Svenska flaggan
Bourgogne movie film
Skriven av Magnus Reuterdahl

Burgundy – People with a passion for wine

När hösten kommer och kvällarna blir mörkare kan det vara skönt att kura ihop sig i soffan och titta på en film. I oktober kommer en bra och intressant dokumentär om Bourgogne: Burgundy - People with a passion for wine. Läs mer om den i DinVInguide.se

Jag gillar dokumentärer. De må handla om musik, personer, historiska skeenden eller vin. En välgjord dokumentär tar en med till platser man kanske inte annars skulle få se, ger en annan persons perspektiv och inblickar. Detta kan man få i en artikel eller en bok också men i dokumentärer finns en dramaturgi som är svår att återskapa i andra medier. Handlar den dessutom om ett av mina favorit vinområden, Bourgogne, så är det ännu bättre.

Trots att jag besökt Bourgogne vid flera tillfällen, provat massor med viner, mött flera vinmakare och läst spaltvis med artiklar fortsätter det att fascinera – eller kanske på grund av det. Bourgogne är speciellt, det är ett område som det tar tid att lära sig att förstå, det är ett område som utmanar och fascinerar. Om man tar sig tid att verkligen förstå Bourgogne väntar också många belöningar i form av fantastiska viner och upplevelser. Man bör dock utrusta sig med en del tålamod, ödmjukhet och om möjligt en djup plånbok. Detta är ett område där det alltid finns något nytt att lära och något nytt (eller gammalt) att prova.

Burgundy – People with a passion for wine

Burgundy people with a passion for wine
Rudi Goldman, producent för filmen Burgundy – People with a passion for wine. Foto ©Rudi Goldman

För en tid sedan mötte jag filmproducenten Rudi Goldman som bor i Nederländerna. Han höll på att göra en dokumentär om Bourgogne och letade delfinansiering via crowd-founding. Personligen tycker jag att det är ett intressant sätt att arbeta med finansiering. Det är dock svårt att förutse om man kommer lyckas få in pengarna eller inte.

Rudi berättar att filmen är självfinansierad och tänkt att bli kortare än den blev. Intressanta möten och historier gjorde projektet större än planerat varför man i slutfasen av produktionen behövdes påfyllning av kapital. Det var då han vände sig till crowd-funding.  Han behövde 30 000 dollar och fick in 10 000. Det kostade i verkligheten mer än han tjänade men han vann annat istället, i form av kontakter och kunskap.

Personligen tror jag att man har mycket att vinna på detta tillvägagångssätt.  Lyckas man få många att bli intresserade av ett projekt får man mycket på köpet. Man får gratis reklam i form av att folk skriver och pratar om projektet, till exempel i sociala medier. Många vill se slutprodukten, vad de nu än må vara. Den som är med och finansierar blir delaktig i projektet och på så sätt en ambassadör.

Varför en film om Bourgogne?

Rudi Goldman har gjort många filmer, av typen infomercials, främst om mat, vin och livstil med mera i Argentina och Chile. Han bor dock i Nederländerna så efterhand bestämde sig Rudi och hans fru för att göra en film på hemmaplan. Så blev det, nästan! Det blev Bourgogne som ligger cirka 8 timmar från hemmet. Kärleksaffären med Bourgogne började för drygt 20 år sedan då han övernattade i Beaune på väg till Savoie. Just där och då förälskade han sig i staden och Côte d’Or, därefter har han och hans fru kontinuerligt återvänt dit. Under de tre år han spelade in filmen, mellan 2012-2015 blev det fler besök dock på ett lite annat sätt än tidigare.

Just detta tycker jag syns och känns i filmen, det är inte någon som bara gör ett tillfälligt stopp i Bourgogne det är någon som kan och känner området. Man följer med i någon annans fotspår och man får den personens vision. Mycket av filmen handlar om Côte d’Or, en del av Bourgogne som blivit Rudis favorit. Han säger att det beror på att det är ett lite lugnare område, med mindre vägar och trafik än till exempel Côtes d’Nuits i norr.

Burgundy people with a passion for wine
Véronique Drouhin-Boss, vinmakare hos Maison Joseph Drouhin. Foto ©Rudi Goldman

Véronique Drouhin-Boss, vinmakare hos Maison Joseph Drouhin fungerar som vår ciceron i filmen. Hon är berättarrösten genom hela filmen och hon är också en av flera vinmakare som berättar om sina viner och om olika områden i Bourgogne. Det finns många andra som delar med sig av sina upplevelser, till exempel Jacques Lardier, tidigare vinmakare på Maison Louis Jadot och Alex Gambal vinmakare hos Maison Alex Gambal.

Burgundy people with a passion for wine
Alex Gambal vinmakare hos Maison Alex Gambal. Foto ©Rudi Goldman

I filmen får vi följa med till såväl kända som okända platser i Bourgogne. Vi får veta mer om vad som skiljer olika områden och varför och vi får möta stora kända vinproducenter och små kämpande vinbönder. Med kamerans hjälp får vi också följa med in i vardagen och möta såväl glädje som motgångar. Allt handlar dock inte om vin, filmen handlar om Bourgogne. Vi får också ta del av tryffeljakt med hundar, följa med på en halv-mara genom det kuperade landskapet och se hur Tonnellerie François Frères gör ekfat med mera.

Burgundy people with a passion for wine
Jacques Lardier, tidigare vinmakare på Maison Louis Jadot. Foto ©Rudi Goldman

I filmen får vi ta del av vinmakarnas minnen så jag frågar Rudi vad som är hans starkaste minne från filminspelningen. Han berättar om ett möte 2012 med vinmakaren Vincent Bourzerau.

Just den här dagen hade man filmat hela dagen, från morgon till kväll. Precis när man packade ihop för att få sig ett välförtjänt mål mat blev de presenterade för vinmakaren. Han vill bjuda in dem till en vinprovning, Rudi och hans fru tackade dock vänligt nej på grund av att man hade haft så fullt upp att man ännu inte hunnit äta. Vincent Bouzereau svarade direkt, kom med hem så bjuder jag på mat. Väl där plockades det fram mat från kylskået, en croûte, fram och en flaska Bourgogne Aligoté. En halvfull flaska utan etikett som i sin enkelhet var helt underbar.

It’s been said that the difference between a good wine and a fine wine is when you ask yourself the question, “how can it smell and taste like this?”

Rudi Goldman

Kan du inget om Bourgogne, kan du lite men vill lära dig mer, kan du mycket och tror att du kan allt. Filmen funkar för er alla, givetvis funkar den bäst med par glas vin från bourgogne att sippa på under tiden – så man verkligen kommer i stämning.

Filmen kommer bli tillgänglig i Sverige från och med den 13 oktober via VHX. Just nu håller man också på och förhandlar med andra distributörer i Skandinavien och hoppas också kunna få ut den på DVD, VOD och möjligen i TV.

Läs mer om Burgundy – People with a passion for wine och nyheter om den på dess officiella hemsida. Trailern ser du här nedan.

Mycket nöje.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer