Svenska flaggan
Röd pinot noir
Skriven av Magnus Reuterdahl

Bourgogne-skolan Côte de Nuits

Bourgogne-skolan Côte de Nuits. Côte d´Or, den gyllene sluttningen, delas upp i den norra och södra delen, Côte de Nuits & Côte de Beune. I Côte de Nuits produceras mestadels röda viner på druvan pinot noir. I Côte de Beaune produceras både röda och vita viner. Denna del av Bourgogneskolan handlar om Côte de Nuits!

I Bourgogne-skolan Côte de Nuits tittar vi närmar på den del av Bourgogne som framför allt fokuserar på röda viner gjorda på druvan pinot noir. Området är förhållandevis litet, drygt 20 km från norr till söder och utgörs i princip av en sammanhängande kulle mellan Marsannay i norr och Nuits-Saint-Georges i söder. Huvudorten i Côte de Nuits är Nuits-Saint-Georges. I denna artikel tittar vi på hur området är uppdelat och de delar av dem som producera de främsta vinerna.

Côte de Nuits är en kulle där hittar vi några av vinvärldens mest mytomspunna vingårdar. Från dessa kommer några av världens bästa och dyraste viner. Vingårdarna är i regel små, ofta från någon till några hektar, det finns det dock undantag och den största är strax över 50 hektar. Vingårdarna ägs sällan av en vinproducent, de delas vanligen av flera ägare som producerar viner eller säljer druvorna. Vid sidan av de berömda röda vinerna görs också mindre kvantiteter av vitt vin och rosé.

Côte de Nuits

Den mest kända producenten är sannolikt Romanée-Conti, även om få druckit vinerna. Några producenter som i regel finns på bolaget som jag gillar är Louis Jadot, Albert Bichot och Jean-Claude Boisset. De två mest kända appellationerna är sannolikt Vosne-Romanée and Chambolle-Musigny, bägge två är klassade som grand cru.

Jag skrev att det också produceras vitt vin och rosé i Côte de Nuits. Bra vita kan du hitta bland annat från Vougeot premier cru och Musigny grand cru. Bra rosé finns bland annat från Marsannay.

I Côte de Nuits finns 24 av Bourgognes 33 grand cru-vingårdar. De bästa vinodlingarna i Côte de Nuits ligger i regel på 250–350 meter över havet i sluttningar på en kalkstensås och vingårdarna vätter i regel mot söder eller sydost. Jordmånen består av kalksten blandat med en rödbrun märgel samt längre ned i sluttningarna av en mer sandig och grusig jord.

Bild från DinVinGuide

Appellationer Côte de Nuits

Det finns fyra kategorier av vingårdar i Côte de Nuits: Grand Cru, Premier Cru, Village och Bourgogne Blanc/Rouge. Inom ramen för dessa finns en mängd appellationer.

Området omfattar 14 kommuner och en mängd regionala appellationer som kopplas till byar, vingårdar eller vingårdslägen. Bland kommunerna hittar vi dessa AOC:er (appellation d’origine contrôlée). AOC kan också skrivas som AC (appellation contrôlée) eller AOP (appellation d’origine protégée). I denna artikel använder jag genomgående förkortningen AOC.

Den enklaste appellationen är AOC Côte de Nuits. Denna kan vi delas in under dess kommun eller village-namn, till exempel AOC Marsannay, Fixin, Gevrey-Chambertin eller Mazis-Chambertin, Ruchottes-Chambertin med flera. Jag kommer dock fokusera på de större appellationerna och premier cru samt grand cru lägena.

Bild från DinVinGuide

Marsannay och Fixin

Byarna Marsannay och Fixin ligger i den nordligaste delen av Côte de Nuits. I denna del av Bourgogne finns också appellationen Côte Dijonnaise.

Byarna Marsannay och Fixin ligger i den nordligaste delen av Côte de Nuits. I denna del av Bourgogne finns också appellationen Côte Dijonnaise och byn Brochon.

Marsannay är lite av en udda fågel i området då de producerar förhållandevis mycket vita viner och roséviner vid sidan av sina röda viner. De röda vinerna utgör dock lejonparten.

