett skratt men också att det finns utrymme att lära sig något nytt.

Portersteken (Johan Lenner)

Öl är gott och det finns mycket att lära om och skriva om drycken. Johan Lenner har skrivit mer 1000 inlägg om öl i sin blogg Portersteken. Bloggen ser trevlig ut och det publiceras många inlägg, under 2017 har det publicerats mer än 10 inlägg i månaden med undantag av juni, juli och oktober månad (den senare är dock inte slut ännu). Bra texter kombineras med artiklar med olika anslag och bra bilder.

The sound of soil. Naturligt vin och stämningen det skapar (Lena Särnholm)

The sound of soil är en ren och blogg med tilltalande design. Den har ett tydligt fokus som riktas mot naturviner och ekologiska viner med trevliga resereportage och inlägg om vinproducenter. Bloggen startade 2015 är välskriven och har bra bilder. Språket är rakt och det är trevligt med ett tydligt fokus. Naturviner och ekologiska viner är här för att stanna och här du många bra tips på sådana viner.

Magnus Reuterdahl & Fredrik Schelin

 

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer