- Magnus Reuterdahl
Dags för en klassiker: köttbullar
Dags för en klassiker: köttbullar
Dags för en klassiker: köttbullar. En perfekt rätt till lunchlådor eller snabba middagar som också går att lyxa till och göra till festmat. Det går utmärkt att kombinera med många olika tillbehör såsom potatismos, makaroner, tomatsås samt eller varför inte som frikadeller i en soppa. Det finns också många spännande köttbullerecept från andra länder. Vill du göra det än festligare kan du också servera ett bra vin till köttbullen. Till detta kan jag tillägga att det är köttbullens dag idag och det är väl ett utmärkt tillfälle att rulla och steka köttbullar av olika slag.
Jag erkänner, jag älskar köttbullar! De är en av ganska få barndomsrätter som jag fortfarande kan längta efter och som jag fortfarande gör, dock på ett annat sätt.
Det är en rätt som går att variera på många sätt. När jag var liten gjordes de i regel på älgfärs och serverades med potatismos samt ibland med en grädd- eller brunsås samt lingon. Idag gör jag dem oftast på en blandning av olika sorters färs, på svenskt sätt eller på något av alla de fantastiska utländska sätt som finns.
Köttdumplingen är älskad på många ställen.
Något om den svenska köttbullens historia
Här i Sverige tänker vi ofta på den svenska köttbullen (Swedish meatballs), vilket är den stil som vi är mest vana vid. Det är också den rätt som syns i populärkulturen runt om i världen, tack vare filmer och böcker men också via IKEA.
Köttbullen är en förhållandevis gammal rätt, även om de äldsta recepten skiljer sig en hel del från våra dagars. De äldsta svenska beläggen rör frikadeller och kommer från andra halvan av 1600-talet. Då beskrivs den som en maträtt som består av kalvköttsstycken rullade i en ”hackelse” av grönsaker, fett o. äggulor samt bakade i en täckt kopparpanna. Oftast åt man dem kokta i en soppa men det finns också recept som beskriver att man kan steka dem.
Benämningen köttbulle eller kiöttbulle sägs dyka upp första gången i Kajsa Wargs klassiska kokbok, 1755.
Kajsa Warg utgick från kalvkött vilket blandades med fettet kring njuren och lite fläsk. Hon har också ägg och rivet bröd i smeten. Denna kryddas sedan upp med peppar, salt och muskot. Smakmässigt skulle vi nog känna igen oss!
Köttbullarna blev vanligare under andra halvan av 1800-talet, tack vare köttkvarnen. De gick då från att vara festmat till att efterhand bli mer av vardagsmat och sedan till festmat igen, när de på 1970-talet blev en del av våra julbord.
Klassiska svenska köttbullar
Eftersom köttbullens dag infaller i nästa vecka så börjar vi med den klassiska svenska köttbullen. Mitt köttbullsrecept utgår från Tore Wretmans recept. I detta använder han tre olika sorters färs. Två delar nötfärs, en del kalvfärs och en del lammfärs.
Jag brukar ofta blanda nöt- och lammfärs eller nöt- och kalvfärs och till julen byter jag i regel ut kalv och lammfärsen mot älgfärs. I mitt recept kryddar jag också med lite riven vitlök, kalvfond och worcestershiresås samt örter och cayennepeppar.
Vilket vin jag dricker till mina köttbullar beror lite på vilken färsblandning och vilka tillbehör jag väljer. Oftast brukar jag dock välja ett smakrikt rött vin, till exempel från Rhonedalen i Frankrike.
Château Mont-Redon Lirac 2019, Rhonedalen, Frankrike, 169:-, Nr 74814, Systembolaget
Detta är ett riktigt härligt fullödigt vin med mycket smak, fin fräschör och en hel del charm. I smaken finns solmogna plommon, röda körsbär, mörka skogsbär, hallon och viol. Vinet har en bra struktur med fasta tanniner och fin ekfatskryddighet. Eftersmaken är saftig, har toner av torkade och färska örter samt svartpeppar.
Polpette al sugo (Italienska köttbullar i tomatsås)
En annan favorit hemma hos oss är Polpette al sugo, dvs italienska köttbullar i tomatsås. Detta är italiensk husmanskost som passar hela året om, den är dock kanske som godast just nu när vi kan hitta fina solmogna tomater och färska örter, odlade i trädgården.
Detta är en rätt som verkligen sätter ett leende på läpparna och som får dig att längta till Italien. För att lyckas med rätten är det viktigt är att hitta bra tomater, färsk salvia och tjock spagetti, så kallad spaghettoni. En pasta som verkligen kan suga upp såsen.
Till denna och många andra pastarätter med tomatsås så gillar jag viner från Chianti Classico. En av mina favoriter i år kommer från Terreno:
Terreno Chianti Classico 2019, Chianti Clasico, Italien, 180:-, Nr 2373, Systembolaget
Detta är ett vin med en härlig fräschör. Det har en öppen floral doft med smak av röda körsbär, tranbär, skogsbär och vilda hallon kantat av rosor samt färska örter. Vinet har en fin struktur med lätt sandiga tanniner, frisk syra och en sval lockande frukt som får dig att vilja ta en extra klunk. Årgång 2019 är strålande!
General Tso’s köttbullar
Har du hört talas om General Tso’s köttbullar? Det är en rätt inspirerad av rätten general Tso’s kyckling. Den senare är vanligt förekommande på många Kina-krogar runt om i världen, dock inte i Kina. Rätten är sannolikt skapad av kinesiska emigranter i USA och döpt efter General Tso eller Zuo Zongtang (1812-1885).
Vem som kom på att göra den med köttbullar istället för kyckling vet jag inte, men det blir gott. Min variant har jag försökt göra mer ”kinesisk”, dvs jag har använt mer hetta och mer kinesiska ingredienser och kryddor. Jag tycker den är riktigt god, särskilt om vi får någon lite svalare dag framöver.
Till denna rätt vill jag ha ett fruktigt och fräscht vin som gärna får ha lite kropp, en hint av fruktsötma och aromatiska örter i smaken. Utifrån det har jag valt:
Bastion de la Luna Albariño 2020, Rías Baixas, Galicien, Spanien, 179:-, Nr 96008, Systembolaget
Albariño är en härlig druva som ger viner med massor av fräschör och smak av solmogen citron, lime samt nektarin, päron och ananas. Vinet har en fin liten fatighet som ger struktur och en fin kryddighet. Avslutet är långt och bär med sig såväl stänk av sälta som lite bett av rivet citronskal.
Skål!
Magnus Reuterdahl
Dags för en klassiker: köttbullar – Magnus Reuterahl
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.
Läs mer om Magnus