Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Magnus Caesarsallad
Skriven av Magnus Reuterdahl

Caesarsallad – Kejsarens somriga sallad

Caesarsallad – Kejsarens somriga sallad. Vi har alla hört uttryck som att sallad är kaninmat! Det kan den förvisso vara men det betyder inte att den inte är god och i värmeböljor likt den vi genomlever just nu är något lite lättare och fräschare riktigt gott. En av mina favoritsallader är Caesarsallad, så här brukar jag göra min. Givetvis får du också tips på viner till salladen nedan.

Caesarsallad är en av de där salladerna som ofta finns på menyer i de flesta restauranger. Om jag minns rätt åt jag den för första gången under 1980-talet. För mig är det en perfekt sommarrätt. Smaklig, fräsch och precis lagom under heta dagar. Den går också snabbt att göra i ordning.

Precis som alla rätter har den en historia och jag började fundera lite på var denna rätt har sitt ursprung. Med ett namn som Caesar frammanas bilder från romartiden, lejon på Colosseum och Asterix och Obelix på språng genom Gallien i jakt på romare.

Romersk kejsare

Historien om en amerikansk sallad som kanske kommer från México

Låt oss börja från början. Namnet på salladen har inget med den romerska kejsaren Julius Caesar (100 f.Kr – 44f.Kr.) göra även om den har en italiensk koppling. Då var det garum och vildsvin som gällde, basta!

Om vi tittar på salladen anger de flesta källor Caesar Cardini (1899-1974) som kreatören bakom rätten. Han var en italiensk immigrant som drev restauranger i San Diego, USA och Tijuana, Mexico i början av förra seklet. Salladen ska ha skapats någon gång på 1920-talet, möjligen 1924. Då såg den lite annorlunda ut än den vi oftast äter idag

Det finns dock de som anger hans bror Alex som skaparen, då brukar den dock kallas för Aviator’s sallad med koppling till att Alex hade varit flyggare i armén. Utöver honom har även Paul Maggiora och Livio Santin som jobbade med bröderna hävdat att det var de som skapat den. Vidare finns också uppgifter att alladen ska ha skapats än tidigare, redan 1903 av Giacomo Junia, en italiensk kock i Chicago. Denna uppgift är dock mest sannolikt inte sann.

Hönsgård

Vad kom först kycklingen eller ägget?

När vi ser Caesarsallad i menyn tänker nog de flesta av oss sannolikt på en sallad med kyckling och parmesan som huvudrollsinnehavare. Jag har dock sett varianter med såväl lax som skinka samt kokta ägg. På 1920-talet hade inte kycklingen kommit med i salladen men ägget fanns där. Ägget kom med andra ord före kycklingen! Under 1920-talet fanns inte heller krutongerna eller baconet. Det är osäkert när dessa råvaror inkorporerades men det är flera årtionden senare.

Andra skillnader som bruka lyftas är att om det ska vara ansjovis eller sardeller i såsen, de verkar ha varit en del av Alex Aviator’s salladsdressing men inte i Caesars caesarsalladssås, han använde istället worcestershiresås som extra smaksättare. En annan skillnad var att man i originalet använde limejuice istället för citron och det hävdas också att salladsbladen serverades vid sidan om så man kunde använda dessa ungefär som ett tacoskal.

Hur den absolut första salladen smakade, vad som ingick i den och vem som med säkerhet är dess skapare har försvunnit i historiens dimmor. Det som finns kvar är resultatet av uppfinningsrikedomen och kreativiteten, men i flera omarbetade former. Oavsett vilken version, så är vi många som älskar dem.

…the gastronomic highlight of the current moment (Gourmet Magazine, 19401-tal) och …the greatest recipe to originate in the Americas in 50 years (International Society of Epicures in Paris, 1953)...

Min Caesarsallad

Jag gör en modern variant av caesarsallad. I denna använder jag romansallad, kyckling, bacon och kokt ägg. Vidare brukar jag också ha rödlök eller salladslök och tomater i min sallad. Jag brukar dock inte ha ansjovis eller sardeller i såsen.

Caesarsallad

Baconet ska vara knaperstekt. Jag använder helst kött från en hel ugnsgrillad kyckling eller ugnsgrillade kycklinglårfiléer, då köttet från dessa blir saftigare än vanlig kycklingfilé. Jag river salladsbladen och jag blandar dem tillsammans med den skivade löken och tomaterna. Detta är enkel fräsch mat, ingen rocket-science, bara att äta och njuta!

Sommarmat

Den kanske viktigaste delen i en Caesarsallad är såsen. Ingen vill ha en torr sallad. Basen till min sås gör jag som en smaksatt majonnäs och mitt recept finns här.

Vin till Caesarsallad

Jag tycker om vin till maten. När det är varmt ute vill jag helst ha vitt vin eller rosé. Det går bra med såväl stilla som mousserande vin, men det ska vara kallt och läskande. Här kommer några tips med riktigt bra viner som jag gärna sippar på sommar på verandan eller till en Caesarsallad.

Rosé från ÖsterrikePittnauer rosé 2021, Burgenland, Österrike, 154:-, Nr 76829, Systembolaget

Pittnauer bio rosé König 2021 är ett rosévin från Burgenland i Österrike som är gjort på 90% blaufränkisch & 10% st laurent. Det är ett riktigt skönt vin med massor av fräschör och en pigg frukt. Syran är hög och i smaken finns röda körsbär, röda vinbär, lite hallon och rabarber samt blodapelsin. Det är läskande och avslutet är härligt örtigt med stänk av stensälta. En riktigt bra sommarrosé!

Vitt vin USAChateau Montelena Chardonnay 2019, Napa valley, Kalifornien, USA, 499:-, Nr 71649, Systembolaget

Chateau Montelena chardonnay är ett vin med historia men också ett vin som känns modernt och fräscht. Om du vill lyxa till det lite i sommar är detta en riktigt bra Nya världen chardonnay. Det är ungt men börjar få en litet djup i frukten och mer komplexa toner. I smaken finns såväl solmogna citroner som grillade citron, gröna äpplen, vita stenfrukter och fin örtighet. Vinet har en bra ekfatsstruktur utan att smaka ek och ett långt avslut där fräschören byggs på en av lite kalkig salinitet. Elegant, komplext och ett riktigt gott smakrikt vitt vin.

Det bubblar i norra ItalienFerrari Brut Organic, Trento, Trentino-Alto Adige, Italien, 169:-, Nr 7721, Systembolaget

Ferrari gör härliga mousserande viner i norra Italien. Detta har en krämig mousse och en rak, frisk syra samt fin fruktighet. I smaken finns vit persika, aprikos och friska äpplen. Detta kantas av lätt rostade nötter, örter och en fin stensälta som bygger på fräschören. Utmärkt till mat eller som aperitif och har massor av elegans och charm.

Mousserande vin rosé Bourgogne FrankrikeClotilde Davenne Crémant de Bourgogne rose, Bourgogne Frankrike, 189:-, Nr 70576, Systembolaget

Clotilde Davenne är mest känd för sina utmärkta viner från Chablis men hon gör också strålande mousserande viner. Detta är en rosa charmör, ett vin som sätter ett leende på dina läppar och som passar utmärkt till mat. Syran är precis, moussen uppiggande och i smaken hittar vi körsbär, hallon, blodgrape, röda vinbär och röda äpplen. Eftersmaken har en hint av jäst och en ton av kex samt blommiga örter. Strukturerat men lekfullt, elegant och friskt, framförallt är det riktigt gott.

Bon appétit

Magnus Reuterdahl

Caesarsallad – Kejsarens somriga sallad – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer