- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Cabernet Sauvignon på Systembolaget – 5 vintips
Cabernet Sauvignon på Systembolaget – 5 vintips
![Cabernet Sauvignon på Systembolaget – 5 vintips](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcloud.dinvinguide.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F09%2Fsystembolaget-skylt.jpg&w=3840&q=75)
En sökning på ”cabernet sauvignon” i frisökningsfältet med valet ”helflaska glas” ger lite drygt 500 viner varav 85 finns i butik. Detta motsvarar knappt 10% av vinerna i Systembolagets databas på helflaska. Söker man istället med verktygen, ”rött vin”, ”helflaska glas” och druvan ”cabernet sauvignon” blir resultatet endast 145 viner, dvs ca 30% av de 500 vinerna.
Jag vet inte vilken sökväg som är vanligast men skillnaden är stor, lite för stor. Det enda svaret jag kan komma på är importören i alltför många fall inte angivit information om druva eller druvor utan endast nöjt sig med att den finns med i vinets namn. En databas är bara så bra som den data man för in i den. Jag vill uppmana alla importörer att uppdatera och fylla i så många uppgifter som möjligt när det kommer till era viner i beställningssortimentet. Annars är risken stor att jag och andra missar era viner!
Det är viktigt att välja rätt butik
Majoriteten av de som handlar på bolaget köper en vara som står på hyllan. I teorin är de ganska likvärdiga, i praktiken finns det många som är bättre än andra. Några har ett bättre sortiment när det kommer till vin, andra på öl eller singelmalt whisky med mera. Den 30 september 2015 fanns 2 638 artiklar i det fasta sortimentet, ytterligare 1 020 artiklar i det tillfälliga sortimentet. Lång från alla dessa finns dock i en och samma butik, därför är det viktigt att välja rätt Systembolagsbutik.
För oss vinnördar är de tre vinkällarbutikerna de som är absolut bäst, dvs en i Stockholm, en i Göteborg och en i Malmö. Personligen tycker jag att detta är för snålt tilltaget. Här är utbudet överlägset alla andra. Det borde finnas åtminstone en vinkällarbutik i varje län/landskap för att alla ska få tillgång till ett bra utbud. Det går att beställa dessa viner, men även detta är krångligare än att ta något från hyllan.
Det finns också butiker här och var med ett lite större utbud, som till del speglar den lokala marknaden. Det som borde vara ett minikrav är dock att butikerna har den vagn som kallas ”små partier”. Om den inte har det tycker jag att du bör fråga och tjata tills de lyssnar – om de får in den höjer det möjligheten för dig att få tag i något nytt, spännande och annorlunda.
Den utvalda butiken har såväl ett utbud som är bättre än många andra, dock inte en vinkällarbutik samt en sådan vagn. Vissa av vinerna nedan är plockade ur just små partier-vagnen.
Cabernet sauvignon – fem vintips från ett Systembolag
Jag har denna gång valt en av de där butikerna som är bra. Butiken har cirka 430 olika röda viner på glasflaska, varav 77 som innehåller cabernet sauvignon. Prisnivån på butikens röda viner på helflaska ligger i spannet 795 kronor till 59 kronor. Det finns med andra ord goda möjligheter att finna några intressanta viner i olika stil. Min tanke med detta är att du antingen kan köpa hem en eller par flaskor och njuta av eller göra en egen provning med fem flaskor (och helst ett gäng vänner) för att få en bra bild av vad druvan har att ge.
- Heitz Cabernet Sauvignon 2011, Napa Valley, Kalifornien, USA, 499:-, Nr 75316
Det här vinet är egentligen alldeles för ungt, men å andra sidan är det riktigt läckert redan nu. Vinet har en intensiv, komplex och fruktig smak med tydlig fatkaraktär. Nu är det rock and roll men med lagring blir det elegant och finstämt. Just nu är det de fruktiga smakerna av svarta vinbär, plommon och mörka körsbär som är mest framträdande. Vinet har också en tydlig örtig ton med inslag av svarta oliver, tobak och eukalyptus samt fatkryddor som mörkrostat kaffe och kakao och peppartoner. Det går utmärkt att lagra länge. Häromåret drack jag en 1974 som var helt fantastisk.
- Château Belgrave 2010, Haut-Medoc, Bordeaux, Frankrike, 399:- Nr 3925
Ett bordeauxvin gjort på 65% cabernet sauvignon, 30% merlot och 5% petit verdot. Årgången 2010 gav många ganska kraftiga viner, en hel del tanniner och massor med struktur. I vissa fall är vinerna från årgång 2010 lite för kraftiga. Ch Belgrave är ett riktigt trevligt vin med en lite mjukt silkig karaktär. Det är klassisk cab-dominerad bordeaux med massor av svarta vinbär, plommon kantade av en riktigt snygg ekfatston med lite chokladtoner. Vinet är ungt, fräscht med lång komplex eftersmak – bör lagras för detta kommer bli strålande men det är svårt att hålla fingrarna borta.
- Forester Estate Cabernet Sauvignon 2014, Margaret River, Western Australia, Australien, 179:-, Nr 6486
Ytterligare ett ungt vin med lite varm fruktig smak och med en del rostade fattoner. Här tar man inte fel på att det är ett nya världen vin, utmärkt tillsammans med grillat kött eller en blodig biff. Just den här stilen föredrar jag ung, lite pang på rödbetan med tunga rockriff. Det är snyggt välgjort och smakrikt – lättgillat!
- 21 Gables Cabernet Sauvignon 2013, Stellenbosch, Sydafrika, 179:-, Nr 2064
En annan nya världen cab med lite varmare frukt där svartavinbärstonerna backas upp av mörka körsbär och blåbär. Strukturerat och välgjort med en del ekfat, distinkta tanniner, lite blyertspenna, kaffe och choklad. Lång fyllig avslutning med en fin kryddighet. Återigen ett vin jag gärna dricker ungt, gärna tillsammans med en köttbit och bea.
- Biblia Chora Red 2014, Pangeon, Makedonien, Grekland, 169:-, Nr 99049
Det kommer mycket bra från Grekland, detta är ett vin gjort på 50 % cabernet sauvignon och 50% merlot. Man känner att det inte är Frankrike och man inser snabbt att man inte är i nya världen. Det har lite av den struktur och stramhet man ofta finner i Bordeaux och fruktighet som man finner i nya världen men kryddigheten är annorlunda. I bakgrunden finns ett floralt anslag med inslag av rosblad, lavendel och svarta vinbärsblad. Fruktsmakerna kommer från svarta vinbär, blåbär och blå plommon. Frukten är kantad av en snyggt integrerad ek med exotiska kryddor och bitande tanniner. Lång eftersmak, riktigt bra nu och bör gå att lagra.
På Systembolaget står att druvan agiorgitiko ska ingå, detta anges dock varken på importörens hemsida eller producenten.
Detta är fem bra viner i olika stil. Chateau Belgrave och Heitz kan sägas tillhöra den klassiska skolan, där Bordeaux är traditionell och Napa den första vågen av nya världen på högsta nivå. Vinerna från Australien och Sydafrika representerar vinerna som blev populära under 1980- och 1990-talen, även om stilen på dessa är uppdaterad till 2000-talet och Grekland får representera det ”nya” Europa som visar framfötterna alltmer, dvs de vinländer vi lite grann glömt bort men som nu är på frammarsch.
Många viner på cabernet sauvignon är riktigt läckra som unga. Med unga menar jag ungefär när de släpps. Därefter tappar de ibland lite och blir lite endimensionella innan de vaknar upp efter 5-10 år. Då med mer finstämda, eleganta och mjuka smaker. Man får bestämma sig om man vill ha dem direkt eller glömma bort dem ett tag. Jag gör lite av båda!
Mycket nöje
Magnus Reuterdahl