Marsannay klassificerades 1987, men ännu finns inga premier cru eller grand cru klassade vingårdar, arbete pågår dock med att klassificera ett antal premier cru lägen:

De aktuella är Le Boivin, Au Champ Salomon, Champs Perdrix, La Charme aux Prêtres, Le Clos, Ez Chezots, Clos de Jeu, Clos du Roy, Les Favières, Aux Genelières, Les Grasses Têtes, Longeroies, En la Montagne och St-Jacques.

Jordmånen kring byn utgörs i regel av batonisk kalksten, sten, grus, lera och silt. Vinerna är ofta lätta och friska. Här finns 368 hektar med vingårdar som kan producera village Marsannay. Utöver detta finns också 110 hektar på vilka de kan producera Marsannay Rosé. På senare år har dock produktionen av rosé minskat i området.

Fixin är mer känt för sina lite kraftigare och robusta röda viner med en tydlig tanninstruktur. Här görs nästan uteslutande viner på pinot noir, men det finns också en mindre produktion av Fixin blanc. Områdets viner liknas ofta vid vinerna från Gevery-Chambertin, men med en lite mer rustik stil.

Fixin klassificerades år 1936 och har 103 hektar med vingårdar där det kan produceras village-vin och 22 hektar där de kan producera premier cru. De senare är fördelade på sex olika vingårdslägen, de ligger på 350-380 meter över havet, i öst och sydost exponeringar.

Les Arvelets, Clos du Chapitre, Clos de la Perrière, Clos Napoléon, Les Hervelets och Le Meix Bas.

Arbete pågår med att vingårdarna kring byn Brochon i framtiden ska kunna klassificeras som AOC Fixin.

Bild från DinVinGuide

Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin är den största byn i Côte de Nuits. Här finns nio av områdets nio grand cru vingårdar. Området klassificerades 1936 och är känt för sina röda viner på pinor noir som ofta är smakrika, kraftfulla och har fin struktur. Inom appellationen finns det 360 hektar med vingårdar där village-vin kan produceras, 86 hektar där det kan produceras premier cru och 87 hektar som klassificeras som grand cru. I appellation ingår också byn Clos de Bèze.

Den mest kända grand cru vingården är Chambertin följt av Chambertin-Clos de Beze. De andra är Chapelle-Chambertin, Charmes-Chambertin, Mazoyères-Chambertin, Griotte-Chambertin, Latricières-Chambertin, Mazis-Chambertin och Ruchottes-Chambertin.

Tittar vi i stället på premier cru är Clos St-Jacques en av de bästa. Totalt finns det 26 premier cru inom Gevrey-Chambertin:

Au Closeau, Aux Combottes, Bel Air, Petits Cazetiers, Champeaux, Champonnet, Cherbaudes, Clos des Varoilles, Clos du Chapitre, Clos Prieur, Combe aux Moines, Craipillot, En Ergot, Estournelles (St-Jacques), Fonteny, Fouchère (osäkert om denna vingård finns kvar), Issarts, La Bossière, La Perrière, La Romanée, Lavaux, Les Cazetiers, Les Corbeaux, Les Goulots, Les Verroilles, Petite Chapelle och Poissenot.

Bild från DinVinGuide

Morey-Saint-Denis

Morey-Saint-Denis är en del av Côte de Nuits som inte är lika välkänd som många andra appellationer. Här produceras dock en hel del riktigt bra vin och ofta till lite bättre priser, kanske för att de inte får samma uppmärksamhet som de från de mer kända. I Morey-Saint-Denis görs utmärkta röda viner på pinot noir och området har fem grand cru gårdar samt 20 premier cru. Vinerna är ofta lite mer robusta i stilen och har en ren fruktighet och snygg linje. Området klassificerades 1936.

Morey-Saint-Denis är den minsta by-appellation vid sidan av Vougeot. Här finns 64 hektar med vingårdar där det produceras village-vin, 44 hektar som ger premier cru och 40 hektar som är klassificerade som grand cru.

Grand cru vingårdarna är Bonnes Mares, Clos de la Roche, Clos St-Denis, Clos des Lambrays och Clos de Tart.

Premier cru gårdarna är i regel små, den minsta är Les Gruenchers och den största är Monts Luisants.

De andra är Aux Charmes, Aux Cheseaux, Clos Baulet, Clos de la Bussière, Clos des Ormes, Clos Sorbè, Côte Rotie, La Riotte, Le Village, Les Blanchards, Les Chaffots, Les Charrières, Les Chenevery, Les Faconnières, Les Genavrières, Les Millandes, Les Ruchots och Les Sorbès.

