Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bourgogne Blanc chardonnay
Skriven av Magnus Reuterdahl

Chardonnay på Systembolaget – 5 vintips

DinVinguide.se fokuserar på druvan chardonnay, en av världens populäraste druvor. Detta om något borde slå igenom i Systembolagets sortiment. Man borde kunna hitta många viner och viner från i princip jordens alla hörn. Svaret är ja på det första och nja på det andra. Det finns dock tillräckligt för att man kan sätta ihop en spännande liten vinprovning som visar på druvans mångfald av uttryck. En del utifrån de områden där druvorna vuxit, en del utifrån tradition och vinmakning och några utifrån innovation och förändring.

Chardonnay är en av världens vanligaste druvor, det finns massor med viner och områden som är fantastiska. Att välja ut några få favoriter eller viner som ska representera druvan är inte helt lätt. När man tittar på en mer udda druva eller ett litet område är det lättare att plocka ut sina favoriter än om man tar en världskändis som denna. Det finns helt enkelt väldigt mycket att välja mellan. Chardonnay är lite som klassisk musik, pop, rock och hip-hop på en och samma gång. Här finns klass i alla genrer och från alla hörn samtidigt som det finns massor som är intetsägande och själlöst. Jag har därför gått en holmgång mot bolagshyllorna och till slut hittat några viner som jag tycker är trevliga och som visar på olika stilar när det kommer till viner på druvan chardonnay.

Chardonnay på Systembolagets hyllor

Tittar man i Systembolagets katalog och gör en sökning på druvor och druvan chardonnay blir resultatet: 301 produkter och alla ska finnas i butik. Detta gjorde mig misstänksam så jag gjorde om sökningen och sökte på chardonnay i frisökningsfältet istället. Resultatet blev då lite annorlunda: 786 stycken i hela sortimentet och 434 stycken i butik. Jag tror att det finns ytterligare några om man gör en noggrannare sökning. Många av dessa viner är cuvéer och när det kommer till många viner i beställningssortimentet är de inte alltid helt uppdaterade med all data. De viner jag fann kommer från 30 länder, bland dessa finns lite udda fåglar såsom Sverige, Mexico, Peru, Brasilien och Ukraina inkluderade. Det finns med andra ord en hel del att välja på och mycket att prova för den som vill och vågar.

För att minska ned antalet viner till en mer hanterbar massa valde jag därefter ut två butiker som jag brukar handla i och tittade lite närmare på deras sortiment. I dessa finns 212 respektive 167 viner som innehåller chardonnay. Vinerna kommer från totalt 11 länder. Överlägset flest kommer från druvans hemland Frankrike (106/69) följt av Australien (24/23), Sydafrika (18/17), Chile (16/16) och USA (15/11).

Därefter har jag funderat lite på vilka av dessa viner som är bra ambassadörer för chardonnay och olika typer av vin på druvan. För att ytterligare minska ned antalet valde jag att koncentrera mig på vita icke mousserande viner och hade då cirka 130 stycken kvar. Nu ska det sägas att jag inte provat riktigt alla dessa, åtminstone inte den senaste tiden, men de flesta har provats någon gång under de senaste 1-2 åren.

Fem viner på chardonnay att prova

När man har så här många viner så är det lätt att man väljer att koncentrera sig på ett område eller en stil av viner som man redan känner till och gillar sedan tidigare. En fördel med mängd är dock att man kan sätta ihop en spännande provning utan att behöva anstränga sig allt för mycket. Jag har valt att plocka ut en påse gott och blandat. Fyra viner från olika områden i lite olika stil som visar lite på vad druvan har att ge. Fyra viner är dock inte en full hand så jag slängde jag in ett vin från beställningssortimentet också för att det kan vara kul att ta med ett vin som berättar en specifik historia – du läste väl om ABC härom veckan.

Ginblett Gravels 2013

  • Trinity Hill Gimblett Gravels chardonnay 2014, Nya Zeeland, 179:-, Nr 99364

Nya världen möter gamla världen. Ren och fräsch med mycket citrussmak kombinerat med en hint av exotisk frukt och ekfatstoner.

Errazuriz

  • Aconcagua Costa Chardonnay 2015, Errazuriz, Chile, 169:- Nr 90020

Detta är det ”nya” nya världen. Ett vin gjort på vild jäst, i svalt klimat med hållbarhetstankar. Det har en härlig syra, smak av lime, apelsinskal och skiffertoner, lite kropp, massor med struktur och en härlig längd. Perfekt en varm sommardag, till stekt fisk eller till kycklinggryta.

Maison Rijckaert

  • Côtes du Jura Chardonnay 2012, Maison Rijckaert, Jura, Frankrike, 149:-, Nr 2327

Viner från Jura i Frankrike är viner som har det som ibland kallas personlighet. Det är lite eget, lite annorlunda och det är riktigt gott. Här finns något rustikt som möter elegans. Kraftfullhet och smakrikhet som möter fräschör. Spännande var förnamnet, smakligt var efternamnet!

Bourgogne Blanc chardonnay

  • Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2014, Frankrike, 127:-, Nr 5562

Att prova chardonnay utan att prova vin från det område som gör de främsta och mest eleganta vinerna på druvan är vansinne. Clotilde Davenne gör riktigt rena, fräscha viner som är precisa och fyllda med elegans. Detta är inget undantag. Vill du hellre ha en Chablis så gör hon också mycket bra sådan – byt inte ut, köp bägge två (det senare fanns dock inte i mina två butiker).

Kendall-Jackson

  • Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay 2014, 175:-, Nr 72747

Jag tog också med en panna från beställningssortimentet. Läste du vad jag och Anders Levander skrev om ABC (Anything but chardonnay). Detta är vinet som sägs ha startade hela ABC-rörelsen. Det blev så populärt att alla ville kopiera det. Tidvis utskällt men inte alls dumt och kul att prova. Den första årgången av vinet såg dagens ljus 1982 och 32 årgångar senare är det fortfarande ett riktigt bra exempel på ekfatad amerikansk chardonnay från den senare delen av förra århundradet.

Då så, fyll bolagskassen och njut av chardonnay – skål!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer