- Magnus Reuterdahl
Chianti Classico vs. supertuscaner från Maremma
Chianti Classico vs. supertuscaner från Maremma
Du missade väl inte det kinesiska nyåret den 28 februari och att det nu är tuppens år. Då är det ett utmärkt tillfälle att njuta av tuppens vin, dvs Gallo Nero eller den svarta tuppen som är symbolen för Chianti Classico.
Italien är ett land som har ett överflöd av bra vinregioner, inhemska druvor och fantastisk mat. En av de regioner som gjort att Italien är ett världens mest kända vinländer är Chianti Classico. Vinområdet Chianti ligger högt i landskapet kring pittoreska byar och städer. Man kan inte göra annat än att dra djupt efter andan när man skådar ut över vinodlingarna. Det kan nästan se för perfekt ut, som en filmkuliss och det ligger en viss sanning i det. Detta är en av de regioner som är enklast att vinturista i då det är ett område man satsat stort på rent turistiskt. Att Chianti även gör grymma viner gör upplevelsen än bättre.
Närheten till Florens och städer som Sienna och ser ut precis så som många av oss vill att Italien ska se ut, tänk Disneys Lady och Lufsen. Här finns också historiens vingslag bakom varje hörn, det må vara Medicifamiljen i Florens, Leonardo da Vinci, Mona Lisa eller Michelangelo. Just Michelangelo har en direkt koppling, som är intressant, till vinproducenten Fattoria Nittardi vars viner jag nyligen provade.
Fattoria Nittardi, Chianti Classico och Maremma
För ett tag sedan hade jag möjlighet att prova en del av Fattoria Nittardis viner och träffa Leon Femfert från vineriet. Egendomen ägdes som sagt under renässansen av skulptören, arkitekten, målaren och poeten Michelangelo (1475-1564). Han var med andra ord inte bara en av renässansen främsta konstnärer utan också vinodlare. Helt plötsligt blev han än mer intressant för mig.

Fattoria Nittardi har fört vidare den konstnärliga traditionen bland annat genom att låta nutida konstnärer designa etiketter och de papper som man slår in vinet Casanuova di Nittardi Vigna Doghessa i. Detta har man låtit göra sedan 1980-talet. Bland konstnärerna finns bland annat Yoko Ono, Günter Grass och Dario Fo.
Familjen Canali-Femfert tog över vingården i Chianti Classico 1982, där man idag har cirka 12 hektar med vingårdar. I slutet av 1990-talet utökade man sina egendomar genom att köpa 17 hektar vingård i Maremma. De senare ligger närmare havet och befinner sig lite lägre i terrängen. Det är intressant att prova vinerna från de två olika vingårdarna. De ligger jämte varandra och man kan ganska snabbt upptäcka vad som skiljer dem åt i stil, förutom druvorna.
Det första vinet skiljer sig dock från de övriga genom att vara vitt. Det är inte så ofta man dricker vitt vin från Toscana i Sverige och därför känns det viktigt att lyfta fram Nittardi Ben 2015, ett vin gjort på 100% vermentino från vingårdarna i Maremma.
Det här är ett vin som sticker ut på ett positivt sätt med lite toner som minner om en mycket frisk retsina med en hint av kåda och färska granskott kombinerat med härliga citrussmaker och en fin stenighet som drar åt havsälta. Trots att det är friskt finns det en liten kropp och i botten en lätt jordig ton. Det finns också lite mintiga örter i såväl doft som smak. Ett spännande, egensinnigt och riktigt gott vin. Med lite syre kommer lite mer sötma fram och vinet vrider sig mer mot en smakrik gewürztraminer.
Detta vin finns för närvarande inte i Sverige, men vi får väl se om importören plockar in det framöver. I så fall kommer i alla fall jag stå på kö.
För närvarande finns det två viner från Fattoria Nittardi tillgängliga via Systembolagets Beställningssortiment. Ett från Chianti Classico och ett från Maremma, ett mer klassiskt och ett mer modernt, bägge riktigt bra!
Belcanto 2013, Chianti Classico, Toscana, 200:-, Nr 74427, Systembolaget beställningssortimentet
Det här är Chianti Classico precis som jag vill ha det, traditionell och klassiskt. Med det menar jag i en lite lättare och fräschare stil tillsammans med en härlig syra. Det är nästan burgundiskt i stilen men med körsbärstoner i smaken kantat av en liten blommighet och en hint av rått kött. Allt inramat av fint balanserade ekfat, strama tanniner och en härlig örtighet med inslag av rosmarin. Elegant och komplex i all sin enkelhet.
Genom att det är så fräscht fungerar detta till såväl kött- som fiskrätter. Tänker man kött skulle jag gå på lite ljusare kött eller fågel (varför inte tupp i vin, coq au vin för att verkligen fira tuppens år?). Det är också ett sådant vin som verkligen fungerar bra med lite salta toner såsom kallskuret, lufttorkad skinka, lagrad ost eller smörstekta pilgrimsmusslor.
Nittardi Ad Astra 2013, Maremma, Toscana, 185:-, Nr 70231, Systembolaget beställningssortimentet
Vinet är gjort på en blend av 50% sangiovese, 20% cabernet sauvignon, 20% merlot, 5% cabernet franc 5% och hemliga druvor.
En supertuscan som drar mer mot Bordeuax än Napa. Här finns mogen frukt med olika typer av körsbär och mörka bär. Vinet är lite mer modernt i stilen men det italienska ursprunget är tydligt genom sangiovesetonerna och de lite strama tanninerna. Vinet har en tydlig ekfatssmak, en härlig kärnbeska, lite grön paprika och en fin örtighet. Det är smakrikt och kryddigt med en lång eftersmak.
Det här är ett sådant vin där man direkt känner att man vill ha kött, en grillad eller stekt bit biff eller entrecote. Härligt röd och lite blodig, hemmagjorda pommes och en fet sås eller vitlökssmör.
Jag provade också två röda viner som inte finns på bolaget för tillfället.
Det första är Nittardi Chianti Classico Riserva 2011 är en riktigt bra Chianti Classico som har lite mer ekfatstoner än Belcanto men har också mer frukt- och bärsmak och en lång härlig eftersmak. Klassik i stilen med utmärkt balans och fin längd. Håll ögonen öppna om den blir tillgänglig på bolaget framöver.
Det andra kommer från Maremma och heter Nectar Dei 2012. Detta är en supertuscan som är lite mer internationell i stilen. Det har en intensiv fruktighet, bra driv, fint bitande tanniner och tydliga men integrerade ekfatstoner. Jag skulle dock lagra den några år till, innan jag knäcker nästa flaska.
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.
Läs mer om Magnus