Bild från DinVinGuide

Chambolle-Musigny

Chambolle-Musigny är en av de mest kända och en av de bästa byarna när det kommer till pinot noir. Området klassificerades 1936. Här finns några av de mest kända Grand crus och Premier crus i Bourgogne. Här finns 93 hektar med vingårdar som är klassificerade som village, 61 hektar som premier cru och 26 hektar som grand cru.

Jordmånen utgörs framför allt av olika typer av kalksten tillsammans med småsten. Vinerna utmärker sig med inbjudande dofter, en härlig intensitet och mycket ren fruktighet samt stor komplexitet och massor av elegans.

Det finns två grand cru vingårdar, Musigny och Les Bonnes Mares. Den första ger viner med mer elegans och den andra med lite mer kraft och komplexitet.

När det kommer till premier cru är Les Amoureuses och Les Charmes riktigt bra och tillhör mina favoriter. Totalt finns det 24 premier cru, de andra 22 är:

Aux Beaux Bruns, Aux Combottes, Aux Échanges, Derrière la Grange, La Combe d’Orveau, Les Baudes, Les Borniques, Les Carrières, Les Chabiots, Les Chatelots, Les Combottes, Les Cras, Les Feusselottes (Les Feusselotes), Les Fuées, Les Groseilles, Les Gruenchers, Les Hauts Doix, Les Lavrottes, Les Grands Murs, Les Noirots, Les Plantes, Les Sentiers och Les Véroilles.

Bild från DinVinGuide

Vougeot

Vougeot skiljer sig från de övriga appellationerna, här produceras det främst grand cru vin. Det är den minsta by-appellationen, den har dock den största grand cru vingården i Côte de Nuits, Clos de Vougeot (50.59 ha). Vingården delas av omkring 75 ägare. Området klassificerades 1936. Utöver grand cru vingården finns det 3 hektar som producerar village-vin och 12 hektar som producerar premier cru.

Vingården anlades på 1100-talet av munkar som brukade och ägde den fram till den franska revolutionen år 1789. Även om vingården idag ägs av många olika ägare är den fortfarande sammanhållen inom sina murar.

Vinerna från vingården håller mycket hög kvalitet, de många och olika ägarna gör dock att vinerna får olika uttryck. Gemensamt för vinerna är att de vanligen har en intensiv färg och en rik och saftig fruktighet samt lång finish. Vinerna är smakrika med en fin fruktighet som drar åt röda bär och björnbär ackompanjerat av tydlig kryddighet och ton av mörk choklad. Jordmånen kring byn är främst en blandning av småsten och batonisk kalksten.

Kring vingården finns fyra premier cru vingårdar: Clos de la Perrière, Le Clos Blanc (La Vigne Blanche), Les Cras och Le Petits Vougeots.

Bild från DinVinGuide

Vosne-Romanée & Flagey-Echézeaux

Vosne-Romanée är vad som skulle kunna kallas juvelen i kronan, här finns de mest berömda vingårdslägena och här produceras de dyraste vinerna. Namn som Domaine de la Romanee-Conti, La Tache, Richebourg och Echezeaux får pinotälskare att gå spinn och få något glansigt i blicken. Appellationen omfattar två kommuner, Vosne-Romanée och Flagey-Echezeaux. Området klassificerades 1937. Här finns 99 hektar med village-vingårdar, 57 hektar med premier cru vingårdar och 73 hektar med grand cru.

I Vosne-Romanée finns sex Grand Cru vingårdar plus två i Flagey-Echézeaux. Den mest kända är sannolikt la Romanee-Conti i Vosne-Romanée. Det är en vingård som ägs av en ägare och som producerar ett världens mest eftertraktade viner.

Det finns ett talesätt som säger att ett undermåligt vin från Vosne-Romanée beror på vinmakaren då förutsättningarna för stora viner finns i princip i hela appellationen. Vinerna har en särskild energi och intensitet som är svår att hitta i annan pinot noir. Här finns också oftast en perfekt balans mellan elegans och komplexitet som ger viner med fantastisk längd.

 

Grand cru lägen i Vosne-Romanée är La Grande Rue, Richebourg, La Romanée, La Romanée-Conti, Romanée-St-Vivant och La Tâche.

 

Grands-Echézeaux (Echézeaux du Bas) och Echézeaux är de två grand cru lägena i Flagey-Echézeaux. Det brukar sägas att de bästa vinerna från Echézeaux kommer från Grands-Echézeaux, jag gillar dock mycket från Echézeaux också. Kvalitén är dock kanske lite jämnare i Grands. En anledning till detta är att Echézeaux (ca 35 ha) är betydligt större till ytan än Grands-Echézeaux (ca 7,5 ha) vilket gör att viner spretar lite mer i stil.

De flesta av oss har dock inte råd att dricka appellationernas grand cru viner, eller får inte tag i de få flaskor som tilldelas Sverige. Njut då i stället av vinerna från något av dess 14 premier cru områden.

Tolv finns i Vosne-Romanée: Aux Brûlées, Au-dessus des Malconsorts, Aux Malconsorts, Aux Reignots, Clos des Réas, Cros Parantoux, Les Beaux Monts (en del av detta läge ligger i Flagey-Echézeaux), Les Chaumes, La Croix Rameau, Les Gaudichots, Les Petits Monts och Les Suchots, En Orveaux och Les Rouges.

Premier cru och village-vin från Flagey-Echézeaux säljs som Vosne-Romanée.

Bild från DinVinGuide

Nuits-Saint-Georges

Nuits-Saint-Georges är den största staden i Côte de Nuits och ligger cirka 20 km norr om Beaune. Här finns inga grand cru lägen men väl 178 hektar med village-vingårdar och 147 hektar klassificerade som premier cru.

Jordmånen i området utgörs främst av batonisk kalksten varvat med småsten, lera och alluviala inslag. Vinerna har ofta tydliga tanniner, rik frukt och är lite mer kraftfulla än många andra från Côte de Nuits. De beskrivs ofta som lite mer rustika och det är det kanske men de är också charmiga och mår ofta bra av lagring. Personligen tycker jag att många av de bästa kommer från området kring Prémaux där jordmånen är mer grusig med inslag av sand och märgel ovanpå kalksten vilket ger vinerna mer fräschör och elegans.

I Nuits-Saint-Georges finns 38 premier cru appellationer, varav 10 ligger i Prémaux.

Premier cru lägen i Nuits-St-Georges är Aux Argillas, Aux Boudots, Aux Bousselots, Aux Chaignots, Aux Champs Perdrix, Aux Corvées, Aux Cras, Aux Murgers, Aux Thorey, Aux Vignerondes, Chaines Carteaux, En la Perrière Noblot, Les Cailles, Les Chaboeufs, Les Crots, Les Damodes, Les Hauts Pruliers, Les Perrières, Les Porêts (Porrets), Les Poulettes, Les Procès, Les Pruliers, La Richemone, Les Saints-Georges, Les Vallerots, Les Vaucrains, Roncière och Rue de Chaux.

Premier cru lägen i Prémaux är Aux Perdrix, Clos Arlot, Les Corvées Pagets, Clos des Forêts St-Georges, Clos des Grandes Vignes, Clos de la Maréchale, Clos St-Marc, Clos des Argillières, Les Didiers och Les Terres Blanches.

I Nuits-Saint-Georges görs också en hel del enklare viner som säljs som Côtes de Nuits-Villages AOC eller Hautes Côtes de Nuits AOP.

Bild från DinVinGuide

Hautes Côtes de Nuits

Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits är en regional appellation som erkänts sedan 1961 som ligger högre i terrängen, 300-400 meter över havet och västsydväst om Côte de Nuits. Här produceras främst röda viner på pinot noir men även en del vita, främst på chardonnay men också på pinot blanc. Området har ökat i popularitet under senare tid, delvis på grund av klimatförändringarna. Än så länge finns det inga specifika village appellationer eller premier cru vingårdar i området. Området utgörs av 16 kommuner utanför Côte de Nuits och fyra som till ligger inom Côte de Nuits. Området har cirka 650 hektar med vingårdar.

Avslutande ord

Bourgogne är ett område med många appellationer och det är inte alltid lätt att få ihop siffrorna, dels då en hel del förändras över tid , dels för att det finns många källor som till del säger emot varandra eller som inte är samständiga. När jag haft olika val har jag i denna artikel utgått från de angivelser som finns i boken Inside Burgundy av Jasper Morris MW second ed. från 2021.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Bourgogne-skolan Côte de Nuits

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer