Svenska flaggan
Rosé
Skriven av Magnus Reuterdahl

De bästa rosévinerna från Centraleuropa

Våren är här och ett av de tydligaste vårtecknen är att bolagets hyllor fylls på med nya årgångar av roséviner. Vi på DinVinguide.se försöker prova så många som möjligt av dem. Idag fokuserar vi på roséviner från Tyskland och Österrike.

Rosésäsongen är här. Det betyder att vi provar roséviner på löpande band. Precis som i alla andra kategorier finns här såväl högt som lågt och vi hjälper dig att hitta det bästa.

Några viner som jag alltid kastar ett extra öga på, är de från Tyskland och Österrike. De senaste åren har många av mina favoriter kommit från just dessa länder. De bästa rosévinerna är oftast gjorda på pinot noir eller zweigelt, ibland med några droppar av andra druvor i vinerna också.

Franska rosa variationer - rosésommaren 2020

Majoriteten av dessa viner har en härlig fräschör, ren frisk frukt och aromatiska örter som gemensam nämnare.

Även i år har jag hittat flera roséfavoriter från Tyskland och Österrike, några av dem finns redan på hyllan eller i beställningssortimentet och några kommer in under de kommande veckorna.

VÅRENS BÄSTA ROSÉVINER FRÅN TYSKLAND

Låt oss börja i Tyskland. Rosévinerna kommer vanligen från områden som vi känner till som bra områden för riesling. Den stora druvan för rosé är spätburgunder (pinot noir).

Visste du att Tyskland är den 3:e största producenten av pinot noir i världen och omkring 12% av alla viner i Tyskland är roséviner. Idag görs det strålande viner på druvan, röda såväl som rosa och mousserande.

Det som jag tycker står ut i de tyska vinerna är den rena eleganta frukten och framåtdrivande energin. Vinerna är läskande i värmen och goda till maten.

Sofias tips - fast sortiment 1 juni 2022Mehrlein Pinot Noir Rosé 2022, Rheingau, Tyskland, 99:-, Nr 6031, Systembolaget

Sommarflirtig rosé med mycket elegans och fin ton. Det är ett piggt vin med fin energi och inslag jordgubbar, hallon, tranbär och körsbär. Vinet har en härlig karaktär, bra syra. Det är detta vin som passar lika bra på altanen som vid matbordet. En riktig sommarhit!

Just nu säljs fortfarande årgång 2021 som också är riktigt bra. Efterhand att de säljs slut kommer årgång 2022 att rulla in.

Rosévin TysklandKruger-Rumpf Pinot Noir rosé 2022, Nahe, Tyskland, 129:-, Nr 92980, Systembolaget (börjar säljas 5/5)

En riktigt fräsch rosé från Nahe med hög syra och bärig smak i en elegant stil. I smaken finns körsbär, smultron, hallon, rabarber och blodapelsin kantat av blommiga örter. Vinet har en lång pigg avslutning med mycket fräschör.

Detta är en producent att hålla ögonen på. De gör också riktigt bra viner på riesling!

Rosé från TysklandGB Spätburgunder Rosé 2022, Rheingau, Tyskland, 149:-, Nr 95719, Systembolaget (vinet släpps snart!)

Här kommer ett riktigt härligt rosé från producenten Georg Breuer i Rheingau gjort på pinot noir. I smaken finns hallon, körsbär, jordgubbar och blodapelsin kantat av färska örter. Avslutet är långt och här förstärks fräschören av en liten kalkig stenighet. Friskt, elegant och riktigt snyggt med härlig spänst!

Georg Breuer är en klassiker på bolaget. De är med mest kända för sina riesling men detta vin visar att de också kan göra riktigt fin rosé.

VÅRENS BÄSTA ROSÉVINER FRÅN ÖSTERRIKE

Många av de bästa rosévinerna från Österrike är gjorda på zweigelt. Det är en druva som ger en härlig bärighet och mycket fräschör. Det görs också bra rosé på druvor som blaufränkisch, st. laurent och pinot noir, antingen för sig själva eller som blandningar.

Jag tycker också att du ska hålla koll på rosé gjort på blauer wildbacher eller som de också kallas schilcher. Dessa är dock ovanliga utanför Österrike men riktigt bra och mycket charmiga. Ibland ser man dem på vinbarer här och där. Läs mer om den här.

Idag har jag med två roséviner från Niederösterreich och ett från Burgenland. Det första vinet är gjort på en blandning av druvorna blaufränkisch, zweigelt och st. laurent och de två efterföljande två viner gjorda på 100% zweigelt.

Rosévin ÖsterrikePITTNAUER ROSÉ 2022, BURGENLAND, ÖSTERRIKE, 179:-, NR 76829, SYSTEMBOLAGET

Purungt, fräscht med en hög syra och mycket energi. I smaken finns en cocktail av friska smaker. Jag hittar blodapelsin, rabarber, hallon, persika, röda vinbär och lime och pigga örter. I centrum finns fräschören och det är ett vin som drar igång saliveringen på allvar och låter snålvattnet rinna till. Det är utmärkt till räkor, sallader eller en charkbricka, och det får mig drömma om våren.

Pittnauer är en favorit producent som gör viner i flera stilar. De gör charmiga mousserande viner i stilen pet nat, riktigt sköna röda viner som passar till griller och vita med härlig karaktär. Deras rosé har varit en av mina favoriter de senaste åren. Årgång 2022 är riktigt bra!

Sofias tips - tillfälligt sortiment 27 maj 2022Zweigelt Rosé 2022 Niederösterreich, Österrike, 139:-, Nr 96081, Systembolaget

Weingut Bründlmayer är ett piggt, friskt och smakrikt. Det är ett riktigt härligt rosé med smak av smultron, hallon, röda vinbär, körsbär och blodgrapefrukt, kantat av färska örter och blommor. Vinet har en fin struktur och riktigt bra längd med en lite vitpepprig avslutning som bär med sig en hint av kärnbeska. Ett riktigt bra matvin!

En klassisk producent som alltid levererar, oavsett typ av vin. Deras rosé är inget undantag från den regeln.

Rosévin ÖsterrikeDomaene Gobelsburg rosé 2022, Niederösterreich, Österrike, 121:-, Nr 94o14, Systembolaget

Domaene Gobelsburg rosé 2022 är ett rosévin från Niederösterreich, Österrike gjort på druvan zweigelt. Det är ungt, friskt och bärigt med inslag av smultron och hallon, körsbär och citrus. Vinet har fin struktur, en liten krämighet men en lite stensälta i avslutet som tillsammans med en hint av rosépeppar och en liten beska ger vinet karaktär. Riktigt gott och läskande.

Goda vinval till julbordetÅrgång 2022 kommer på hyllan inom kort. Vinet finns också på magnum-flaska för 225:- (Nr 94019) Då är det årgång 2021 som gäller. Denna är också strålande och får lite mer komplexitet och då det är en magnum känns den också lite lyxigare. Läs om den här.

Detta är några viner som är riktigt trevliga vår- och sommarviner men också en riktigt trevlig ingång att upptäcka Centraleuropas rosa guld.

Skål

Magnus Reuterdahl

 

Bild från DinVinGuide

De bästa rosévinerna från Centraleuropa – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer